SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

od czego powstaje miazdzyca

  • Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1375 Data: 2023-08-04 11:56:31
  • [...] niż estradiol. Efekty: retencja wody, obrzęki (szczególnie u osób w średnim wieku), uwaga: zjawisko o wiele bardziej nasilone u mężczyzn w wieku powyżej 60 lat! Dlaczego pojawiają się skutki uboczne? Androstendion => CYP 19 => estron Testosteron => CYP19 => estradiol (E2) Z testosteronu powstaje m.in. estradiol (proces [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12101 Data: 2017-08-07 10:09:03
  • Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7293 Data: 2020-02-17 07:55:09
  • [...] mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6452 Data: 2019-06-23 09:43:02
  • [...] czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, proteiny i węglowodany. Diety białkowe nie są odpowiednie dla sportowców Skuteczność diet wysokobiałkowych Dlaczego dieta Dukana stanowi zagrożenie, nie rozwiązanie? Dieta Dukana a kwasica metaboliczna Dieta Dukana niszczy mięśnie i gwarantuje efekt jojo Dlatego diety 1200 kcal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13124 Data: 2018-08-21 15:00:23
  • [...] filtry, na których zatrzymują się rzucane przez dzieci do muszli przedmioty, oraz wszelkie nie rozpuszczone sokami żołądkowymi substancje. Mój rozmówca pokazał mi stertę czegoś, co nazwał witaminami i minerałami. Zapytałem go skąd on wie, że to witaminy. Odpowiedział mi, że są na nich napisy np. multiwitamina. Tak więc, mamy namacalny dowód [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 4040 Data: 2010-05-18 20:22:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Witaminy naturalne, a syntetyczne

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] leczenie niektórych schorzeń zakaźno-alergicznych, np. reumatyzmu. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem przedawkowania witaminy C jest zwiększona krzepliwość krwi, na skutek, czego powstają skrzepliny. Zbyt duże ilości witaminy C podrażniają błonę śluzową układu żołądkowo-jelitowego, z czym wiążą się mdłości, wymioty, zgaga, biegunki. Olbrzymia [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 4650 Data: 2008-10-23 23:08:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie powoli. I to prawdopodobnie sprawia, że Ache i Kitawańczycy nie mają trądziku. Dlaczego? Po kolei. Dieta bogata w produkty przetworzone, jak chipsy, krakersy, słodycze, pieczywo czy makaron z białej mąki, powoduje szybki wzrost stężenia nie tylko glukozy i [...]

    Odpowiedzi: 54 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-11-24 19:45:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] czynnymi, co znaczy, że ich roztwory skręcają płaszczyznę polaryzacji światła spolaryzowanego. Skręcalność właściwa roztworów niektórych z nich zmienia się w czasie, czego przyczyną jest, między innymi, mutarotacja. Mutarotacja jest związana ze zmianą konfiguracji na glikozydowyin atomie węgla. Jest katalizowana zarówno zasadami, jak i [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 15483 Data: 2008-09-20 10:57:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Slowniczek-Diety wszystkie ;-)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] i dzięki temu dłużej zachować sprawność zarówno fizyczną, jak i umysłową. Wielu naukowców dowodzi, że organizm ludzki jest przystosowany do osiągnięcia 110-120 lat życia. Dlaczego jednak tak niewielu osobom udaje się dożyć sędziwego wieku? Wynika to z błędów popełnianych przez człowieka już w młodości, a dotyczących m.in. złego odżywiania. Nawet [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 14152 Data: 2005-03-09 16:46:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tluszcze : Rola i znaczenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Najczęściej spotykane w żywności kwasy nasycone to palmitynowy, stearynowy i masłowy. Okazało się, że kwasy nasycone, po wydzieleniu z zasobnego w nie produktu spożywczego, są substancjami stałymi i takich też właściwości nabiera tłuszcz, w którym tych kwasów jest dużo. Stosunkowo dużo kwasów nasyconych zawierają tłuszcze pochodzenia [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-28 15:39:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta i Ruch Fizyczny - art by Sheep

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Prace tą pisałem jakiś czas temu do szkoły na przedmiot teoria i metodyka i pomyślałem , że może sie przydać. Uprzedzam, że nie jest tu nic odkrywczego, dodatkowo jest tutaj fragment słów i fragment artykułu Darka Szukały. Jeżeli modowie , tego działu uznają , że nie pasuje niech przesniosą dla zupełnie zielonych. Mam nadzieje, że sie przyda. [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 6202 Data: 2005-03-17 21:22:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cholesterol nie jest zły

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Bez niego wiele ważnych procesów, które nieustannie zachodzą w naszym organizmie, nie przebiegałoby prawidłowo. Więcej nawet, jest to substancja niezbędna do życia. Do czego jest nam potrzebny Wszyscy go mamy, i to nie bez powodu. Jest on bardzo ważnym składnikiem prawie wszystkich komórek naszego ciała.Uczestniczy w budowie błon [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 10147 Data: 2006-08-11 14:10:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mleko - cichy morderca

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] zębów..." "Wśród Amerykanek, które spożywają mnóstwo rozmaitych pasteryzowanych przetworów mlecznych, odsetek zachorowań na osteoporozę jest największy na świecie, z czego jasno wynika, że przetworzone w ten sposób mleko nie zapewnia dostatecznej ilości wapnia..." Michael A.Schmidt, Leon H.Smidt, Keith W.Sehnert - "Ominąć antybiotyki" [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 3909 Data: 2008-11-02 19:31:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Antyoksydanty = przeciwutleniacze

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] zacząć od tego, że aby ogólnie cieszyć się zdrowiem musimy trzymać się triady Hipokratesa, która mówi, że zdrowie = odżywianie + wysiłek fizyczny + geny... Tak więc łykanie czegokolwiek, robiąc sobie źle lub nie w pełni dobrze innymi czynnikami za dużo nam nie da Przynajmniej na razie, nobla nikt za cudowną tabletkę na zdrowie nie dostał A [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 3616 Data: 2008-04-04 16:31:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • niedotlenienie może wystąpić na wskutek zwężenia naczyń krwionośnych spowodowane np miażdżyca -a to już chyba powinieneś wiedzieć od czego powstaje do czego prowadzi niedotlenienie mózgu ,również chyba nie trzeba tłumaczyć a życie, tak jest sztuką wyboru jednak mając naście lat,człowiek myśli że jest nieśmiertelny i cały świat należy do niego [...]

    Odpowiedzi: 152 Ilość wyświetleń: 17144 Data: 2010-07-27 21:26:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Konkurs działu odżywianie!!

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] z uzywanych przez nas tluszcy zawiera spore ilosci omega-6, i malo osob na to zwraca uwage. Odpowiednim stosunkiem omega 3 do omega 6 powinny szacofac na ok 1:4-6 . 3. Dlaczego sacharoza nie ma właściwości redukujących? Cukier-sacharoza-(glukoza+fruktoza) to jeden z najgorszych wystepujacych produktow spozywczych nie na darmo nazywany jest [...]

    Odpowiedzi: 63 Ilość wyświetleń: 7425 Data: 2008-03-09 20:09:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Vita-min Kiedy? Ile?

    Post
    Odżywki i suplementy

    [...] leczenie niektórych schorzeń zakaźno-alergicznych, np. reumatyzmu. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem przedawkowania witaminy C jest zwiększona krzepliwość krwi, na skutek, czego powstają skrzepliny. Zbyt duże ilości witaminy C podrażniają błonę śluzową układu żołądkowo-jelitowego, z czym wiążą się mdłości, wymioty, zgaga, biegunki. Olbrzymia [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 4194 Data: 2009-04-22 14:13:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Trądzik - dieta moje artykuły

    Post
    Zdrowie i Uroda

    [...] wyleczyć należy jeść tylko srowe warzywa lub głodówkę zrobić ========================================================== WPŁYW ZAKWASZANIA NA STAN ZDROWIA ORGANIZMU Dlaczego zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest tak bardzo ważne? Temat jest tak ważny i tak ciągle niedoceniany, że poświęcimy mu wyjątkowo dużo uwagi. Nawet nauka [...]

    Odpowiedzi: 193 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-02-22 07:51:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] wysokie stężenie w organizmie stanowi sygnał informujący o konieczności wydzielenia hormonu wzrostu. Tę informację znajdziecie w każdym fachowym podręczniku fizjologii . Dlaczego tak się dzieje? Gdy gwałtownie wzrasta stężenie tego aminokwasu we krwi, mózg traktuje to jako sygnał toczącego organizm katabolizmu. Wysokie stężenie argininy organizm [...]

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 4318 Data: 2010-06-28 16:54:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)