Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Berberyna, czwartorzędowa sól amoniowa, należy do grupy alkaloidów, znajdująca się m.in. w korze, kłączach, korzeniach i łodygach Berberis vulgaris L. oraz wielu innych roślinach. Wykazuje zróżnicowane działanie na organizmy żywe. Jak podaje dr Różański: „Coptis obejmuje 15 gatunków i należy do rodziny jaskrowatych – Ranunculaceae Pomimo, że [...]
[...] w większości dotyczą zwierząt, niemniej są bardzo obiecujące. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej hemoglobiny). Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]
[...] wynosiło 4.3 ± 2.5 mU/L stężenie insuliny po BCAA wynosiło 3.7 ± 2.0 mU/L stężenie insuliny po placebo 3.5 ± 1.8 mU/L Wnioski: podawanie węglowodanów ma nieznaczny wpływ na obniżenie poziomu kortyzolu, wpływ BCAA w tym aspekcie jest umiarkowany (ale to wcale nie jest negatywną cechą aminokwasów rozgałęzionych!). Pytanie, czy warto dostarczać [...]
[...] 78 do 114 mg/dl u kobiet stężenie glukozy spadło z 92 mg/dl do 74 mg/dl (zmiana o 19.6%) liczba leukocytów zmniejszyła się o 10,4% Naukowcy doszli do wniosku, że drastyczne obniżenie stężenia cholesterolu i ciśnienia krwi może wystąpić u osób mieszkających w krajach zachodnich, ale stosujących odpowiednio dobraną dietę i niskokaloryczny system, [...]
[...] wpływ na ilość ciężkich łańcuchów miozynowych (tzw. główek miozynowych) => siła mięśni (siła skurczu), inicjację szlaku sygnałowego lub regulację genów, co wywołuje obniżenie stresu oksydacyjnego we włóknach mięśniowych (zresztą estron oraz estradiol należą do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych), bezpośrednie działanie [...]
[...] wywołać lawinę powikłań: od uszkodzeń wątroby, nerek, zmian w układzie sercowo-naczyniowym, zaburzeń miesiączkowania i np. całkowitego braku miesiączki, przez wirylizację: obniżenie głosu, wzrost zarostu na twarzy, a skończywszy na przeroście łechtaczki. I jak wspomniałem na samym początku, kobiety biorące SAA z reguły nie dostarczają [...]
[...] jest drugą, główną globalną przyczyną zgonów i niepełnosprawności, odpowiadającą za około 10 milionów śmierci każdego roku. Jeśli magnez wykazuje, choć minimalny wpływ na obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i raka, to jest to wystarczający powód, by uzupełniać go codziennie. Magnez, a cukrzyca typu 2 Cukrzyca znacząco, nawet o [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] tam też czysty cholesterol! W innych eksperymentach dotyczących gryzoni tuczono je cukrem i olejem sojowym. W tych warunkach podawanie soku z cytryny spowodowało: „Znaczne obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i cholesterolu LDL w osoczu oraz wzrost poziomu cholesterolu HDL w osoczu”. Cytowane badanie niczego nie [...]
[...] snu, unikanie alkoholu, suplementacja różeńcem górskim (np. 400 mg dziennie ekstraktu z korzenia różeńca górskiego), ashwagandhą (np. 300 mg dziennie), mogą mieć wpływ na obniżenie stresu, stanu zapalnego, redukcję masy ciała i poprawę parametrów metabolicznych. Referencje: Agata Cyran-Chlebicka “Rak nerkowokomórkowy - epidemiologia, [...]
Tytułowa kwestia wraca co kilka miesięcy i należy do jednych z najczęściej zadawanych pytań. Wbrew pozorom nie da się udzielić prostej odpowiedzi, jeśli ktoś miałby dokonać wyboru aktywności. Uważam, iż nie należy ograniczać zasobu dostępnych narzędzi, a spacery, bieganie i trening siłowy należą do zupełnie innej kategorii. Czy ilość kalorii ma [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
Intermittent fasting (IF) to modny model odżywiania się, polegający na okresowym stosowaniu postu oraz określonych okien żywieniowych. W istocie wszyscy stosujemy ten model żywieniowy. Większość ludzi, którzy nie mają styczności z treningiem siłowym, wyczynowym bieganiem lub inną aktywnością, np. sportami walki, stosuje klasyczny sposób odżywiania [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
[...] wagi jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. W celach kulturystycznych dieta ta musiałaby zostać zmodyfikowana, ponieważ zawiera tylko 20% białka. Lepszym planem może być obniżenie zawartości tłuszczu z 40% do 30% z naciskiem na "dobre tłuszcze" takie jak kwasy omega-3 oraz zwiększenie zawartości białka z 20% do 30% w celu utrzymania masy [...]
[...] i zarazem najbardziej dynamicznie działających czynników odpowiedzialnych za zmiany w jelitowym mikrobiomie jest sposób odżywiania. Badania naukowe wskazują, że obniżenie konsumpcji zasobnych w błonnik, niskoprzetworzonych pokarmów na rzecz zwiększenia udziału obfitującej w cukry i tłuszcze, wysokoprzetworzonej żywności może w sposób [...]
We współczesnym świecie ciągle zdarza się spotykać kobiety, które sądzą, że trening siłowy jest dla nich w jakiś sposób szkodliwy. Dziewczyna aspirująca do miana influencerki twierdziła, że podciąganie na drążku wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie narządów rodnych. Jak to argumentowała? Ćwiczenia wydają się najskuteczniejsze w okresie [...]