Wyszukiwarka


w treści w temacie po pseudonimie Tylko najlepsze tematy

Znalezione artykuły pod frazą: pektyny

Strona 1 z 3

  • Pektyny zapobiegają nowotworom

    pektyny substancje zawarte większości warzyw i owoców, mogą zapobiegać nowotworom informuje the faseb journal . pektyny to mieszaniny bezpostaciowych cukrów o dużej masie cząsteczkowej, występujące w warzywach i owocach. to dzięki nim owocowe

    Odpowiedzi: 3 | Ilość wyświetleń: 1729 | Data: 2008-10-17 11:15:59 | Liczba SOGów: 0
  • pektyny - krotkie pytanie

    czy w suszonych owocach znajduje sie ten sam rodzaj błonnika co w swiezych tzn. pektyny

    Odpowiedzi: 7 | Ilość wyświetleń: 728 | Data: 2005-10-14 07:32:01 | Liczba SOGów: 0
  • Wszystko o błonniku _tabele

    pokarmowym człowieka. jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym celuloza, hemicelulozy, pektyny gumy, śluzy i niepolisacharydowym ligniny . podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje: nazwa frakcji

    Odpowiedzi: 8 | Ilość wyświetleń: 28131 | Data: 2005-09-02 08:49:30 | Liczba SOGów: 5
  • Owoce i warzywa

    leczy się okładami z owoców i liści. ma szereg rzadkich mikroelementów, takich jak bor i jod, kwasy organiczne, pektyny zestalanie galaretek . współczesna medycyna stosuje porzeczki w fitoterapii gośćce, miażdżyca, choroby pęcherza, nieżyty

    Odpowiedzi: 13 | Ilość wyświetleń: 139930 | Data: 2006-08-04 23:00:05 | Liczba SOGów: 21
  • Co jeść, czy warto i dlaczego?

    mogą go stosować kobiety w ciąży i dzieci . jabłko zawiera: kwercetynę, błonnik, potas, magnez, polifenole, pektyny i witaminę c, e. jak działa: wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed miażdżycą. pobudza też pracę układu pokarmowego,

    Odpowiedzi: 14 | Ilość wyświetleń: 44893 | Data: 2007-03-04 14:54:27 | Liczba SOGów: 12
  • CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU

    pokarmowym człowieka. jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym celuloza, hemicelulozy, pektyny gumy, śluzy i niepolisacharydowym ligniny . podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje: właściwości

    Odpowiedzi: 7 | Ilość wyświetleń: 21775 | Data: 2007-04-21 14:56:00 | Liczba SOGów: 4
  • Podział obszerny cukrów i coś o laktulozie ;] Art...

    dwutlenku krzemu i związków azotowych jest mieszaniną dwóch głównych polisacharydowych składników: amylozy i amyl pektyny z wodnego roztworu skrobi można wytrącić amylozę przez dodanie takich rozpuszczalników jak n butanol, cykloheksanol, tymol

    Odpowiedzi: 6 | Ilość wyświetleń: 10769 | Data: 2008-09-20 10:57:16 | Liczba SOGów: 1
  • zdrowo jesc

    jest gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi szczyt glikemiczny , spowodowany spożyciem określonych węglowodanów. pektyny i gumy zapobiegają temu zjawisku. bogatym źródłem pektyn są owoce przede wszystkim jabłka oraz suszone nasiona roślin

    Odpowiedzi: 19 | Ilość wyświetleń: 31616 | Data: 2003-03-10 16:26:02 | Liczba SOGów: 25
  • Termogeniki- Pokarmy wpomagające spalanie tkanki tłuszczowej

    mango, ananasy, śliwki, maliny, truskawki oraz arbuzy. pamiętaj, aby jabłka i gruszki jeść ze skórką. pektyny zawarte w tych owocach blokują dostęp tłuszczu do twoich komórek, uniemożliwiając jego odkładanie. pektyny zwiększają też

    Odpowiedzi: 2 | Ilość wyświetleń: 68418 | Data: 2010-07-04 17:12:02 | Liczba SOGów: 3
  • Błonnik - wszystko

    komórek roślinnych , mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym celuloza , hemicelulozy pektyny , gumy , śluzy i niepolisachrydowym lignina , generalnie nie podlega trawieniu i wchłanianiu , nie jest przyswajany i nie

    Odpowiedzi: 4 | Ilość wyświetleń: 2790 | Data: 2009-03-04 16:12:36 | Liczba SOGów: 2
  • Przyprawy [art]

    stany zjednoczone i węgry. właściwości chilli zawiera witaminy c, z grupy b, beta karoten a także pektyny zastosowanie przyprawę suszoną chilli stosuje się ją do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, chińskiej, dań

    Odpowiedzi: 3 | Ilość wyświetleń: 5143 | Data: 2009-04-13 14:31:15 | Liczba SOGów: 4
  • charakterystyka cukrów

    nasionach roślin strączkowych grochu, fasoli . celuloza to główny cukier budulcowy roślin. celuloza, pektyny hemicelulozy, lignina, gumy i śluzy stanowią tzw. błonnik. nie jest on trawiony w przewodzie pokarmowym człowieka ze względu na

    Odpowiedzi: 31 | Ilość wyświetleń: 27891 | Data: 2004-12-22 17:23:28 | Liczba SOGów: 10
  • Naturalne sposoby zwiększania apetytu

    pinen, terpeny , pochodne kumaryny, kwasy organiczne kawowy, chlorogenowy, angelikowy , flawonoidy, garbniki, pektyny żywice, fitosterol, cukry. surowiec ma działanie tonizujące, wykrztuśne, moczopędne, przeciwskurczowe, uspokajające, pobudzające

    Odpowiedzi: 53 | Ilość wyświetleń: 30798 | Data: 2005-01-06 18:28:59 | Liczba SOGów: 5
  • CIEKAWOSTKI

    kisiele i konfitury. jednak najwięcej własności leczniczych ma sok. żurawina zawiera kwasy organiczne, cukry, pektyny witaminy /przede wszystkim c/, sole mineralne, garbniki i goryczki. to naturalny antybiotyk. sok jest niezastąpionym domowym

    Odpowiedzi: 22 | Ilość wyświetleń: 28759 | Data: 2005-01-13 20:59:54 | Liczba SOGów: 6
  • Legenda symboli E-xxx

    w proszku do 18 g/kg , koncentraty napojów w proszku do 3 g /kg , wyroby cukiernicze trwałe z zawartością pektyny do 10 g/kg . e332a, b sole potasowe kwasu cytrynowego. ze względów technologicznych są stosowane wymiennie z kwasem

    Odpowiedzi: 15 | Ilość wyświetleń: 21941 | Data: 2005-01-14 02:14:51 | Liczba SOGów: 8
  • Cytrusy

    ldl , odpowiedzialną za powstawanie miażdżycy. pomarańcze mają witaminy c, a, b1, b2, b12 i p, sole mineralne i pektyny które pobudzają czynności jelit oraz przeciwdziałają wchłanianiu toksyn, zalegających w jelitach. doskonale nadają się do

    Odpowiedzi: 7 | Ilość wyświetleń: 26227 | Data: 2006-08-19 20:07:16 | Liczba SOGów: 6
  • GŁÓG - dobry dla serca....

    naparów z kwiatów i owoców. owoce owoce zawierają m.in. : olejek eteryczny, witaminę c, kompleks witamin b i pektyny liście, kwiaty i owoce: substancję gorzką krategin, kwas krategusowy i cytrynowy, taninę, karoteny, olejki eteryczne,

    Odpowiedzi: 3 | Ilość wyświetleń: 30235 | Data: 2007-02-27 20:56:14 | Liczba SOGów: 1
  • budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej ?

    jelitowego. im więcej cukrów, a tym samym mniej błonnika i innych substancji balastowych takich jak celulozy, pektyny ligniny zawiera produkt tym większy jest jego indeks glikemiczny czyli w skrócie ig ig określa w liczbach, w jakim stopniu

    Odpowiedzi: 131 | Ilość wyświetleń: 56926 | Data: 2007-07-24 22:41:22 | Liczba SOGów: 47
  • Ocet jabłkowy -formuła spalajaca tluszcz!!??

    enzymom i aminokwasom uzupełnia składniki biorące czynny udział we wszystkich procesach życiowych jest źródłem pektyny i bioflawonoidów wspomagających pracę naczyń krwionośnych pektyna z kolei obniża poziom cholesterolu i zapobiega zmianom

    Odpowiedzi: 12 | Ilość wyświetleń: 26287 | Data: 2008-05-18 18:49:45 | Liczba SOGów: 2
  • Kozieradka (fenugreek) - poprawia wrażliwość insulinową,obniża poziom cukru

    inne doniesienia podają, że za działanie przeciwcukrzycowe nasion kozieradki odpowiedzialna jest frakcja bogata w pektyny przypuszcza się, że śluzy zawarte w surowcu powlekają warstwę dyfuzyjną jelit i przez to opóźniają wchłanianie składników

    Odpowiedzi: 71 | Ilość wyświetleń: 26653 | Data: 2011-02-23 18:18:46 | Liczba SOGów: 9

Znalezione produkty w sklepie:

{{ p.Nazwa | truncate: 25 }}

{{ p.Opis }}

Cena: {{ p.Cena }}