Omega 3 przedewszystkim tłuste ryby (epa i dha) bo są też omega 3 w olejach lnianym czy rzepakowym ale to są (ALA) i minimalnie konwertują do epa i dha. omega 6 olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i wyprodukowane z nich margaryny, pestki dyni, słonecznika, sezamu, migdały, orzechy ziemne.
Zwróć uwagę do czego lepsza - zdrowsza jest konkretna wersja oleju - oliwy. Oliwa z oliwek jest najlepsza (ale i najdroższa) do smażenia potraw. Wtedy znika ten piekący smak. Do sałatek najlepsze są : olej rzepakowy, kukurydziany i słonecznikowy. Zmieniony przez - Radar77 w dniu 2012-07-24 13:34:13
[...] a o-3 nie ma problemu, byle na nim nie smazyc itp (obrobka na goraco), do salatek (na zimno) ok poczytaj jeszcze tutaj http://www.sfd.pl/Search.asp?wczym=tytul&search=olej+s%B3onecznikowy http://www.sfd.pl/omega%2D6_%2D_ostro%C5%BCnie_%21%21-t246209.html http://www.sfd.pl/Lepiej_Omega%2D3_czy_zestaw_3%2D6%2D9_-t263414.html -odpowiedz [...]
Unikać warto między innymi wymieniony przez Ciebie olej z pestek winogron oraz słonecznikowy z uwagi na bardzo niekorzystnie proporcje kwasów tłuszczowych.
[...] zasady to ograniczenie spożywania sodu i soli zatrzymujących wodę w ustroju, druga sprawa to nie przesadzanie z ww. Niedobory energetyczne uzupełniej z białka (ale też bez przesady, imo 3g/kg max co jest Ci potrzebne) i zdrowych tłuszczy - olej lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Może wogóle CKD? Poczytaj archiwum. Nolva/Cynk jak najbardziej.
różnica jest zasadnicza Zwykły olej rzepakowy czy słonecznikowy jest przede wszystkim rafinowany (czytaj niezdrowy) i ma znacznie mniej tłuszczy jednonienasyconych. Tłuszcze te są niezbędne z conajmniej kilku powodów. Pomagają regulować poziom testosteronu, nie zakłucają wrażliwości insulinowej, są łatwo spalane przez organizm (nie mają tendencji [...]
[...] - duzo wody - zero bialego pieczywa, maki bialej, popularnych wafli ryzowych dietetycznych () - chude mieso i ryby, czasem tez tluste ryby, - z tluszczy oliwa z oliwek, olej lniany, slonecznikowy...ogolnie tloczone na zimno... - etc...polecam zagladnac do "alternatywnej drogi" tam napewno pomoga... co do supli...poprzednik juz [...]
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jajecznica jest i tak tłusta na dobrej patelni po co Ci tluszcz? Zwłaszcza jak sie robi ja poprawnie czyli od zimmnej patelni, wtedy dla gładkości dodaj odrobinę mleka np. A co do kurczaka przecież taka pierś aby była soczysta to chwila smażenia jest. Możesz kupić termometr i zdziwisz sie jak [...]
jako tłuszcz dodajesz orzechy/olej rzepakowy/słonecznikowy ,oliwe ,tłuste ryby,awokado i nie wliczasz w bilans warzyw Zmieniony przez - Valerik w dniu 2014-02-11 15:23:58
no tak, jeśli będziesz smażył na olejach które zawierają głównie wielonienasycone kwasach np : lniany, słonecznikowy, z orzechów włoskiych, z pestek winogron to jest to niekorzystne dla zdrowia Lepiej smażyć na nasyconych kwasach czy jednonienasyconych np. Olej kokosowym, masło klarowane, smalec, do krótkiego smażenia oliwa jeśli w ogóle na [...]
[...] warstwy białka zapobiega nadmiernemu ubytkowi składników odżywczych w trakcie gotowania. * Ryby smaży się tylko na świeżym, silnie rozgrzanym tłuszczu (smalec, olej sojowy lub słonecznikowy, oliwa). Przepalony tłuszcz należy bezwzględnie wylać, nigdy nie wykorzystywać go powtórnie! * Większe porcje ryby po usmażeniu wstawia się [...]
A jeszcze DarekMiko pisałes, że to tego koktajlu przed snem moge olej dodać ( rozumiem ze roślinny? Jakis np słonecznikowy? ) i wlaśnie ile go dodawac?