Co to jest koenzym Q10 ? Koenzym Q10, nazywany wymiennie ubichinonem lub ubichinolem (w zależności od tego, czy mówimy o jego formie utlenionej, czy zredukowanej), jest związkiem aktywnym biologicznie z chemicznej grupy chinonów. Ponieważ chinony występują często w połączeniu z tzw. jednostkami izoprenowymi, a ubichinon przyłącza 10 takich [...]
[...] publikacja również potwierdza pozytywny wpływ CoQ10 na biomarkery stresu oksydacyjnego, ale dodatkowo opisano w niej wpływ na markery stanu zapalnego. Ponownie wykazano, że koenzym Q10 obniża stężenie białka C-reaktywnego (CRP) i MDA, podczas gdy zwiększa TAC i aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). W trzeciej pracy skupiono się na efekcie [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
[...] w porównaniu do grupy kontrolnej. Urban Alehagen i wsp. z Wydziału Nauk Medycznych i Zdrowia Człowieka Uniwersytetu w Linköping, sprawdzali, jak podawanie selenu i koenzymu Q10 wpłynie na stężenie IGF-1. 443 starszych zdrowych uczestników mieszkających w wiejskiej gminie na południu Szwecji zostało losowo przydzielonych do [...]
[...] powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie suplementacji. Funkcje koenzymu Q10 Właściwości antyoksydacyjne Koenzym Q10, który nazywany jest również ubichinonem, pełni funkcje zbliżone do witamin, jednak witaminą oficjalnie nie jest. Mimo to [...]
Niewiele jest związków chemicznych tak rozsławionych przez branżę anti-aging, jak koenzym Q10 (Co-Q10; ubichinon). Odgrywa szereg ważnych ról w komórkach organizmu i znanych jest wiele jego funkcji związanych ze starzeniem się organizmu. Zbyt niskie jego poziomy, zarówno na skutek kiepskiej diety, jak i zaburzeń genetycznych, mogą prowadzić do [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] reaktywnością i tym samym uniemożliwiającą utlenianie innych składników (przykłady takich substancji, pełniących funkcję antyoksydantów: witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjaniny, bilirubina, zredukowany glutation - GSH). Estrogeny chronią przed stresem oksydacyjnym również poprzez wpływ na [...]
Utrzymanie wysokiego poziomu energii w ciągu dnia zawdzięczamy zbilansowanej diecie, treningowi, jak i odpowiedniej ilości snu. Jednak nie zawsze wyżej wymienione czynniki spełniają swoje założenia. Na szczęście istnieją odpowiednie suplementy diety, które skutecznie podnoszą poziom energii. W artykule przedstawimy listę 11 suplementów, które [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
[...] któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką samą dawkę placebo, wykazano, że koenzym Q10 jest skuteczniejszy w trzecim miesiącu suplementacji od placebo pod względem zmniejszania [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
Witamina C stała się niezwykle znana dzięki środowisku „szamanów XXI wieku”, którzy twierdzą, iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy [...]
Starzenie definiowane jest jako pogorszenie się stanu fizjologicznego organizmu, które jest związane bezpośrednio z funkcjami niezbędnymi do przeżycia, jak i możliwościami rozrodczymi. Większość osób chciałaby móc spowolnić ten proces, aby zachowały siły witalne i możliwości reprodukcyjne. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? [...]
[...] pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak inne ryby stanowi źródło naturalnego koenzymu Q10. Brązowy ryż dostarcza magnezu i niewielkich ilości witaminy B2. Pewne ilości ryboflawiny w towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych znajdziemy również w [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
[...] krwi, działając jako przeciwutleniacz i zapobiegając tworzeniu się złogów tłuszczu w tętnicach. Istnieją jednak także badania, które nie wykazują szczególnego działania koenzymu na obniżenie ciśnienia krwi. Z pewnością wymaga to kolejnych badań. Co jeszcze może pomóc obniżyć ciśnienie krwi? M.in. kakao, czosnek, siemię lniane, zielona i [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]