SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

najwięcej wapnia zawiera

  • Jak nabiał wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3828 Data: 2018-08-11 17:09:44
  • Nabiał - jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stanowi około 15% Twojego ciała i masz go zawsze „ze sobą”. W dużej mierze warunkuje Twoją sprawność fizyczną i zdolność do poruszania się, a niestety być może nie dbasz należycie o niego. Co to jest? Twój układ kostny! Jest niezwykle ważny, dlatego zacznijmy może od liczb, gdyż one dobrze obrazują sytuację.  Francja € 129 000 000. Szwecja € 34 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1520 Data: 2021-09-23 16:53:58
  • Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3674 Data: 2019-12-15 11:20:13
  • [...] jednak zapotrzebowanie na białko różni się w zależności od wielu czynników, takich jak np. wiek, płeć czy poziom aktywności fizycznej. W stosunku do swojej masy ciała najwięcej protein powinny spożywać dzieci, kobiety w ciąży, osoby uprawiające sporty (w szczególności dyscypliny siłowe i sylwetkowe) oraz pacjenci po urazach mięśni i kości. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70108 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2084 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • Ile kalorii ma pizza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 173218 Data: 2017-07-29 12:38:43
  • [...] zastosowań, w najlepszej sytuacji są osoby spożywające pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Mają pełnię możliwości. Starałem się w tym krótkim artykule przedstawić Ci, najwięcej plusów każdego z nich, zwracając uwagę na lekkie niedogodności i wskazywać jak sobie z tym radzić. Uzbrojony w wiedzę płynącą z tego artykuł, będziesz mógł dokonać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18612 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • Jaką sałatę wybrać? Sałaty - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5125 Data: 2018-02-13 16:36:22
  • Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3975 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5516 Data: 2018-01-09 07:50:50
  • Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10499 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Zielone dodatki w diecie - czy warte uwagi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3844 Data: 2017-10-13 10:03:41
  • Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4358 Data: 2020-09-01 09:11:23
  • Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7316 Data: 2021-03-16 18:30:18
  • [...] zanieczyszczeń znajdujących się na płytce nazębnej. Chrupanie łodyg selera zwiększa również produkcję śliny. Jak widzisz warto wybierać świeże, chrupiące warzywa. Chrup jak najwięcej warzyw i ciesz się zdrowymi, białymi zębami. Truskawki Nie tylko nie zabarwią zębów na czerwono, ale również mogą sprawić, że zęby staną się jaśniejsze i bielsze. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3823 Data: 2018-11-28 11:47:03
  • Czy szpinak jest zdrowy? Czy każdy może jeść szpinak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6387 Data: 2019-10-24 12:14:48
  • Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4272 Data: 2019-03-17 09:01:35
  • Pigwa i jej cenne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2216 Data: 2017-10-05 10:01:47
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do wielu, i to dość nieoczywistych produktów. Musisz też wiedzieć, że producenci żywności mają obowiązek podawać listę składników w kolejności od składnika, którego jest najwięcej, do tego, którego jest najmniej. To cenna informacja. Jeśli zobaczysz cukier na początku tej listy, wówczas od razu możesz odłożyć produkt na półkę. Kiedy jest na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 901 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • [...] Skład bym powiedziała, że jest zadowalający. Na pierwszych pozycjach znajdują się soczewica i cukinia, co bardzo dobrze wróży. Oznacza to, że tych produktów jest w składzie najwięcej. Reszta składu także wskazuje na to, że pasztet jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Można by się przyczepić do ilości soli i zawartości tłuszczu, ale bądźmy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2356 Data: 2022-02-23 11:38:58