Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
W dzisiejszych czasach coraz głośniej jest o różnych alergiach, nietolerancjach oraz dietach mających pomóc nam sobie z nimi radzić. Ostatnimi czasy na popularności zyskują diety takie jak paleo czy samuraja, a produkty "lactose free", "gluten free" oraz im podobne zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Wiele osób idąc za modą, często [...]
[...] pełnowartościowa. Jako białko w proszku występują wszystkie rodzaje odżywek proteinowych. Niezależnie od tego, czy chodzi szybko wchłanialną serwatkę, wolno przyswajalną kazeinę czy białko roślinne, zawsze jest ono sprzedawane w sproszkowanej formie. Dzięki temu jest nie tylko wygodne i szybkie w przyrządzeniu, ale również długo zachowuje [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
[...] tej pory jedną z frakcji mleka - serwatkę. Pamiętamy, że charakteryzuje się ona bardzo wysoką dynamiką uwalniania aminokwasów. Jednak mleko posiada jeszcze jedną frakcję - kazeinę - omówimy ją osobno. Czasami producenci odżywek wysokobiałkowych sprzedają produkt powstały z białek mlecznych, tak jak występują one w przyrodzie, czyli jako [...]
Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]
[...] powtórzono. Badano dyskomfort po spożyciu produktów mlecznych, funkcje przewodu pokarmowego oraz różne biomarkery we krwi. Wyniki W porównaniu z mlekiem zawierającym tylko kazeinę β A2, spożywanie mleka zawierającego oba typy kazeiny β wiązało się ze: znacznie większymi objawami nietolerancji (zaburzeń trawienia), wyższymi stężeniami [...]
[...] jak agonista receptora opioidowego oraz immunomodulujące. Dodatkowo w nowszych badaniach ustalono, iż wiele białek mleka obejmujących natywną lub chemicznie modyfikowaną kazeinę, laktoferynę, alfa-laktalbuminę i beta-laktoglobulinę, wykazało aktywność przeciwwirusową. Kazeina i alfa-laktalbumina uzyskały aktywność przeciw HIV po modyfikacji [...]
[...] autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na kazeinę. Jak wyjaśnić powiązanie podaży glukozy z nowotworami? komórki nowotworowe pozyskują energię z glukozy, są uzależnione od beztlenowego wytwarzania energii duża podaż [...]
Czy odżywki wysokobiałkowe są dla nastolatka? To pytanie najczęściej zadają zatroskani rodzice, rzadziej można je usłyszeć z ust zainteresowanego nastolatka. Dzieje się tak z reguły z tego powodu, że rodzice często nie posiadają wystarczającej wiedzy na temat tego, czym są odżywki wysokobiałkowe oraz ich bezpieczeństwa, a także dlatego, że [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
[...] za to źródło pokarmowe, z którego powstała odżywka, ale również sposób jej przetworzenia ma znaczenie. Najdłużej w naszym organizmie będzie przyswajana odżywka zawierająca kazeinę micelarną (frakcja białka mleka) lub dużą ilość białek mlecznych. Nieco szybciej nasz organizm „przygotuje sobie” odżywkę pochodzącą z jajek i grochu. Na drugim końcu [...]
[...] mleka. Wymienić tutaj możemy białka serwatkowe, czyli WPC (koncentrat białka serwatkowego), WPI (izolat białka serwatkowego), WPH (hydrolizat białka serwatkowego) oraz kazeinę. Podsumowanie Zarówno białka serwatkowe, jak i kazeina znajdują zastosowanie w suplementacji sportowej. Białka te mają jednak zupełnie odmienne cechy i w związku tym [...]
Proces starzenia się organizmu obejmuje m.in. starzenie się tkanki mięśniowej. Starzenie się mięśni szkieletowych charakteryzuje się spadkiem masy mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że [...]
czy jesli ktos ma uczulenie na kazeine z mleka to czy na kazeinian wapna zawarty w odzywkach tez ma? czy mleko kozie tez zawiera kazeina taka jak mleko?
[...] się w tym tekście do porównań mleka ludzkiego z krowim, bo jego spożycie jest największe) jest w jego składzie chemicznym. Przede wszystkim krowie mleko jest bogate w kazeinę. Jest ona cielakom potrzebna do prawidłowego rozwoju rogów i kopyt (a ludzie ich nie mają, ...choć niektórzy pewnie by się sprzeczali), a co za tym idzie - posiadają [...]
[...] lepiej pijmy kefir i jogurt. Najlepiej jako "popitka" do posiłku, doskonały jest jako danie kola-cyjne. W wieku około 4 roku życia zanika u małych ludzi enzym trawiący kazeinę, znajdującą się w mleku. Dlatego dzieci od 4 - 7 roku nie powinny pić mleka. Jest to pokarm dla niemowląt. Tak mówi nam natura. Natomiast kefir zawiera pożyteczne [...]