Wyszukiwarka


w treści w temacie po pseudonimie Tylko najlepsze tematy

Znalezione artykuły pod frazą: metody obróbki cieplnej

Strona 1 z 12

  • Białko - cechy i metody oznaczania

    tzw. renina. enzym ten występuje u młodych ssaków. odpowiada on za trawienie białka znajdującego się w mleku. metody ilościowego oznaczania białka metody bezpośrednie: immunoenzymatyczna elisa spektroskopia w zakresie uv

    Odpowiedzi: 15 | Ilość wyświetleń: 10873 | Data: 2008-06-23 20:41:18 | Liczba SOGów: 5
  • dlaczego potrawy zmieniają swoją kaloryczność pod wyływem obróbki cieplnej?

    dlaczego to samo mięso ma zupełnie inna kaloryczność i wartość składników odżywczych przed i po obróbce flądra flądra: flądra świerza: ilość: 100 g kalorie: 29 węglowodany: 0 białka: 6,7 tłuszcze: 0,2 flądra

    Odpowiedzi: 5 | Ilość wyświetleń: 581 | Data: 2012-01-21 12:33:05 | Liczba SOGów: 1
  • Kalorie!!!!!!

    mięso ptaków młodych jest smaczniejsze niż starych, które jest twarde, łykowate, suche i ciężej strawne. podczas obróbki cieplnej tkanka mięśniowa młodych ptaków wchłania tłuszcz śródmięśniowy, podczas gdy u starych tłuszcz ten wytapia się na

    Odpowiedzi: 31 | Ilość wyświetleń: 78089 | Data: 2005-03-05 15:03:27 | Liczba SOGów: 13
  • Katana - tajemnicza broń samurajów

    przekuwając większą ilość prętów o zróżnicowanych własnościach, zestawianych w rozmaitych konfiguracjach. istotą metody pozostaje tu jednak w dalszym ciągu formowanie ostrza z pręta o wysokiej twardości umieszczanego na krawędzi tnącej.

    Odpowiedzi: 10 | Ilość wyświetleń: 13862 | Data: 2006-06-01 09:12:32 | Liczba SOGów: 3
  • ZDROWE PRZYRZĄDZANIE POTRAW

    się cząsteczek zawartej w nich wody, a ruch ten wytwarza ciepło, które podgrzewa te produkty. główną zaletą tej metody jest czas przygotowania posiłku. problemem jest natomiast rodzaj dań, jakie w niej przyrządzamy. zwykle zakup mikrofalówki

    Odpowiedzi: 23 | Ilość wyświetleń: 15063 | Data: 2005-10-18 11:27:37 | Liczba SOGów: 11
  • kiedy lady ma niedoczynnosc tarczycy

    w piekarniku bez przykycia   a te smażenie jajek to dlaczego na maśle a nie oliwie z oliwek bo w czasie obróbki cieplnej staje się bezwartościowa tracisz zdrowe tłuszcze a nawet niebezpieczna wydzielają się substancje szkodliwe, które

    Odpowiedzi: 163 | Ilość wyświetleń: 13677 | Data: 2012-08-05 22:08:42 | Liczba SOGów: 21
  • Hydrokoloidy stosowane w technologii żywności

    wodzie i zmniejszona lepkość roztworu, brak podatności na pseudożelowanie. utleniona otrzymuje się ją w wyniku obróbki skrobi w wodnej zawiesinie pod chlorynem sodu w temp 40c w ph 9. w tych warunkach następuje ci sieniowa depolimeryzacja

    Odpowiedzi: 3 | Ilość wyświetleń: 8290 | Data: 2010-05-23 15:04:00 | Liczba SOGów: 0
  • Przepis na fileta z piersi??

    mdli jak ciągle jem to samo. oto moja propozycja. filet jest pieczony ale tak jak by był gotowany mięso podczas obróbki cieplnej znajduje się cały czas w cieczy . przepis jest wyciągnięty z diety stosowanej przy chorej wątrobie lub po chorobach

    Odpowiedzi: 7 | Ilość wyświetleń: 10639 | Data: 2005-04-18 17:44:51 | Liczba SOGów: 3
  • herbata dobra na wszystko

    wątroby, oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne oraz łagodzi działanie alkoholu. mnisi stosowali specjalne metody obróbki herbaty. była ona inaczej przetwarzana niż obecnie. czasami nawet sporządzano ją w postaci kiszonki i służyła jako

    Odpowiedzi: 9 | Ilość wyświetleń: 11846 | Data: 2004-04-07 07:50:03 | Liczba SOGów: 0
  • Jedzenie jedzeniu nierowne- art.

    z pisma gospodarka mięsna . kolejna z pisma mięso i wędliny , dotyczy preparatu vitacel: wyższa wydajność obróbki cieplnej lepsza tekstura i smak! wyjątkowe wiązanie wody i tłuszczu! błonnik pszenny wyjątkowe połączenie zdrowia i funkcji! bez

    Odpowiedzi: 8 | Ilość wyświetleń: 2841 | Data: 2008-04-24 15:35:23 | Liczba SOGów: 6
  • Glikocjamina

    wysokobiałkowa wcale niekoniecznie oznacza wysoki poziom kreatyny w mięśniach . kreatyna ulega degradacji w procesie obróbki cieplnej białka . nawet jeśli je się dużo białek tkankowych wołowiny i kurcząt , to ilość czynnej kreatyny pobieranej

    Odpowiedzi: 5 | Ilość wyświetleń: 3499 | Data: 2007-02-24 21:21:45 | Liczba SOGów: 2
  • „Ludzie kopią sobie groby nożem i widelcem"- przetworzona żywność

    wywaru, usuwane są w znacznym stopniu składniki odżywcze podczas obierania i skrobania warzyw oraz owoców. w czasie obróbki cieplnej mięsa zachodzą straty białka na skutek przechodzenia rozpuszczalnej frakcji białka do wywaru przy pieczeniu mięsa,

    Odpowiedzi: 1 | Ilość wyświetleń: 2913 | Data: 2006-10-07 15:51:41 | Liczba SOGów: 0
  • WARZYWNE ZDROWIE I WARIACJE [art]

    prawie wszystko. najczęściej jadamy je na surowo, gotowane albo pieczone. można je też dusić. bardzo ciekawą metodą obróbki cieplnej warzyw jest gotowanie na parze wówczas dochodzi do małych strat wartości odżywczych, a smak takich warzyw jest

    Odpowiedzi: 11 | Ilość wyświetleń: 2470 | Data: 2008-06-18 15:49:18 | Liczba SOGów: 9
  • Czy "namaczanie" ryżu zwiększa jego IG? (SOGi dam)

    w tym czasie, czyli cos w stylu rozgotowanego ryzu co zwiększa na bank ig , tyle że wiadomo że nie w wyniku obróbki cieplnej i dlatego moje pytanie. czy zimna woda rozmiękczając ryż może zwiększyć jego ig jak byście ugotowany ryż zostawili w

    Odpowiedzi: 3 | Ilość wyświetleń: 372 | Data: 2013-08-27 16:09:19 | Liczba SOGów: 1
  • Posiłek - kcal

    problem z plackiem , otóż smażę go robię na oliwie z oliwek , daje od 5 do 10 ml i go smaże. podczas smażenia obróbki cieplnej kcal się podnosi. i tu sumie moje pytanie. o ile o tyle ile dam tł. na patelnie

    Odpowiedzi: 2 | Ilość wyświetleń: 242 | Data: 2013-06-23 20:11:22 | Liczba SOGów: 0
  • Low Carb - do sprawdzenia i oceny

    i dodatkowo pytanie bezpośrednio związane z dietą low carb. jak myślicie ile % tłuszczy traci mięso podczas obróbki cieplnej grilowaniu, smażeniu . dodam, że ja wszystko smażę na wodzie : co myślicie o takim jadłospisie jestem laikiem

    Odpowiedzi: 4 | Ilość wyświetleń: 227 | Data: 2014-01-21 14:59:03 | Liczba SOGów: 0
  • mrożenie żywności po obróbce termicznej

    wpływu na to co napisałem, leczco najwyzej dochodzi tu do rozpadu struktury komórkowej podobnie jak w przypadku obróbki temicznej, któa nie powinna miec wpływu na strawność a juz tym bardziej na wartosc biologiczną pokarmu. takie sposoby

    Odpowiedzi: 4 | Ilość wyświetleń: 2022 | Data: 2009-03-24 12:53:55 | Liczba SOGów: 0
  • Co oznacza długa obróbka terminczna

    kaloryczną jajecznicę, na boczku i robioną na oliwie z oliwek. i z tego co słyszałem, nie nadaje się ona do długiej obróbki termicznej pożywienia. teraz pytanie, co to dokładnie znaczy ile to jest długa obróbka termiczna, dla oliwy z oliwek

    Odpowiedzi: 6 | Ilość wyświetleń: 327 | Data: 2012-04-10 07:24:29 | Liczba SOGów: 1
  • kurczak obróbka termiczna a waga

    cześc: mam pytanie odnośnie obróbki termicznej mięsa. czy wliczając wartości np 100g mięsa do danego posiłku uwzlędniamy jego wagę przed czy po obróbce termicznej

    Odpowiedzi: 1 | Ilość wyświetleń: 100 | Data: 2014-10-20 20:49:05 | Liczba SOGów: 0
  • IG produktów bez obróbki termicznej.

    może ktoś ma info na temat ig produktów przed obróbką termiczną. chodzi mi konkretnie o płatki owsiane kasze i mąkę białą np 750 . jaka jest różnica między np. mąką surową a np. upieczoną

    Odpowiedzi: 3 | Ilość wyświetleń: 489 | Data: 2008-12-29 12:09:22 | Liczba SOGów: 0

Znalezione produkty w sklepie:

{{ p.Nazwa | truncate: 25 }}

{{ p.Opis }}

Cena: {{ p.Cena }}