[...] kulturystów czy długodystansowców (legendarna ochrona mięśni przed katabolizmem). Cokolwiek będą Ci mówić sprzedawcy odżywek czy młodzież aspirująca do miana sportowca, prawda jest banalna: to jest zbędne dla kobiet, które nie osiągnęły poziomu odtłuszczczenia takiego, że organizm po zużyciu zapasów glikogenu pozbawiony jest źródeł energii [...]
[...] gdy zapozna się on z lista żywności zalecana dla jego typu. Większość z nich obawia się powiększenia problemów z cholesterolem czy przybraniem na wadze, lecz w tym przypadku prawda jest dokładnie po drugiej stronie. Jedząc żywność odpowiednia do swego typu metabolicznego lipidy ( cholesterol i triglycerides) oraz waga zaczynają się normalizować. [...]
[...] nie znam BIAŁKO ROŚLINNE I ZWIERZĘCE Białko zwierzęce uważane jest za czynnik zapewniający lepszy wzrost organizmów w porównaniu z białkiem pochodzenia roślinnego. To prawda. Ale badania m.in. w laboratoriach Szkoły Medycyny Społecznej i Katedry Patologii Wydziału Medycznego Uniwersytetu Loma Linda, a także badania innych znakomitych [...]
Ożywione pokarmy są kluczem do naszego zdrowia i długowieczności. Pozwalają naszemu ustrojowi funkcjonować jak należy. Nasz ustrój ewoluował ponad 4 miliony lat. Przez ww. 3950000 lat jedliśmy tylko surowe, ożywione pokarmy. Zaledwie ostatnio zaczeliśmy jadać przegrzną żywność. Kiedy spojrzymy na inne zwierzęta w naturze, nie spostrzegamy [...]
[...] nie niszczy enzymów wtedy gdy ludzie pobierają ww. enzymy wraz z pokarmem, czy po tym ‘zabiegu’ nie są one już o znikomej wartości? HOWELL: To nie jest prawda. Chociaż większość dietetyków twierdzi, że enzymy zawarte w surowym pokarmie ulegają zniszczeniu w żołądku, jednak ww. osoby nie biorą pod uwagę dwóch bardzo ważnych [...]
► Ale czy są przeciwwskazania do ilości 60g dziennie z tych trzech? Ogólnych przeciwwskazań nie ma. Kwestia ogólnej diety i indywidualnych uwarunkowań. To tak jak z resztą jedzenia. Nie ma jakichś wyraźnych przeciwwskazań do spożywania świeżych owoców, ale tak jak w Twoim przypadku jedząc kilka kilogramów owoców można przesadzić dość mocno z [...]
[...] przypadku niewydolności krążenia oraz arytmii. Podobnie jak inny lek nasercowy - quabaina (otrzymywana z afrykańskich lian) substancje te wykazały działanie ochronne, co prawda nie tak silne jak neriifolina. Ponieważ digoksyna, digitoksyna i quabaina są już stosowane jako leki, rozszerzenie wskazań do ich użycia nie powinno być trudne - [...]
[...] zawierają one pełnego zestawu niezbędnych aminokwasów, mają zbyt dużo tłuszczu i za dużo sodu, który może być zabójczy dla kulturystów przygotowujących się do zawodów. To prawda, rośliny strączkowe nie zawierają pełnego białka (wyjątkiem jest soja), jednak w połączeniu z ziarnami zbóż, ich łączny profil aminokwasów staje się porównywalny z [...]
[...] w cholesterol jest nieodzownym warunkiem profilaktyki zawału serca. Tłuszcz uważany jest przez wiele osób za najcenniejszy składnik pożywienia. Nic bardziej błędnego. To prawda, że tłuszcz podnosi smak potraw, ułatwia ich przyrządzanie, stanowi źródło witamin w nich rozpuszczalnych (A, D, E, K). Lecz tłuszcz zawiera niestety składniki, które [...]
[...] wpływu białka (nadmiaru) na organizm ludzki, praktycznie wszędzie można przeczytać o jego negatywnym działaniu na nerki (azot). Wszędzie można przeczytać, że to g**** prawda. Patrz badania poniżej. Z innej beczki trochę - rozwinę to później i na pewno wrzucę to do pierwszego postu: czy nie uważacie, że nie ma logiki w zjadaniu białka? W [...]
[...] złożone doskonałej jakości, błonnik, witaminy i sole mineralne. Moim ulubionym jest ryż parboiled (preparowany termicznie) firmy SOLGER®. Ryż parboiled co prawda pod względem odżywczym ustępuje nieco ryżowi dzikiemu i brązowemu, lecz mimo to wydaje się być doskonałym rozwiązaniem ze względu na niebagatelne walory smakowe, [...]
Męczy cię już zastanawianie się, która dieta działa? Jest tyle sprzecznych informacji, że każdy poważnie uprawiający sport może dostać szału  Niskowęglowodanowe, wysokowęglowodanowe, niskobiałkowe i wysokobiałkowe. Lista możliwości nie ma końca. Które z tych informacji mają naukowe potwierdzenie? Oto pytania, które zadawał sobie jakiś [...]
[...] na inne organizmy. Z drugiej strony użycie hormonu juwenilnego, jako środka owadobójczego, mogłoby zniszczyć wiele owadów pożytecznych takich jak np. pszczoła miodna. Co prawda każda grupa owadów produkuje hormon juwenilny o innej budowie cząsteczkowej, a różne syntetycznie otrzymane hormony juwenilne odznaczają się pewną wybiórczością w [...]
ZAUROCZENIE Soją Z rosnącym zdziwieniem przekształcającym się w poważne zaniepokojenie obserwuję gwałtownie rosnącą popularność soi i jej przetworów w Polsce jak i kręgach Polonijnych. Zaraz, zaraz Panie Kolego zapytają, co niektórzy czytelnicy, dlaczego zaraz zaniepokojenie przecież powszechnie wiadomo, że soja to źródło zdrowego taniego białka, [...]
[...] "na medal" i wątroba ciężką pracą zamieni je w glutaminę, mogę podać jej gotową formę. Wiesz jak ważny jest czas tuż po treningu kiedy anabolicznych hormonów jest najwięcej, prawda - jestem pewien ze wiesz. Mimo że można to wyczytać na opakowaniu "Anabolic Window" z Nutrabolics. Tylko proszę - nie przytaczaj tych dziecinnych badań gdzie [...]
Xzaar - szybko się decydujesz widzę ;-) I fajnie, że węgli narazie zostawiasz, bo bez nich na początku jest dość ciężko. Całkowicie też bym z nich nie rezygnował. Docelowo do jakich proporcji makro chcesz dojść? Bo z węgli też nie ma co całkowicie rezygnować. Wydaje mi się, że te 3-4g / kg masy ciała jednak można zostawić. Bo jedank przy takich [...]
[...] w tzw. koci grzbiet, grozi to kontuzją oraz zmniejsza pracę ćwiczonych mięśni. W trakcie przyciągania uchwytu unikać ruchów gwałtownych - szarpania. Co prawda pozwala to ćwiczyć większym ciężarem, jednak wówczas część drogi ciężar pokonuje nie dzięki pracy mięśni, ale w wyniku rozpędu. Szarpanie takie wcześniej czy [...]
2 rozdział o cała prawda o odżyweczkach NAJCZĘŚCIEJ STOSOWANE ODŻYWKI NA RYNKU POLSKIM I ŚWIATOWYM „Od czasu kiedy w 1839 roku holenderski badacz Mulder wykrył grupę związków organicznych zawierających azot i nazwał je proteinami, upłynęło ponad 150 lat. Nazwa proteiny pochodzi od protitemi, co oznacza stawiam na [...]
[...] prosto od krowy, krowa pasła się na łąkach niepryskanych, wiejskich, i dalej miałem katar! To chyba swiadczy o jednym? Dieta zgodna z grupą krwi to ponadczasowa prawda, jeżeli jeszcze ktoś nie wierzy to odsyłam do tematu na zdrowo.info.pl/forum do medycyny niekonwencjonalnej, i tam wypowiadają się osoby, które siedzą w temacie od x [...]
[...] tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak [...]