SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kiełki pszenicy właściwości

  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3382 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • 5 powodów, dla których potrzebujesz więcej cynku w diecie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5147 Data: 2018-10-25 12:50:39
  • Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1954 Data: 2020-01-23 21:47:14
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób. Witamina C (Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy): Witamina C należy [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-01-29 14:20:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wszystko o witaminach.

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2624 Data: 2008-05-31 10:08:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Diety każdego rodzaju

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] a nie wierzchnie), przyprawiona oliwą z oliwek (100 kcal) Kolacja: Plaster chudego pieczonego mięsa lub befsztyk upieczony na ruszcie, zielona sałata- jak na obiad lub kiełki pszenicy (180 kcal) Dieta opiera się na cukrach (winogrona zawierają łatwo przyswajalny cukier-frukotozę). W czasie stosowania diety 1,2,3 dnia należy [...]

    Odpowiedzi: 57 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-12 17:36:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Witaminki A-Z

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] chorych w śpiączce można podawać tę witaminę w bardzo powolnym wlewie dożylnym. wystepowanie: Drożdże, marchew, pomidory, jabłka, mleko, jaja, wątroba, otręby ryżowe, mięso, kiełki pszenicy, orzechy i rośliny strączkowe. Zapotrzebowanie Dorośli : zapobiegawczo - doustnie 3-9mg dziennie podzielone na 2-3 dawki jednorazowe. Leczniczo - zazwyczj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8171 Data: 2002-06-05 23:10:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] wątroba, nerki wieprzowe, ryby, sałata, groszek zielony, niektóre przyprawy i zioła brokuły, sok winogronowy, mięso indycze i owoce morza, wątroba cielęca, kurczaki, olej, kiełki pszenicy. Dzienne zapotrzebowanie: Na ogół zawartość w diecie i paszach pokrywa zapotrzebowanie. Zalecane dawki spożycia dziennego chromu wynoszą: - niemowlęta do 6 [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 14510 Data: 2009-06-19 14:36:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POZYTYWNY WPŁYW ŻYWIENIA NA NASTRÓJ

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] płatki owsiane; - B6 (pirydoksyna) - drożdże, banany, chude mięso, drób, warzywa strączkowe; - B12(kobalamina) - wątroba wołowa i cielęca, owoce morza, jaja, mleko, sery, kiełki pszenicy, drożdże; - kwas foliowy - sałata, warzywa kapustne, natka pietruszki, buraki, ogórki, grochy, fasole, soja, soczewica, pomarańcze, chleb razowy i wątroba; - [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 16387 Data: 2005-09-04 18:24:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] w tym i ziemniakami, owocami oraz produktami skrobiowymi kaszami i mąkami. Natomiast źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie witaminy E, są oleje roślinne, kiełki pszenicy i soi, orzechy oraz ryby morskie. Szczególną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywają tzw. witaminy antyoksydacyjne, czyli beta karoten, będący prowitaminą [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 1888 Data: 2014-03-02 22:57:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] i mineralizację kości, pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem. Witamina E (tokoferol, tokotrienole) Źródła: kiełki pszenicy, olej słonecznikowy, ziarna zbóż, migdały, orzechy włoskie, pieczywo razowe, soja, pestki słonecznika, warzywa oleiste, jaja, mleko, mąka pełnoziarnista [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 8312 Data: 2010-01-03 14:25:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dieta a potencja

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] się komórki nerwowe. Jej wysoki poziom w mózgu i układzie nerwowym zapewnia odpowiednia podaż choliny, której najbogatszym źródłem w pożywieniu są:wątroba, żółtko jaja i kiełki pszenicy.Dzienne zapotrzebowanie na acetylocholinę wynosi ok. 300-400 mg, jednak w wyniku stresu, jaki często towarzyszy nam w codziennym życiu, podaż tego składnika [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 19789 Data: 2009-08-05 19:43:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcze , ukryty zabójca!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] (łososie, makrele, śledzie, pstrągi, orzechy włoskie, olej rzepakowy; soja i len oraz oleje z tych produktów; typu omega-6: ziarna słonecznika, sezam, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, soja, kukurydza oraz oleje z tych produktów, niektóre margaryny (sprawdzaj etykiety)) utwardzone (uwodornione) kwasy tłuszczowe lub utwardzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11855 Data: 2009-10-26 10:26:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] stężenia kwasu askorbinowego(wit.C), a objętością układu antyoksydacyjnego w odpowiedzi na wysiłek fizyczny. Antyoksydanty - witamina E- główne źródła, tłusze roślinne, kiełki pszenicy. -inne źródła- warzywa, owoce, mięso(ryby , drób). witamina C- cytrusy, dzika róża, truskawki, czarna porzeczka, warzywa ,pomidor, jarzyny,papryka, brokuły, [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 3016 Data: 2005-12-25 10:45:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Witamina E

    Temat
    Encyklopedia Suplementów

    [...] związków chemicznych, w których skład wchodzą 4 tokoferole i 4 tokotrienole. Za najbogatsze źródła tej witaminy uważa się: tłuszcze roślinne (olej słonecznikowy, rzepakowy), kiełki pszenicy. Naturalnie występująca witamina E jest wrażliwa na wysoką temperaturę, łatwo ulega utlenieniu – zwłaszcza w obecności metali ciężkich. Witamina E posiada [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 5181 Data: 2011-11-16 23:11:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kalorie!!!!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] pasztecików, ciasta francuskiego i innych ciast z dużą zawartością tłuszczu. Dozwolone są kasze o dużej zawartości białka, takie jak kasza gryczana, jaglana, płatki owsiane, kiełki pszenne. Pozostałe kasze są mniej wskazane. Z kasz sporządza się dowolne potrawy gotowane i zapiekane. Należy unikać dużego dodatku tłuszczu do potraw z kasz. Potrawy [...]

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-05 15:03:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta antyestrogenowa

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] sterole roślinne szybko jełczeją gdy reagują z tlenem, światłem i ciepłem. Dlatego poleca się aby spożywać sterole zawarte w surowych pokarmach takich jak awokado, oliwki, kiełki, owies czy oleje tłoczone na zimno. zielenina, owoce, przyprawy i zioła - dostarczają składników odżywczych, które pomagają w detoksyfikacji wątroby, tym samym [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-13 01:17:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] Zawiera duże ilości polifenoli chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników. Zarodki pszenne Zarodek jest najcenniejszą częścią ziarna, z której wyrastają kiełki. Jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ważną role w przemianach cholesterolu. Zarodki zawierają witaminy z grupy B, [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-03-22 15:11:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Witaminy suplementować czy nie??

    Temat
    Odchudzanie i forma po męsku

    [...] powstają tzw. hormony szczęścia – serotonina działająca kojąco i uspokajająco oraz noradrenalina, która daje energię w ciągu dnia. Główne źródła: drożdże, wątróbka, kiełki, szpinak, żółtko jajka, sałata, szparagi, brokuły, pełne ziarno zbóż. Dzienne zapotrzebowanie pokryje np. porcja szpinaku doprawionego jajkiem i posypanego kiełkami [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 4247 Data: 2017-12-25 08:54:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)