[...] ogranicz spożywanie alkoholu, który stymuluje SHBG Co naturalnie obniża estradiol? zredukuj poziom tłuszczu do około 10% wykorzystuj naturalne źródła blokerów aromatazy: kapusta, kalafior, brukselka, brokuły wykorzystuj kurkuminę, która blokuje enzym aromatazy suplementuj resweratrol, który podobnie, jak kurkumina działa jako inhibitor [...]
[...] i tłuszcze , zamieniając je na łatwe do wykorzystania źródła energii . Chciałbym przedstawić niektóre z warzyw i opisać jaką rolę mogą spełniać w naszej diecie : Kalafior i kapusta : Ten smaczny duet zawiera dużo indoli - związków obniżających poziom estrogenów , co pozwala zmniejszyć gromadzenie wody w tkankach i pobudzić spalanie tkanki [...]
[...] estrogenów. Żywność antyestrogenowa: warzywa kapustne - są to najwaźniejsze pokarmy antyestrogenowe. Należą do nich takie warzywa jak: brokuły, kalafior, brukselka i kapusta. Indole warzyw kapustnych zostały również uznane powszechnie za zapobiegające rakowi. Składniki aktywne warzyw kapustnych to: indol-3-karbinol, DIM oraz indol-3 [...]
[...] spożywać: Spożywaj tyle brokułów ile tylko możesz. 8. Kapusta Składniki odżywcze: - Indol-3-karbinol - błonnik Oprócz korzyści związanych z ograniczeniem poziomu estrogenów, kapusta jest bogatym źródłem błonnika. Błonnik doskonale nadaje się do kontrolowania masy ciała, ponieważ zapobiega nadmiernemu spożyciu tłustej żywności. Utrzymanie [...]