SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

luteina

  • Luteina i zeaksantyna są bardzo silnymi antyoksydantami należącymi do karoteinoidów. Występują w zielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych owocach. Rola tych związków została opisana między innymi w kontekście funkcjonowania zmysłu wzroku czy rozwoju układu nerwowego. Ze względu na wysoki potencjał prozdrowotny oraz udział w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1027 Data: 2021-04-17 12:38:30
  • [...] kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako kartenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Najczęściej w roślinach dominującym związkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1802 Data: 2020-01-11 00:50:57
  • Dzięki zmysłom odbieramy bodźce zewnętrzne i dzięki nim swobodnie wykonujemy różne codzienne czynności. Jednym z nich jest narząd wzroku i z pewnością większość z was nie wyobraża sobie funkcjonowania bez niego. Jednak tak, jak każda komórka w naszym ciele i on ulega procesom starzenia czy uszkodzenia na skutek różnych czynników. Jest to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2584 Data: 2019-02-19 10:56:03
  • [...] miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako karotenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Najczęściej w roślinach dominującym związkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5623 Data: 2019-12-04 18:21:48
  • Czy dieta wpływa na wzrok?

    Artykuł
    Zdrowie

    Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5046 Data: 2018-10-30 12:55:11
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] biodostępność cynku, miedzi czy stężenia karotenoidów we krwi u badanych osób. Najpopularniejszymi karotenoidami występującymi w diecie są: α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Karotenoidy wchłaniane są przez jelita do krwi, która za pomocą lipoprotein, transportuje je do różnych tkanek w organizmie. Najważniejszą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2588 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zbędnej tkanki tłuszczowej. Zawiera całkiem spore ilości nierozpuszczalnego błonnika, a także związków o charakterze antyoksydacyjnym. Szczególne znaczenie posiadają: luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Wbrew powszechnej opinii szpinak nie jest bogatym źródłem żelaza. Pamiętajmy, że szpinak zawiera też spore ilości szczawianów, z tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10674 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4247 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Jagody goji - opinie i przepisy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sylwetki. Jednym z bardzo ciekawych i wartościowych produktów, które możemy znaleźć na półkach z napisem „zdrowa żywność”, są jagody goji.  Ponadto zawarta w jagodach luteina wspomaga działanie przeciwutleniaczy, zapewnia poprawę widzenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu. Jagody goji stosowane są również by złagodzić bóle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9836 Data: 2017-11-20 10:28:24
  • Dlaczego nie powinieneś wyrzucać żółtek jaj?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8447 Data: 2018-03-31 09:21:18
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 10 – Koenzym Q10

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia.  Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 331 Data: 2023-05-18 07:01:28
  • Naturalne antyoksydanty - gdzie jest ich najwięcej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 499 Data: 2023-12-04 12:33:11
  • Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5662 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2401 Data: 2019-11-24 14:26:43
  • [...] nerwowym. Żylaki czy hemoroidy ograniczyć można przy pomocy diosminy i hesperydyny, które wzmacniają naczynia krwionośne. Na problemy ze wzrokiem pewne wsparcie dać może luteina i zeaksantyna. Niezależnie od konkretnego celu, dobór suplementacji u osób starszych należy ustalić z lekarzem, a optymalnie z lekarzem i dietetykiem. Przeczytaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 769 Data: 2023-01-11 06:56:33
  • Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food.  Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6147 Data: 2019-12-19 09:42:20
  • Czy ketchup jest zdrowy, czy szkodliwy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Co jest cennego w pomidorze? Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: likopen, witamina A, witamina C, witamina K, luteina, beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy, naryngenina, kwas chlorogenowy. Pomidor a zdrowie Ilość cennych składników pokarmowych zawartych w pomidorze sprawia, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5733 Data: 2021-12-22 13:54:45
  • [...] się czerwono-pomarańczowym kolorem i wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Właściwości astaksantyny Astaksantyna, podobnie jak inne karotenoidy (w tym m.in. witamina A, czy luteina), jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Podobnie też jak inne związki z tej grupy nadaje (w zależności od m.in. stężenia) czerwone, niekiedy różowe, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3006 Data: 2021-10-05 17:01:52
  • Luteina a siłownia

    Temat
    Po 35 roku życia

    Pracuję bardzo dużo przy komputerze, mam ponad 35 lat i coraz częściej bolą mnie oczy dlatego też szukałem sposobu by im ulżyć. Słyszałem dużo dobrego o luteinie więc postanowiłem ją wypróbować. Kupiłem Olimpowską bio-complex i powiem szczerze, że efekt był piorunujący , poprawa niesamowita. Zaczęłem więc czytać o luteinie i...mały zonk. Otóż , [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 8756 Data: 2011-02-23 18:27:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • luteina...nie dla mezczyzn

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Witam , zastanawia mnie problem zwiazany ze stosowaniem Luteiny przez mezczyzn . Produkt reklamowany przez firmy produkujace splementy jako panaceum na zmeczony wzrok, ....okazuje sie byc silnym hormonem zenskim (Progesteron)....ze zacytuje: "Luteina to potoczne określenie progesteronu - hormonu płciowego, który jest niezbędny, by doszło do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5973 Data: 2016-11-01 11:44:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)