[...] 200-500 kcal dziennie (obserwuj przyrost tkanki tłuszczowej w pasie, da to odpowiedź na pytanie, czy nie przesadziłeś z podażą węglowodanów i/lub tłuszczów). Nie ma być to jedzenie śmieciowe, ale pełnowartościowe, jeśli chcesz utrzymać wagę – wybierasz bilans „zero” – ani za dużo, ani za mało, jeśli budujesz siłę - musisz trzymać bilans zero [...]
[...] różnymi czynnikami genetycznymi oraz wpływem środowiska i trybem życia (narażanie na czynniki rakotwórcze). Wpływ na jego powstawanie mają: zakażenie Helicobacter pylori, jedzenie żywności konserwowanej azotynami, palenie tytoniu, sięganie po alkohol, otyłość, promieniowanie i wywiad rodzinny (uwarunkowania genetyczne, np. grupa krwi A). [...]
[...] trzech makroskładników. Od momentu spożycia posiłku proteinowego do pełnego wykorzystania zawartych w nim aminokwasów może minąć nawet 5 godzin. Białka najpierw wraz z jedzeniem wędrują do żołądka, skąd poprzez krwioobieg przedostają się do wątroby, którą opuszczają również przez krwioobieg i zostają wykorzystane do określonych procesów, [...]
[...] źródeł cytowanie nieistniejących „źródeł naukowych” cytowanie nieaktualnej wiedzy naukowej (przykład – formułowanie twierdzeń w rodzaju: tłuszcze nasycone zabijają ludzi, jedzenie jajek zabija ludzi, cholesterol zabija ludzi itd.); niestety dla siewców mitów, przez ostatnie kilka lat podejście do cholesterolu, tłuszczów nasyconych oraz jajek [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] ale bazując na danych naukowych, a nie na opiniach, poradach czy twierdzeniach. Konsumpcja więcej niż 3 jajek tygodniowo wywierała silniejsze działanie ochronne niż jedzenie np. 2-3 tygodniowo. Jest to zaskakujące, ponieważ tradycyjnie w takich przypadkach sugerowano raczej ograniczenie konsumpcji bogatych w tłuszcze produktów. Kolejny [...]
[...] octu, cynamonu, może tylko wspomóc osiągnięcie tego celu. Większość nowych badań sugeruje, iż skuteczne dla kontroli glikemii jest ograniczenie dowozu pokarmu tj. np. jedzenie tylko w godzinach 8:00 - 14:00. Prawdopodobnie różne warianty diety IF mogą się okazać strzałem w dziesiątkę. Referencje: Hannah Seok I wsp. “Balsamic Vinegar [...]
[...] która średnio straciła 7.9 kg w ciągu roku, zwiększyła podaż warzyw i owoców o 52.3 g dziennie. Kluczem do odpowiedzi na pytanie, co przyniosło rezultaty, nie musi być „jedzenie warzyw czy owoców”, ale wdrożenie ujemnego bilansu energetycznego (500 kcal dziennie). Poza tym widać, że bilans energetyczny wcale nie gwarantuje sukcesu. W badaniu [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Wokół treningu siłowego, dietetyki, medycyny czy nawet farmakologii krąży wiele ugruntowanych przesądów, mitów i półprawd. Tworzą się one z reguły wtedy, gdy osoby nie do końca rozumiejące np. badania naukowe, wyciągają z nich tylko wybrane przez siebie fakty. Istnieje też celowa działalność propagandowa, gdzie umyślnie i z pełną świadomością [...]
Pierwszy hormonalny środek antykoncepcyjny (norethindron) pojawił się dopiero w latach 50. XX wieku. Pierwszy dopuszczony do stosowania przez FDA dopiero w 1960 r. (Enovid; 10 mg norethynodrelu, czyli progestagenu, + 150 μg estrogenu, mestranolu). Obecnie ok. 100 mln na świecie kobiet decyduje się na antykoncepcję hormonalną, a wiążą się z nią [...]
Większość odchudzających się ludzi unika spożywania posiłków po godzinie 18:00. Jest to jeden z najsilniej zakorzenionych mitów. Mówi on o tym, że jedzenie wieczorem i w nocy tuczy. Wg licznych badań naukowych sytuacja wcale nie jest klarowna. Tymczasem: w badaniu z 2007 r. Nonino-Borges CB i wsp. przeprowadzonym na grupie 12 otyłych kobiet [...]
[...] h po posiłku. Źródło: John C. Floyd „Insulin secretion in response to protein ingestion” Dla porównania, w badaniach Johna C. Floyda i wsp. ustalono, iż nawet zjedzenie 500 g wołowiny (~765 kcal) lub 500 g wątroby z kurczaka nie ma aż takiego wpływu na wyrzut insuliny (wykres powyżej). Po takim potężnym, nienaturalnym posiłku, [...]
[...] Tłuszcze są niemal bez strat odkładane, węglowodany, mimo wszystko ze stratą (TEF). Oczywiście muszą być podawane w nadmiarze - w umiarkowanej ilości nie tuczy nawet jedzenie z McDonald’s. Referencje: Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese [...]
[...] różnica w podaży energii wynosząca ~48% jest nieistotna dla wystąpienia cukrzycy, to nie mamy o czym rozmawiać. Ale wielu „specjalistów” cytuje to badanie i twierdzi, iż „jedzenie mięsa powoduje cukrzycę!”. „No, ale jak wyjaśnić, że osoby pijące napoje ze słodzikami najwięcej utyły?” Bardzo prosto. Osoby najbardziej chore, o najgorszej [...]
[...] (EPA/DHA) występują np. w rybach. Przeczytaj również: Tłuszcze: czym się różnią? Który lepszy? Poznaj rodzaje kwasów tłuszczowych Jedzenie organiczne Wydawałoby się, iż jedzenie warzyw organicznych musi być zdrowe. Ma być to żywność wytwarzana bez stosowania pestycydów i sztucznych nawozów. Jest to wariacja mitu „naturalne zdrowe, chemiczne [...]
[...] jak się okazuje, mógł być jej najważniejszym składnikiem. Nadal wielu naukowców twierdzi, iż cholesterol jest wyjątkowo szkodliwy dla zdrowia. J. David Spence przyrównał jedzenie jajek do palenia papierosów. Autor twierdzi, iż promowanie jajek jest wielkim spiskiem producentów jajek. Dziwne, iż jajka są podstawą diety większości kulturystów. [...]
[...] ze sobą pewną ilość energii, ale to wcale nie byłoby najgorsze. Często z piciem łączy się spożywanie tłustych i bogatych w węglowodany pokarmów. Niejednokrotnie jest to jedzenie bez wartości np. fast food. Dodatkowo alkohol sprzyja otłuszczeniu sylwetki, zaburzając stężenia testosteronu i estrogenów oraz blokując utlenianie kwasów [...]
[...] węgielnym diety, a to przyczynia się do późniejszego wystąpienia wielu chorób, np. różnych odmian raka, cukrzycy, zaburzeń metabolicznych. Tak samo niekorzystne jest jedzenie serów topionych, żółtych, słodzonych jogurtów, podlewanych kiepskim tłuszczem ziemniaków itd. Z identycznego powodu niezbyt rozsądne jest jedzenie jajek i mięsa [...]