[...] wiązań peptydowych białek, dzięki czemu ich strawność jest dużo szybsza. Gdy zależy nam na wykorzystaniu białek o przedłużonym czasie wchłaniania, wykorzystać powinniśmy mleko pasteryzowane. Wykorzystanie mleka UHT w porze okołotreningowej znajduje po raz kolejny potwierdzenie swojej przydatności dla podniesienia możliwości metabolicznych [...]
Mam pytanie dotyczące mleka w diecie. "Poprzednio" słyszałem by omijać mleko UHT w kulturystyce i kupowałem zwykłe w markecie. Nie zagłębiałem się w temat i nie sprawdzałem tego "mitu". Jednak ostatnio zauważyłem, że większość "ćwiczących" używa mleka UHT. Jak w końcu z tym jest ? Dodam, że mam możliwość codziennego kupowania świeżego mleka - [...]
czy mleko uht można gotować czy gotuje się tylko mleko pasteryzowane z butelki?chciałabym się dowiedziec poniewaz chce podawac je mojemu dziecku które skończyło rok i nie jestem pewna które jest lepsze do gotowania kaszki mojemu dziecku?
[...] Oto mój mały wywód na ten temat : Byłem 2 lata temu w Niemczech na wymianie. Ludwigsburg - niewielkie miasteczko nieopodal Studgartu ... Gdy poprosiłem swojego Niemca o mleko ten wręczył mi pustą butelkę , powiedział że mam ją zanieść 3 ulice dalej , tam gdzie kończą się budynki a zaczynają winnice. Takteż zrobiłem - i było to dla mnie [...]
Mam pare pytan odnosnie mleka. Ktore mleko jest zdrowsze-pasteryzowane, czy UHT? Czy mozna pic mleko pasteryzowane bez gotowania? Jaka jest Wasza opinia?
[...] Reszta myszy nie dotrwała do końca eksperymentu. W grupie myszy karmionych mlekiem ogrzewanym do 80ºC trzy myszy zdechły ciągu 3 tygodniu, myszy z kolejnej grupy zjadające mleko podgrzewane do100ºC, pozdychały w ciągu 2 tygodni, myszy zjadające mleko podgrzewane do 120ºC przetrwały zaledwie 1 tydzień, a ostatnia grupa (140ºC ) zdechła po 3-5 [...]
[...] Olej lniany odpada ze wzgledow finansowych. 2) Czy warto orzechy wloskie dodac do diety? Oczywiscie wiem ze warto, ale chodzi mi tu o wzgledy finansowe ;) 3) Wybrac mleko pasteryzowane czy UHT? 4) w Lidlu widzialem chleb zytni peloziarnisty z nasionami. 2,50zl/500g foliowany Wszystko ok, ale date przydatnosci ma prawie na pol roku! [...]
[...] zupełnie inna niż ta, którą jesteśmy bez przerwy karmieni. Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka, który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. Udowodniono naukowo, że koty, które karmione są [...]
[...] temperaturach - pojawiło się w Polsce na początku lat 90. Startując od zera, szturmem zdobyło rynek. Z roku na rok mleczarnie sprzedawały go coraz więcej, wypierając mleko tzw. świeże, czyli pasteryzowane. Przełom nastąpił w zeszłym roku. Nagle okazało się, że popyt na UHT stanął w miejscu. Dziś rynek wygląda tak: 45 proc. to mleko UHT, [...]
[...] można kupić, bo obchodziłem już większość supermarketów w moim mieście, byłem też w sklepie ze zdrową żywnością i takiego czegoś nie znalazłem. Poza tym czy można pić mleko nieprzegotowane? Np. czy do płatków owsianych można lać mleko prosto z kartonu? Mówię tu o mleku pasteryzowanym i homogenizowanym 3,2% tłuszczu. 2. Czy cecha produktu [...]
Moje pytanie jest dość trywialne, żeby nie nazwać głupim. Chodzi mi o to gdzie (jeśli można) mogę kupić mleko. Chodzi mi o najzwyklejsze mleko odtłuszczone. Nie UHT! Nie pasteryzowane! Nie homogenizowane! Najlepiej z niską zawartością lub brakiem tłuszczu 0% lub 0.5% Szukałem w wielu sklepach i nigdzie nie mogę tego dostać. Chociaż nie patrzyłem w [...]
[...] przyrządzenia i ile dany produkt stracił wody. Moge ci w niskiej temperaturze zrobic mieso które będzie tylko nieznacznie mniej wazyło niz surowe, albo w piekarniku zapiec tak ze bedzie o polowe mniej ... Jak skoncza ci sie opakowania kupuj mleko pasteryzowane UHT to syf i szkoda sie truc Zmieniony przez - obliques w dniu 2011-08-01 14:19:58
[...] mieleniem, bo wszystko się utlenia..) Chyba w standardowym jedzeniu są gorsze rzeczy niż upieczone siemię lniane.. Zerknąłem też w temat mleka, może Maćku coś podpowiesz - mleko UHT - podgrzewane do 130-150stopni i schładzane, a wszystko w kilka sekund. Wszystko ginie i pływa w mleku. - mleko pasteryzowane - od tego się zaczęło, bo kupiłem [...]
[...] kolego nie na temat piszesz. co do roznicy pasteryzowane jest napewno bezpieczniejsze pod wzgledem flory bakteryjnej. a po twoim pierwszym poscie mam wrazenie ze mylisz mleko pasteryzowane z UHT. a ze laktoza hamuje wchlanianie bialka - nie doczytalem sie nigdzie, wiec nie bede dyskutowal. w ogole to jak ktos widzi problem w mleku ( sam nie [...]
W jakim celu te mleko? ja przetwory mleczne tzw smietane,maslo stosuje glownie jako zrodlo energii tluszczy krotko lancuchowych - ile gramów krótkołańcuchowych tłuszczów dostarczasz z nabiału? Pytam bo dla przykładu masło zawiera ich mniej niż 1g na 100g... Jesli mleko ma byc do smakau to 100ml raczej nikomu nie zaszkodzi, ale kupowal bym [...]
[...] lepiej unikac. Ja uwazam 3.2% za najlepsze smakowo a ich wlasciwosci sa podane na pierwszych stronach postu wiec chyba dobrze wybieram. Pozatym trzeba tez zwrocic uwage czy mleko jest UHT lub pasteryzowane - oba sa kiepskie. Najlepsze sa ekologiczne lub ESL - ja w swoim miescie mam tylko ESL ale jest dostepne w biedronce w normalnej cenie wiec [...]
[...] pasteryzacji, ale potocznie utarlo sie owo uht i tak potocznie rozumiemy ten proces http://www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=15263 Czy mleko UHT i pasteryzowane jest mniej wartościowe niż prosto od krowy? Odpowiada dr inż. Małgorzata Ziarno z Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa [...]
[...] morderca Mit o białku jest podtrzymywany także przez producentów mleka i nabiału. Mało kto zdaje sobie sprawę, że na świecie jest około 4300 ssaków. Wszystkie spożywają mleko tylko swego gatunku, tylko w okresie po narodzeniu. Bóg tak skonstruował ssaki, w tym także człowieka, że matka produkuje mleko tylko w okresie młodości potomka. Kiedy [...]
[...] W przypadku mleka pasteryzowanego (ogrzewanie do 100C) następuje zniszczenie mikroflory chorobotwórczej oraz inaktywacja enzymów. Mleko UHT jest znacznie bardziej trwałe niz mleko pasteryzowane, z tytułu tego, że zniszczona jest wieksza ilosć droboustrojów. Nie oznacza to, ze jest ono całkowicie mikrobiologicznie jałowe. Mleko UHT wykazuje tzw. [...]
[...] procent. Podsumowując, sterylizacja powoduje większe bezpieczeństwo mikrobiologiczne, pasteryzacja zapewnia większe walory odżywcze (tylko w zakresie witamin). Jeżeli pijemy mleko zimne, surowe (np. zalewając płatki) - bardziej zalecane będzie UHT. Pomimo, że ma nieco mniej witamin, to na pewno jest nieco wygodniejsze w zastosowaniu.