Witam. Pytanie tak jak w temacie.
Do smażenia najlepszy jest olej kokosowy, może też być to masło klarowane, albo smalec. To są najlepsze tłuszcze do obróbki termicznej. Olej rzepakowy czy słonecznikowy się nie nadaje. Wytwarzają się tam jakieś niezdrowe substancje podczas smażenia. Jeśli już jesteśmy przy tłuszczach mógłbyś włączyć do diety jakieś źródła tłuszczy omega3, jak chce
mat, jednak można kupić wersję bezzapachową. Alternatywnie dobrym źródłem jest też masło lub do smażenia jeszcze lepiej masło klarowane/ghee. Masło generalnie ma subiektywnie najlepszy smak, ale u bardzo wrażliwych na białka mleka może wywoływać reakcje układu pokarmowego (masło klarowane/ghee nie posiada tego problemu). Dokładnie. Oliwa jak wiado
może usystematyzujmy: - najlepszy do smażenia jest smalec - zawiera dużą ilosć kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych odpornych na obróbkę termiczną. Tak dla ciekawości powiem że smalec zawiera przecietnie dwa razy więcej jednonienasyconych kwasów tluszczowych oraz prawie trzy razy wiecej wielonienasyconych kwasów niż masło. W maśle wy
Watpie zeby on się nadawał do smażenia:) Do smazenia najlepszy rzepakowy olej albo smalec.
dotyczące smażenia, wiadomo, ze lepiej unikac smazenia ale jesli juz smazymy to jaki olej bys do tego proponowal?? Od jakiegos czasu uzywam oleju z pestek winogron ale wyczytalem, ze jednak nie jest to najlepszy wybor i oliwa z oliwek byla by lepsza, I co myslisz o oleju kokosowym? Pozdrawiam Zmieniony przez - matikte w dniu 2013-07-25 00:52:16
SMALEC 100 g = 880 kcal (wg mnie najlepszy tłuszcz do długiego smazenia(jeszcze olej kokosowy) 100 g dostarcza 99,5 g tłuszczu, w tym: 45 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 44 g jednonienasyconych i 8 g wielonienasyconych do czego do smażenia mięs i ryb; smalec skraca czas smażenia, nie wsiąka w mięso, nie zmienia się w truciznę pod wpływem temperat
do posiłków używaj oliwe z oliwek do smażenia krótkotrwałego (jajecznica) to oliwa z oliwek oraz może być masło do smażenia dłuższego najlepszy jest olej kokosowy wiadomo ze smażenie nie jest za zdrowe i o wiele lepiej gotować/parzyć/lub smażyć bez tłuszczowo na teflonie
Oliwa najlepsza do smażenia? -Poczytaj proszę: http://potreningu.pl/diety/artykuly/950/jaki-rodzaj-tluszczu-jest-najlepszy-do-salatek Smażyć możesz na oliwie jedynie krótko-do dłuższego smażenia masło/smalec Poza tym,olej słonecznikowy nie powinien być dla nikogo źródłem tłuszczów w diecie,ze względu na dużą przewagę o6 Zmieniony przez - Szpr
olej rzepakowy wybralem dlatego ze musze smazyc ciasto i slyszalem ze do smażenia rzepakowy jest najlepszy, omega3 gold biore do sniadania codziennie
Rzepakowy czy oliwa na surowo, do sałatek. Do dłuższego smażenia najlepszy olej kokosowy lub smalec.
ja też żadko smażoną robie...dla mnie nawet w smaku o wiele lepsza gotowana...taka mięciutka z warzywkami PYYCHAAA :) najlepszy do dłuższego smażenia jest OLEJ KOKOSOWY...ten z pestek też może być
POdziele sie tym co mam. Nie przegladalam jednak calego tego tematu, wiec jesli ktos juz wrzucal ta ksiazke salatek, to prosze moderatora o usuniecie mojego wpisu. Przestrzegam przed jednym - nie kazda z tych salatek jest niskokaloryczna, ale liczy sie pomysl i kombinacje. Smietane i majonez zamieniajcie na jogurt naturalny i bedzie git. 1. SAŁAT
ć. Wstawić do lodówki, żeby się "przeżarło". 213. Sałatka z krewetek Wszystko zimne (ilości do smaku): krewetki (przed użyciem sparzyc wrzatkiem), ananas w kostkę (najlepszy z puszki), majonez, śmietana, tabasco lub louisiana (dobrze napisałem?) chilli, pieprz, sol Wymieszać, zaląc majonezem i śmietaną, przyprawić, wstawić do lodówki odc
ć. Wstawić do lodówki, żeby się "przeżarło". 212. Sałatka z krewetek Wszystko zimne (ilości do smaku): krewetki (przed użyciem sparzyc wrzatkiem), ananas w kostkę (najlepszy z puszki), majonez, śmietana, tabasco lub louisiana (dobrze napisałem?) chilli, pieprz, sol Wymieszać, zaląc majonezem i śmietaną, przyprawić, wstawić do lodówki odc
bożowych i warzyw." Duze spozycie produktow zbozowych przyniesie wiecej zlego niz dobrego (insulina, toksyny, klopoty z nadwaga itp) jak juz musza byc zboza to NIEDUZO. (najlepszy ryz brazowy). Masz na myśli wskie dodatki do składu czy np produkty reakcji Maillarda? Zboże jest cennym składnikiem diety. Wydaje mi sie, że to kwestia tylko odpowi
owej, wlewając na dno odrobinę wody, aby sporządzana przez nas potrawa nie przypaliła się. Ad.2 Dobrodziejstwo człowieka woda W zdrowiu i w chorobie czysta woda jest jednym z najlepszych dobrodziejstw dla człowieka. Właściwe jej używanie wzmacnia sprawność organizmu. Pomaga w dostarczeniu mu potrzebnych składników. Jeżeli nie pije się wystarczające
-białko z mleka - 77 9. Białko serwatkowe pochodzi z nazwy produktu, z którego powstaje. Czyli z serwatki – ubocznego odpad produkcji serów. 10. Oliwa z oliwek jest najlepszym źródłem tłuszczy z grupy jednonienasyconych (główny przedstawiciel: kw. Oleinowy). Główną zaletą tej grupy jest to, że podnoszą w niewielkim stopniu ilość dobrej fr
. Ryż z warzywami i sosem curryTrudność **, Koszt ** Czas 1h i 25minSkładniki dla 4 osób:25 dag ryżu1 pęczek włoszczyzny20 dag marchwii3 dag margaryny650 ml wywaru mięsnego (najlepszy) lub inny3 dag tłuszczu do smażenia15 dag szynki2 łyżki curry20 dag sera topionego2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku2 łyżki posiekanej natki pietruszkiprzypra
czy olej lniany jest najlepszy do smażenia ? jeśli nie to co, proszę o odpowiedź. wie ktoś, która oliwa z oliwek jest najlepsza, jakiej firmy itp? były jakieś testy ?
Nasz sklep
Mega promocja
Losowe tematy
Poszukiwane