[...] odpowiadał zapotrzebowaniu ustroju dorosłego człowieka. Przy obróbce surowców bardzo ważnym czynnikiem jest ich rozdrabnianie i gotowanie. W podanej diecie niewskazane są pokarmy surowe, smażone, pieczone i wędzone. Posiłki powinny być podawane często, co najmniej 5 razy dziennie, ale w małych objętościach. Dieta podstawowa jest przeznaczona [...]
Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-05 15:03:27 Liczba szacunów: 0
[...] zmniejszają stan zapalny. Naukowcy tłumaczą to tym, że cynk pomaga we wchłanianiu witaminy A, ona zaś wspomaga działanie cynku. Stąd wniosek: wprowadź do diety nastolatka pokarmy bogate w witaminę A: rośliny strączkowe, drożdże, wątróbkę cielęcą, warzywa zielonolistne, owoce o kolorze pomarańczowym i czerwonym. Podawaj je z produktami [...]
Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 2220 Data: 2008-10-31 18:28:02 Liczba szacunów: 0
[...] i mniej szkodliwe. 3. Białka są niezbędne do budowy i regeneracji komórek oraz tkanek. Zawarte są w tkance mięśniowej, nerwowej i gruczołach. Codziennie należy spożywać pokarmy bogate w białko, ale bez przesady, gdyż dodatkowe ilości białka nie budują mięśni, tylko odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Dobre źródła białka to: ryby, [...]
Odpowiedzi: 55 Ilość wyświetleń: 11920 Data: 2009-10-23 18:37:08 Liczba szacunów: 0
[...] kontrolować apetyt i odgrywa ważną rolę w utrzymaniu właściwej masy ciała. Idealna podaż błonnika wynosi nie mniej niż 35 gramów dziennie. Jeżeli spożywa się odpowiednie pokarmy, to poziom ten można osiągnąć bez dodatkowych porcji błonnika. Najlepiej dostarczać błonnika z różnych źródeł takich jak np. owies, soczewica, fasola, ziarna, [...]
Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-10 16:26:02 Liczba szacunów: 0
[...] należy że potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania wszystkich 22 aminokwasów ! Po co wspomniałem o tym podziale ? Otóż dzieki tej wiedzy możemy podzielić spożywane pokarmy na te , które są pełnowartościowe pod względem składu aminokwasów (zawierają w sobie pełną pule aminokwasów egzogennych). Do takich produktów należą głównie pokarmy [...]
Odpowiedzi: 144 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2002-11-11 18:10:27 Liczba szacunów: 4,83
[...] wysiłków fizycznych. To, co i kiedy jemy wpływając na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, zmieniać może gotowość do podjęcia wysiłku fizycznego. Bogate w białko pokarmy powodują wzrost stężenia we krwi różnych aminokwasów, w tym również tyrozyny, która może ulec zamianie w dopaminę i noradrenalinę - neuroprzekaźniki związane z [...]
Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 13309 Data: 2003-02-26 11:12:49 Liczba szacunów: 0
[...] jest z całą pewnością ważnym elementem determinizmu pokarmowego. Węglowodany zapewniają równowagę energetyczną tym skuteczniej, im bardziej zbilansowane są dostarczające ich pokarmy i im mniejszy jest ich indeks glikemiczny. Takimi pokarmami człowiek szybko się najada (stan ten odpowiada zaprzestaniu przyjmowania pokarmu, które antycypuje [...]
Odpowiedzi: 372 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-04-29 07:54:19 Liczba szacunów: 0