[...] dla wyniku sportowego). SARM – nieszkodliwy dodatek do mięsa? Niestety, nie mam żadnego zaufania do przestrzegania norm i zakazów. Nauczyły mnie tego liczne afery oraz opracowania naukowe na temat pozostałości różnego rodzaju środków w mięsie. W Polsce identyfikowano np. nandrolone i boldenone, w UE tyreostatyki, boldenone, nandrolone, [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] Większość Polaków regularnie sięga po śmiertelnie groźne trucizny, czyli papierosy oraz alkohol. Obie używki należą do grupy nr I kancerogenów o wybitnej szkodliwości (wg opracowania pod egidą Światowej Organizacji Zdrowia „IARC Monographs of Carcinogenic Risks to Humans and Handbooks of Cancer Prevention”; alkohol i papierosy widnieją tam [...]
[...] innych badaniach w określonych okolicznościach „dobry” HDL jest równie szkodliwy, jak wyklinany „zły” LDL. O tym pisałem m.in. Tutaj: szeroko przytaczając badania naukowe i opracowania. Podsumowanie Nic nie wskazuje, by cholesterol pokarmowy był wrogiem. Nic nie wskazuje, by regularna konsumpcja jajek szkodziła. Ale należy unikać jajek [...]
[...] (lub w postaci: zawsze robię rekordy na kacu) Alkohol jest jednym z głównych czynników rakotwórczych. Należy do grupy nr I kancerogenów o wybitnej szkodliwości (wg opracowania Światowej Organizacji Zdrowia „IARC Monographs of Carcinogenic Risks to Humans and Handbooks of Cancer Prevention”). Alkohol i papierosy widnieją tam [...]
Bardzo wielu mężczyzn nie trenuje nóg, często tłumaczą to bliżej nieokreśloną kontuzją. Gdyby uwierzyć im na słowo, to Polska byłaby ortopedyczną krainą mlekiem i miodem płynącą, co drugi osobnik trenujący na siłowni rzekomo ma chore kolana i/lub plecy! Oczywiście, jest to wymówka. Czy przysiady są niezbędne? Oddajmy głos Dorianowi Yatesowi: [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] (ang. cherry picking). Jeśli nie pasuje nam wynik badania pod względem wyznawanych poglądów czy jest w sprzeczności z innymi badaniami (myślą przewodnią naszej pracy, opracowania, książki itd.) lub w inny sposób nam się nie podoba, po prostu pomińmy te dane! Na czym polegał eksperyment Schlundt i wsp.? Pięćdziesiąt dwie otyłe, dorosłe [...]
[...] w dyskusji użył materiału video prezentowanego w telewizji. Przykro mi, ale to nie są wiarygodne źródła informacji. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć musisz sięgnąć po opracowania fachowe, np. jakościowe badania naukowe oraz książki dotyczące biochemii i fizjologii. W dzisiejszym odcinku przyjrzymy się lekkim cyklom dopingowym i efektom, [...]
Nie jest tajemnicą, iż to, co zakazane, kusi najmocniej. Pamiętasz, jak pierwszy raz sięgałeś po alkohol czy papierosy? No właśnie. Dlatego penalizacja posiadania środków takich jak marihuana w warunkach, gdy istnieje swobodny dostęp do najcięższego kategorii narkotyku (jakim jest etanol) jest po prostu śmieszna. Marihuana może, lecz nie musi, [...]
[...] zdrowiu w internecie jest bardzo złym pomysłem. Większość stron nie bazuje na wiedzy naukowej, a na mitach, kłamstwach i półprawdach. Osoby zainteresowane tematem odsyłam do opracowania: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997656/ Referencje: 1.Snow CF. Laboratory diagnosis of vitamin B12 and folate deficiency: a guide for the primary [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
Z reguły nie korzystam z portali w rodzaju onet.pl, wp.pl, gdyż informacje w nich zawarte charakteryzuje zbyt niska jakość. Niestety dla wielu ludzi gazety są wiarygodnym źródłem informacji. Zamieszanie pogłębia nowa era informacyjna, która rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, wraz z upowszechnieniem się sieci internetowej. Przy intensywności [...]
COVID-19 jest chorobą zakaźną górnych dróg oddechowych, rozwijającą się na drodze zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Nazwa choroby jest anglojęzycznym skrótem od coronavirus disease 2019. Rastogi A. et al. Short term, high-dose vitamin D supplementation for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study). Postgrad Med J. [...]
[...] adenozyna, prostaglandyny E2, neuropeptyd Y (jednocześnie wpływa na ośrodek głodu – wzrost łaknienia), peptyd YY, kwas nikotynowy, kwas mlekowy, Częściowo na podstawie opracowania: Eugenii Murawskiej-Ciałowicz, Postepy Hig Med Dosw (online), 2017. Podsumowując: krytyczne znaczenie w redukcji tkanki tłuszczowej odgrywają bilans energetyczny [...]
[...] okolicznościach „dobry” HDL jest równie szkodliwy, jak wyklinany „zły” LDL. O tym pisałem m.in. TUTAJ, szeroko przytaczając badania naukowe i opracowania. Odwadnianie W celu uzyskania formy startowej, początkowo zawodnicy dostarczają 10 l wody dziennie. Wygląda to następująco: czwartek 10 l, piątek ~ 4 l, sobota ~2 [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne są rozpowszechnione w większym stopniu, niż sądzi większość ludzi niezwiązanych ze sportem. Wystarczy wspomnieć ostatnią lawinę wpadek dopingowych u sportowców szczebla olimpijskiego (np. w podnoszeniu ciężarów). Niezmiennie solidna wiedza na temat środków wspomagających wysiłek jest mało rozpowszechniona, powielane [...]
[...] (IMAT, IMTG), to tam głównym paliwem stają się tłuszcze (zasoby: podskórne, wewnątrzmięśniowe, trzewne i inne). Naprawdę nie wiem, po co człowiek, który nie czytał żadnego opracowania dotyczącego fizjologii wysiłku fizycznego, zabiera głos w sprawie treningu interwałowego. Poza tym warto pamiętać, iż trening HIIT ma swoje zalety, ale także [...]