SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jaja

  • Weganizm kojarzy się przede wszystkim z dietą, która eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, jaja, nabiał, a nawet miód. W rzeczywistości ma on znacznie więcej ograniczeń. Nie bez powodu w sklepach znajdziemy takie produkty jak wegańskie wino, które niby nie jest z mięsa, ale do jego produkcji wykorzystuje się elementy pochodzące [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1637 Data: 2022-01-26 07:31:06
  • [...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6472 Data: 2017-12-30 09:41:39
  • Zbliżają się święta i jak co roku czujesz w środku niepokój. Wujek wędzi kilogramy kiełbas, szynek i schabów, babcia wykupiła wszystkie jaja, jakie się dało, mama nastawiła piekarnik na pieczone mięsa i niezliczoną ilość mazurków, a Ty właśnie się obudziłaś ze świadomością, że przyszła wiosna i trzeba wziąć się w garść. Zaczęłaś intensywniejsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8452 Data: 2019-04-21 09:19:40
  • [...] wołowiny), niektórych rybach (2,6 – 9,3 mcg na podobną porcję), czy małżach (17 mcg). Nieco mniejszy procent zapotrzebowania pokrywają m.in. mleko (1,3 mcg na kubek), jaja (0,5 mcg na sztukę), czy wzbogacane płatki śniadaniowe (około 0,6 mcg na porcję). W przypadkach obecnych już deficytów kobalaminy najlepszym rozwiązaniem może się okazać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1396 Data: 2021-05-11 10:59:36
  • [...] K, gdyż obie biorą udział w regulacji metabolizmu kostnego w organizmie. Warto rozważyć ich stosowanie, szczególnie gdy w diecie nie pojawiają się zbyt często tłuste ryby, jaja, warzywa krzyżowe, czy szpinak. Kolejnym popularnym połączeniem witamin w obrębie grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest jednoczesne stosowanie witamin A i E. Wspólnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6432 Data: 2021-11-29 08:47:11
  • [...] z kolei charakterystyczna jest dla zwierzęcych produktów, przy czym dominujące są tutaj podroby (szczególnie wątróbka). Pewien procent zapotrzebowania zaspokoić mogą również jaja kurze, czy niektóre przetwory mleczne oraz ryby. O ile forma K1 witaminy K jest szerzej rozpowszechniona w produktach spożywczych, to forma K2 cieszy się dłuższym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2438 Data: 2021-12-10 09:48:40
  • Ile białka należy jeść dziennie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kontekście wyboru najlepszych dla człowieka źródeł białek dietetycy są zgodni. Za takowe uważa się białka pochodzące z odzwierzęcych produktów spożywczych. Prym wiodą tutaj jaja kurze oraz produkty mleczne. Wysoką zawartością białka oraz aminokwasów niezbędnych człowiekowi charakteryzują się również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1326 Data: 2022-07-26 13:50:51
  • [...] także brak wiedzy i / lub zdolności kulinarnych, czy rzadziej rodzaj wykonywanej pracy. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na każdą z witamin, należy bowiem regularnie sięgać po jaja, mięsa, podroby, ryby, przetwory mleczne, a także owoce, warzywa czy przetwory warzywne i zboża, nasiona oraz orzechy. Kolejną grupą osób, która może mieć problem z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2209 Data: 2022-08-24 08:30:15
  • Czy można jeść sos tatarski będąc na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2317 Data: 2019-06-24 13:08:11
  • Potas zmniejsza szkodliwość diety ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. Pokarmami, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania kwasów do krwiobiegu, są mięso (wołowina, wieprzowina lub drób), jaja, fasola i nasiona oleiste (słonecznik, rzepak, len, czarnuszka, wiesiołek, ostropest) a pokarmy, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania zasad, to owoce i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1208 Data: 2021-06-04 08:06:57
  • Roślinne źródła witaminy B12

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Dlaczego witamina B12 ma znaczenie? Twoje ciało potrzebuje witaminy B12 dla zdrowia DNA, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1274 Data: 2021-06-14 13:18:46
  • [...] D (25(OH)D) w organizmie nie spadał poniżej wartości 30 – 50 ng/ml krwi, co niezwykle łatwo jest zapewnić, spożywając w diecie m.in. tłuste ryby, nabiał, niektóre grzyby, jaja czy produkty wzbogacane, takie jak margaryny o dobrej jakości (bez tłuszczy „trans”) i płatki śniadaniowe (bez dodatku cukru), czy suplementy diety. Regulacja stanu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1333 Data: 2021-02-16 18:09:04
  • [...] od wegetarian, weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście oprócz mięsa i ryb, w menu wegan nie znajdziemy także takich produktów jak jaja, owoce morza, mleko i produkty mleczne czy nawet miód. Jeśli czytasz ten artykuł, to prawdopodobnie chcesz stać się weganinem. Bez względu na to, jaki jest powód Twojej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 875 Data: 2022-03-06 08:43:49
  • [...] produkt. W końcu wszelkiego rodzaju substancje dodawane są po to, by nadać produktowi smak, konsystencję, wydłużyć trwałość itp. A co z dopiskiem "może zawierać mleko i jaja"? Taki zapis znajduje się na wielu produktach. Wynika to z tego, że w jednej fabryce mogą być wytwarzane zarówno produkty wegańskie, jak i niewegańskie. Jest to bardziej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1226 Data: 2022-07-20 11:46:36
  • Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1501 Data: 2020-10-13 13:14:18
  • Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Wspiera pracę układu odpornościowego, zdrowie oczu, skóry, układu rozrodczego itp. Ważne jest, by zadbać o dietę, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Podsumowanie Jak widzisz, niedobory witaminy A mają dość poważne konsekwencje, jednak jej nadmiar też nie jest zdrowy. Istotne jest, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2943 Data: 2021-05-24 07:07:28
  • Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2611 Data: 2020-06-27 17:09:06
  • [...] ludzie czerpią witaminę D z syntezy przezskórnej, a także z produktów spożywczych takich jak tłuste ryby i niektóre organizmy morskie, a także niektóre grzyby, czy żółtko jaja kurzego. Ponadto rozwój technologii żywności pozwala na pozyskiwanie pewnych ilości witaminy D z produktów wzbogacanych, a także nieco większych ilości z suplementów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1752 Data: 2021-07-16 18:00:16
  • [...] korzyści zdrowotnych czy sportowych niezależnie od płci. Jeżeli codzienna dieta nie dostarcza około 1,6 – 2,2 g białka na każdy kilogram masy ciała ze źródeł takich jak jaja, nabiał, mięsa, podroby czy ryby i owoce morza oraz nasiona roślin strączkowych, odżywki białkowe mogą odegrać kluczową rolę. Stosować je można zarówno jako koktajl [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1678 Data: 2021-10-23 12:03:33
  • [...] g produktu), łososia (540 IU), śledzia (480 IU), sardynki (200 IU), czy makrelę (152 IU). Ponadto źródłem o dużym znaczeniu ze względu na wysoką częstotliwość spożycia są jaja kurze (87 IU) oraz w nieco mniejszym stopniu niektóre przetwory mleczne (8 – 28 IU). Coraz częściej wzbogaca się tą witaminą zarówno produkty z mleka, jak i przetwory [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3255 Data: 2021-11-25 21:40:06