[...] do nadkwasoty, a także chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy. BROKUŁY - CHRONIĄ PRZED RAKIEM Są jednym ze zdrowszych warzyw praktycznie na całym świecie. Ten krewniak kalafiora jest szlachetniejszy od niego w smaku i bogatszy w składniki odżywcze. Zawiera wiele witamin z grupy B, C znacznie więcej niż owoce cytrusowe, a także beta-karoten, [...]
[...] solenie potraw). PORCJA MIĘSA/RYBY – OK. 100-150g (przed przygotowaniem) Przykładowy obiad: • Pierś z kurczaka duszona, gotowana, smażona bez tłuszczu lub grillowana, kalafior, brokuły, papryka, pomidor (kalafior, brokuły – najlepiej ugotowane na parze – mogą być inne warzywa, warzywa surowe – dowolna kompozycja i dowolna ilość) + kasza [...]
Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organiźmię, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów. Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się [...]
Witam. Na podstawie artykułów na forum dotyczących diety, dziennika VITALMAX oraz innych materiałów, takich jak np. artykuły na menshealth.pl sporządziłem sobie dietę, z uwzględnieniem dni tygodnia. Na początek rzucę troche informacji, nie wszystkie mogą być przydatne (dla oceniających). Cel: przyrost masy Typ budowy: przy obliczaniu posługiwałem [...]
Prosze o sprawdzenie ponizszej diety(2 wersje, poniewaz druga ma inne zrodlo nasyconych, pewniejsze niz maslo). Zalezy mi na opini specjalistow, gdyz wiem ze low carb zle ulozony moze byc niezdrowy. Zdecydowalem sie na niego z celow zdrowotnych bo wegle nie za dobrze znosze. Troche info: Bialko zwierzece 2,5g/kg WW 100g(w sumie tylko z 100g [...]
[...] przeciwdziałać nadmiarowi estrogenów. Żywność antyestrogenowa: warzywa kapustne - są to najwaźniejsze pokarmy antyestrogenowe. Należą do nich takie warzywa jak: brokuły, kalafior, brukselka i kapusta. Indole warzyw kapustnych zostały również uznane powszechnie za zapobiegające rakowi. Składniki aktywne warzyw kapustnych to: indol-3-karbinol, [...]
[...] (takie nawet smaczniejsze) , są bardzo zasobne w witaminy (A, C, Bi, B2, PP) i sole mineralne (dużo wapnia, fosforu, magnezu, siarki, potasu), białka mają więcej niż kalafiory. Są zasadotwórcze . Brukselka- ma dużą wartość odżywczą. Ze wszystkich kapustnych zawiera najwięcej białka bo koło 4,4%. Ma dużo witaminy C, dużo A, B1 B2 a również [...]
[...] powinny stanowić 10-15% Twojego zapotrzebowania. Wszystkie węglowodany powinny pochodzić ze świeżych warzyw, jak szpinak, brokuły, zielona fasola, szparagi, cukinia, kalafior, papryka, marchew, pomidory itp. Potrzebujesz jak najwięcej wartości odżywczych w jak najmniejszej ilości kalorii. Każdego dnia celuje w jedną porcję każdego z [...]
[...] dokładnie mieszamy. Smażymy z dwóch stron na patelni teflonowej. Wartości odżywcze B 29g T 15g W 34g 393 kcal II Pierś kurczaka w sosie szpinakowym z kaszą gryczaną i kalafiorem Składniki pierś kurczaka 120g kasza gryczana 30g jogurt naturalny 15g (1 łyżka) olej lniany 15ml (1 łyżka) szpinak mrożony rozdrobniony kalafior mrożony lub świeży [...]
[...] utrzeć i wymieszać z buraczkami, dodać sól, cukier i poszatkowany kminek, dodać olej z sezamu wyciskany na zimno, na koniec dodać ocet. Kalafior z olejem sezamowym 600g kalafioru, 2 łyżki stołowe nasion sezamu, sól, 3 łyżki stolowe oleju z sezamu, 2 łyżki stołowe octu winnego lub innego. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i lekko obgotować [...]
[...] dla grupy 0 jest liczna i stanowi bardzo istotny składnik diety. Mimo to niektóre z warzyw mogą stwarzac problemy. Niektóre warzywa z rodziny Brassica - kapusta, brukselka, kalafior i gorczyca - mogą ujemnie wpływac na funkcje tarczycy, z którą i tak zwyczajnie nie dzieje sie najlepiej w przypadku grupy 0. ZXielone warzywa liściaste, bogate w [...]
[...] przyjmowanie zbyt dużych dawek syntetycznej witaminy C sprzyja tworzeniu się kamieni w nerkach. Główne żródła: owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, papryka, brukselka, kalafior, szpinak, truskawki, kiwi, cytrusy, pomidory. Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi np. niewielka papryka lub szklanka soku z czarnej porzeczki. Witamina E (tokoferol) To [...]
Przewodnik pH po kwasowo zasadowym balansie pożywieniowym - kompendium o pH NaturalNews Special Report by Jack Challem Artykuł nie jest mojego autorstwa, na forum go nie znalazłem jeżeli już jest bądź art nie jest dokońca prawdą to proszę o usunięcie tematu, aczkolwiek chciałem wam go przedstawic ze względu na to aby zachęcic wielu do spozywania [...]
[...] sytemu kontroli homeostazy, odpowiedni skład jakościowy, tzn. unikanie pokarmów zawierających tiocyjaniany blokujące produkcję hormonów tarczycy (np. brokuły, kapusta, kalafior, brukselka). wykluczenie z diety oksycholesterolu (proszek jajeczny, margaryny, potrawy smażone wielokrotnie na tym samym tłuszczu. 2. Regulacja środowiska [...]