[...] butelek do spożywanej żywności czy napojów. Dotyczy to w szczególności żywności lub napojów, które mogą być przechowywane przez długi czas w pojemnikach z BPA, takich jak pomidory w puszkach lub woda butelkowana. Dotyczy to też plastiku, który może być podgrzewany, na przykład popularne pudełka wielorazowe do przechowywania jedzenia lub [...]
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
Keczup wytwarza się z pomidorów, zanim więc odpowiemy na pytanie tytułowe, musimy spojrzeć na cechy, jakimi charakteryzuje się pomidor. Pomidor warzywo czy owoc? Jest to „odwieczne” pytanie. Według Encyklopedii Britannica możemy z powodzeniem nazywać pomidora zarówno owocem, jak i warzywem. Dlaczego? Gdy spojrzymy na pomidora pod kątem botanicznym [...]
[...] filety będą rozbite - przyprawić z jednej strony według uznania - dobrze komponuje się słodka papryka. Na nieprzyprawionej stronie ułożyć łyżkę uduszonego szpinaku i suszone pomidory. Dobrze zawinąć mięso z każdej strony. Im mniej soków wycieknie, tym filet będzie bardziej wilgotny. Tak przygotowaną "paczuszkę" owinąć plasterkiem surowego boczku. [...]
Od wielu już lat w środowisku osób zajmujących się zdrowym sposobem odżywiania, furorę robi słowo superżywność (en: superfood). Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, [...]
[...] wątroby. Inne pokarmy roślinne, które są szczególnie bogate w różnego rodzaju flawonoidy, to czarna i zielona herbata, czerwone wino, ciemna czekolada, pietruszka, kawa, pomidory i owoce cytrusowe. Dodatkowe korzyści Flawonoidy mają działanie przeciwzapalne i mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2 i [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i w czerwonym winie. Wbrew potocznej opinii ten ostatni produkt nie jest zalecany, ze względu na zawartość etanolu, przynoszącego liczne skutki uboczne dla ustroju człowieka. Referencje: Zheng, X., Hai, J., Yang, Y. et al. Effects of [...]
[...] (~3.4 g na 100 g produktu), tuńczyk konserwowy (2 g na 100 g), makrela wędzona (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois (~1.6 g na 100 g). Ponadto histaminę zawierają ryby, pomidory, liście szpinaku, karagen, wołowina, baranina, kiełbasy fermentowane, sery, mięso, białe i czerwone wino oraz piwo. Histamina w ustroju człowieka jest magazynowana [...]
[...] Zawierają bowiem jaja i / lub mleko. Drugą dużą grupą sosów są sosy na bazie warzyw, głównie pomidorów, które mają relatywnie prosty skład, gdyż zawierają głównie pomidory i przyprawy. Istnieją jeszcze jednak sosy, które nieświadomie można uznać za roślinne, chociaż w rzeczywistości takie nie są. Przykład stanowią tutaj takie sosy, jak [...]
[...] zapewnia największe i najbardziej stabilne dawki, jednak związek ten występuje również w niewielkich ilościach w niektórych produktach spożywczych, takich jak warzywa (np. pomidory, kukurydza), kawa i herbata, czy zboża i przetwory mleczne. Metabolizm metylosulfonylometanu MSM spożywane zarówno pod postacią suplementów, jak i wraz z żywnością, [...]
[...] znudziły Ci się kanapki z pastą z fasoli, to ten produkt jest wart uwagi. Skład produktu Kiełki słonecznika 27%, gotowana kasza jaglana, woda, olej rzepakowy, skrobia, pomidory suszone 3%, cebula smażona, mielone siemię lniane, ekstrakt drożdżowy, naturalny aromat, czosnek suszony, sól, papryka słodka wędzona, przyprawy (w tym gorczyca), [...]
[...] od 5 do 8 minut - w zależności od ich grubości. Po ugotowaniu szparagi odcedzamy. Śmietanę miksujemy z jajkami oraz mąką i doprawiamy do smaku. Cebulę kroimy dość drobno, pomidory według preferencji. Na upieczony spód wykładamy równomiernie posiekaną cebulę, układamy szparagi oraz pomidorki i zalewamy masą śmietanowo - jajeczną. Całość [...]
[...] "zabrana" przez ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Ciasto smarujemy sosem - nie smarujemy brzegów, i na połowę ciasta wykładamy szpinak, sery i pomidory. Możemy oczywiście doprawić wszystko oregano czy bazylią. Składamy ciasto na pół i zawijamy dokładnie brzegi. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wartości [...]
Czego potrzebujemy: 750 g passaty pomidorowej 300 g zmielonej łopatki wieprzowej 200 g obranych ze skórki pomidorów 70 g czerwonej papryki 70 g cebuli 100 g płatów makaronu do lasagne 30 g parmezanu 10 g oleju kokosowego 5 g masła przyprawy Jak wykonać: Mięso smażymy na suchej patelni do całkowitego wytopienia tłuszczu. Gdy jest już gotowe [...]
Czego potrzebujemy: 100 g proszku, z którego zrobisz ciasto 140 ml wody łyżkę sosu pomidorowego w proszku odrobinę wody dodatki według uznania - ser żółty, mozzarella, pomidory, oliwki - co tylko lubimy... Jak wykonać: Ciasto i sos zrobić według przepisu na opakowaniu. Na wierzchu rozłożyć dodatki. Jeśli chcemy użyć rukoli lub roszponki [...]
[...] dodajemy wrzątek i gorącą kawę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy pod naczyniem gaz i pod przykryciem, na wolnym ogniu dusimy około 1 h. Po tym czasie dodajemy pomidory, ksylitol, czekoladę, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i ponownie na wolnym ogniu dusimy około 1,5 - 2 h. [...]
[...] też nie a co do soli, to wystarczy spojrzeć na inne produkty i ciężko będzie nam znaleźć różnicę. Skład Skrobia ziemniaczana, ziemniaki odwodnione 30%, olej rzepakowy, sól, pomidory w proszku 0,4%, jarmuż w proszku 0,4%, szpinak w proszku 0,4%, burak czerwony 0,3%, stabilizator (chlorek wapnia), kurkuma. Wartości odżywcze Wartość energetyczna [...]