[...] jeśli stosujesz SAA, unikaj alkoholu i innych leków, dodatkowo obciążających wątrobę regularnie badaj wątrobę – wskaźniki GGTP, ALAT/ALT (Aminotransferaza alaninowa) – norma: 5-45 U/L, aspAT/AST (Aminotransferaza asparaginianowa) – norma: 8-46 U/L, bilirubina (całkowita i bezpośrednia); mniejsze znaczenie mają: ALP, LDH, CHE nie stosuj [...]
[...] LDL, trójglicerydy spadły z poziomu 2,75±0,23 mmol/L do 1,09±0,08 mmol/L, glukoza na czczo początkowo wynosiła 7,26±0,38 mmol/L, odnotowano spadek do 5,62±0,18 mmol/L (norma wynosi 3,3 – 5,5 mmol/L; a więc uzyskano prawie idealne stężenie glukozy na czczo), wpływ na kreatyninę i mocznik we krwi był nieznaczny (nie odnotowano szkodliwego [...]
[...] pokarmu glikogen wątrobowy stanowi podstawowe źródło zapasów glukozy dla systemu nerwowego oraz krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach, wg różnych źródeł, mózg człowieka potrzebuje 120-140 g glukozy na dobę, a czerwone krwinki ok. 40 g/dobę. Przeciętnie oznacza to konieczność dowozu [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] przekształcany, zaczyna działać od razu, czyli jest sterydem anaboliczno-androgennym, a nie żadnym „prohormonem” i z pewnością nie ma nic wspólnego z suplementami diety! To normalny, twardy doping. To tak jakby zmienić nieco budowę Metanabolu, nazwać go nieco inaczej i sprzedawać jako „booster mięśniowy”. „Prohormony” w szerszym obrocie [...]
[...] mniej niż 10% całkowitej podaży energii w postaci cukrów prostych (WHO używa terminu „cukry wolne”), co odpowiada 50 g (lub około 12 łyżeczek do herbaty) dla osoby o normalnej wadze ciała, zużywającej około 2000 kalorii dziennie. Idealne (rekomendowane) jest dostarczanie mniej, niż 5% energii w postaci cukrów prostych. „Cukry wolne” to [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
[...] przekraczać 100 mg/dL. Uwaga, w starszych wydaniach książek (np. w 10. edycji angielskojęzycznej i w pierwszym polskim tłumaczeniu z 2013 r., które opiera się na 10. edycji) norma dla glukozy wynosi 70-99 mg/dL (3,3 – 5 mmol/l). W 15 edycji z 2021 r. Mosby’s® diagnostic and laboratory test reference autorstwa Pagana T. & Pagana K. podwyższono [...]
[...] może spowolnić proces starzenia. Referencje: https://www.aol.com/lifestyle/poor-hydration-may-linked-early-090000190.html Natalia I. Dmitrieva i in. Middle-age high normal serum sodium as a risk factor for accelerated biological aging, chronic diseases, and premature mortality [...]
Uprzyjemnianie sobie czasu słodyczami z reguły kojarzy się z nadmiarem cukru oraz tłuszczu, i koniec końców kalorii w diecie. Nie same kalorie jednak są tutaj najgorsze, a dobór surowców i półproduktów. Otóż słodycze, które tworzą największe koncerny żywnościowe na świecie, z reguły produkowane są z większym nastawieniem na zysk, aniżeli zdrowie [...]
[...] wynosi około 0,5 jednostki na kilogram wagi ciała. Liczba wstrzyknięć dziennie zależy od tego, jak dokładnie chce się kontrolować poziom glukozy. Trudno jest osiągnąć pełną normalizację stężenia cukru we krwi. Nie istnieje żaden standardowy sposób podawania insuliny, a także lekarz ma swój własny plan leczenia. Oznacza to, że większość cukrzyków [...]
[...] jest określenie liczbowe ciężaru osadu jaki pozostaje po odparowaniu wody w temp. 105 stopni C. Na tej podstawie, umownie dzieli się wody podziemne na trzy grupy: 1.normalne lub słodkie wody -pozostawiają mniej niż 0,5g osadu/z litra wody 2.akratopegi - od 0,5 do 1,0 g/l 3.mineralne - powyżej 1 g/l Podział wód mineralnych. 1.Według [...]
[...] przyswajalnych, tzn. wartosc otrzymana po odjeciu zawartosci blonnika pokarmowego od weglowodanow ogolem. Porownanie wartosci energetycznej spozytej diety z dzienna norma na energie pozwala odpowiedziec na pytanie, czy jej ilosc zawarta w pozywieniu jest zbyt wysoka czy zbyt niska. Nadmierne spozycie enrgii prowadzi do nadwagii i [...]
OZNACZANIE POZIOMU HORMONÓW Hormony to substancje chemiczne, które regulują podstawowe funkcje życiowe organizmu. Odgrywają one rolę kurierów - są nośnikami informacji. Ich stężenie w krwioobiegu i komórkach jest bardzo małe, więc nawet minimalne zmieny poziomu potrafią być dla człowieka bardzo niebezpieczne. Od prawidłowej gospodarki hormonalnej [...]
Tak jak jakiś czas temu obiecałem, napisałem artykuł o dietach węglowodanowych. Proszę nie odbierać tego tematu jako atak na diety typu CKD czy inne low-carb. Wiem, że one również mogą działać i być skuteczne. Chodzi mi raczej o diety typu Zone, Atkins, które są bardzo komercyjne i zarzucają nas błędnymi informacjami lub pozostawiają [...]
[...] (69%), wapń (61%), magnez (49%) , żelazo (27%), cynk (50%). Jeżeli do tego dodamy straty składników w pożywieniu, nadmiar jedzonego cukru w stosunku do kaloryczności diety (norma przekroczona o 224%), oraz ponad 4 kawy dziennie, jest oczywiste, że organizm nie mógł funkcjonować prawidłowo. Przepis na chudnięcie - zacząć jeść! Organizmu nie da [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam, W poniższym artykule chciałbym przedstawić Wam PODSTAWOWE informacje dotyczące prawidłowej diety i odżywiania w sporcie. Informacje tutaj zawarte nie są przeznaczone wyłącznie dla sportowców - przydadzą się one wszystkim, którzy chcą prowadzić zdrowy i aktywny styl życia. http://www.mocni.net/zdjecia/fitness/dieta.jpg Podstawą uzyskania [...]
Znalezione w internecie, widzę tego tematu nie było a szkoda Osobiście zaciekawił mnie wpływ kawy(kofeiny) w trenigu 1. Jajka: białka doskonałe Jak wpływają na wzrost mięśni: z pewnością nie rozwiniesz ich, rzucając jajka tuzinami w dom swojego szefa, ale można jajka rozbijać zdecydowanie rozsądniej. Zawarte w jajkach proteiny mają najwyższą [...]
[...] na czczo są opracowane dla przeciętnych ludzi, często odczuwających głód, zwłaszcza na czczo. Głód u tych ludzi świadczy z zbyt dużym spadku poziomu glukozy we krwi i ta norma okazuje się normą dla głodnych. Optymalni nie odczuwają głodu, bo u nich odczucie głodu zależy od poziomu wolnych kwasów tłuszczowych, a tych organizm ma zapas na [...]