SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

omega 3 6 9

  • [...] ilością tkanki tłuszczowej. Do otyłości może prowadzić nadmierna podaż tłuszczów, w tym nawet tych uważanych powszechnie za zdrowe (czyli np. z grupy omega-3). Jest to przecież pokarm wysokokaloryczny. Winne mogą być także węglowodany, szczególnie cukry proste i dwucukry, którymi nasycona jest wysokoprzetworzona żywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3004 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • [...] w typowych fast-foodach. Tłuszcze tego typu nie tylko nie mają wartości odżywczej, ale i nie przynoszą nic dobrego dla wyglądu sylwetki, jak i jej zdrowia. 5. Zwiększ udział omega 3 w diecie Przelicz swoją dietę pod kątem kwasów tłuszczowych omega 3, jak i omega 6. Postaraj się utrzymywać minimalny stosunek 4:1 w diecie, który zapewni odpowiednie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18213 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7069 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • [...] nie uważam, by margaryna nadawała się do stosowania regularnie). Nie należy bazować np. na oleju słonecznikowym i innych tłuszczach prozapalnych (bogatych źródłach kwasów omega-6). Bazą podobnej diety powinny być węglowodany w postaci ryżu brązowego, makaronu, płatków owsianych, kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, chleba razowego (najlepiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2705 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1917 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10226 Data: 2018-02-06 09:28:33
  • [...] wiedzieć, które preparaty dostępne na rynku mogą długofalowo (albo wręcz doraźnie) zwiększać możliwości umysłowe. Różeniec górski – rhodiola rosea Kwasy tłuszczowe omega-3 Borówki Witamina E Beta-karoten Witamina D L-tyrozyna Imbir lekarski Kofeina Różeniec górski – rhodiola rosea W meta analizie badań naukowych z 2011 roku 11 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3946 Data: 2018-09-24 16:04:43
  • [...] duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu na roślinne pochodzenie, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1595 Data: 2019-05-31 09:55:09
  • [...] badań należy podchodzić z odpowiednim dystansem. Rodzaje tłuszczów i ich skład (przykłady) Masło zawiera w 100 g: ~55 g kwasów nasyconych, ~20 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy),  0,88 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA, kwas linolowy), pomijalne ilości kwasów omega-3 (kwas α-linolenowy ~0,28 g). Olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3237 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • [...] i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: DHA i EPA. Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3973 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4472 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3059 Data: 2021-04-09 19:42:58
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7813 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] in Dairy Foods and Their Impact on Public Health - A Narrative Review Article Patterson E, Wall R, Fitzgerald GF, Ross RP, Stanton C. Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. J Nutr Metab. 2012;2012:539426. doi: 10.1155/2012/539426. Epub 2012 Apr 5. PMID: 22570770; PMCID: PMC3335257. Khan KM, Jialal I. Folic [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 826 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] alkoholu, palenia tytoniu itd. Weganie mogą mieć jednak pewne problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości np. witaminy B12, kreatyny (zawarta w mięsie), kwasów EPA, DHA (omega-3). Wszystko można suplementować, tylko czy taka dieta pozostanie „czysta”? Kwestia definicji i umowności. Z kolei diety wegetariańskie zapewniają duże ilości zbóż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2578 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej szafranowy, olej sojowy, olej bawełniany, olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1371 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Suplementy na stawy dla biegaczy

    Artykuł
    Suplementy

    [...] choroba zwyrodnieniowa stawów? Czy bieganie przyczynia się do uszkodzeń stawu? Co powoduje bieganie? Hydrolizat kolagenu Witamina C Antyoksydanty łącznie Kwasy tłuszczowe omega-3 Oliwa z oliwek Metionina Tematem na zupełnie inny artykuł jest bieganie obok dróg szybkiego ruchu, autostrad oraz w centrach miast, tuż przy jezdni, co jest pomysłem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4159 Data: 2018-09-25 12:45:22
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] a następnie niskim spożyciem orzechów i nasion (8.5%), spożyciem wysoko przetworzonego mięsa np. parówki, wędliny, mięso wędzone itd. (8.2%), niskim spożyciem tłuszczów omega-3 (7.8%), małym spożyciem warzyw 7.6%), niskim spożyciem owoców (7.5%) i wysokim spożyciem sztucznie słodzonych napojów (7.4%). Najniższe ryzyko było związana z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2776 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1443 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wcześniej ugotowany ryż czy makaron. Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są najmniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6806 Data: 2018-09-19 16:31:13