[...] tutaj, czy też do działu Odchudzanie, bo jak by nie było tematyka zachacza także o to, zdecydowałam jednak, że tutaj bardziej pasuje. Dla niezorientowanych, wyjaśniam, że indeks glikemiczny jest miarą szybkości trawienia jakiegoś pokarmu i jego zdolności do podwyższania poziomu glukozy we krwi. Wiadomo, że im szybciej coś ulega rozkładowi, [...]
[...] się dziecka, trzeba jakoś odżywiać. Uczony podpowiada, że przygotowując posiłek dla naszej pociechy, trzeba zwracać uwagę nie na ilość węglowodanów w pokarmie, lecz na ich indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny wskazuje, jak dana potrawa podnosi poziom glukozy we krwi. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym (GI) to takie, z których cukier [...]
[...] powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów (indeks glikemiczny), w tym przede wszystkim słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru. Ogranicza się również tłuszcze, natomiast zwiększa się ilość białka w [...]