Kwas szczawiowy (szczaw, szpninak, rabarba) i kwas fitynowy ( produkty zbożowe i strączkowe) obniażają przyswajalność wapnia. Nie należy produktów , zawierajacych te kwasy w dużych ilościach, podawać zwłaszcza dzieciom i ludziom starszym. Fofsor jest również składnikiem budulcowym *) % fosforu występuje w kościach i zębach, część wchodzi w skład [...]
[...] więcej), a w diecie jest 140 - 150mg. Warto uwzględnić w diecie podroby, a jesli wątrobka w grę nie wchodzi, to może być wołowina. Zelaza w tej diecie jest na prawdę mało, a niedobó tego pierwiastka stywierdza się średnio u połowy regularnie trenujących młodych kobiet. Jak długo dziewczyna jest na takiej diecie? Jaką masz dawkę wit D? Jaką [...]
[...] Orzechy arachidowe zastąp włoskimi (podniesiesz ilosć o3), migdałami lub brazylijskimi (podbijesz podaż selenu), daj większe ilosci warzyw by podbić ilosć potasu, jego niedobór sprzyja katabolizmowi mięsniowemu. Brakuje ryb morskich, będacych źrodłem kwasó omega 3, wit D, selenu, przez co brakuej tych kł . w diecie. Plus za wołowinę NIe [...]