[...] też bakterie, które uodporniły się na antybiotyki - można określić je mianem „superbakterii". Niezwykle niebezpieczny jest szczep Eneterococci faecium, który upodobał sobie kurczaki. Jest on odporny na wankomycynę -jeden z najsilniejszych antybiotyków, uważany za lek ostatniej szansy. Jeść mięso czy go nie jeść, oto jest pytanie? Stan zdrowia [...]
"Życie Warszawy": Polscy hodowcy drobiu karmią kurczaki mączką z zabitych lub padłych zwierząt. Już w 2002 roku ze względu na ryzyko choroby wściekłych krów zabroniła tego Unia Europejska. Blisko pięć procent próbek pokarmu używanego w polskich kurzych fermach zawiera zakazaną na terenie Unii Europejskiej mączkę zwie- rzęcą - wynika z [...]
[...] jeszcze jedna rada: zgodnie z moim doświadczeniem czerwone mięso jest lepsze do przybierania na wadze niż białe mięso, zatem być może zdecydujesz się na wołowinę zamiast na kurczaki czy indyki. Chude płaty mięsa mają podobną zawartość tłuszczu, ale lepszy profil aminokwasów, zawierają więcej witaminy B, która jest konieczna dla uzyskania [...]