[...] intramyocellular triacylglycerol lub intramuscular triglyceride), IMAT (ang. intramuscular adipose tissue) stanowią lokalne źródło energii do pracy wytrzymałościowej. Ich ilość zależy od rodzaju prowadzonego treningu i jest większa u zawodników dyscyplin wytrzymałościowych (maraton, półmaraton, triatlon, kolarstwo). Najwięcej tego tłuszczu [...]
[...] Ustalano, czy istnieją zależności między wagą, wzrostem, stężeniem hormonów, pierwszą miesiączką, a nawet wzrostem i masą po urodzeniu. Uwaga, jako: „bardzo niską” uznano ilość tłuszczu w ciele mniejszą niż 22% (średnio panie miały 17.9%) jako „niski” %BF mniejszy niż 26.5% (w istocie miały średnio 24.4%) jako „średni” %BF wynoszący mniej niż [...]
[...] i sprzyjają lepszego gojeniu się ran. Wszystko to powoduje, że w codziennej diecie należy dostarczać białko z myślą o prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Zbyt mała ilość białka w codziennej diecie przekłada się niekorzystnie na zdrowie, kondycję, a nawet samopoczucie. Z powodu niedostarczenia protein w odpowiednich ilościach zwalnia [...]
[...] z tłuszczów. Ile posiłków dziennie? Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie, jest to mit. Odchudzanie zależy od bilansu energetycznego. Jeśli jesteś w stanie zjeść odpowiednią ilość energii w 3 posiłkach, to wystarczy. Jeśli wolisz 5, OK, też nie ma przeszkód! Jednak pamiętaj, iż zbyt częste spożywanie węglowodanów i białka powoduje huśtawkę [...]
[...] tymczasem nawet w badaniach, gdzie zastosowano kolosalne ilości białka, badani nie tylko nie nabierali tkanki tłuszczowej, ale nawet zdecydowanie chudli (zmniejszali ilość tłuszczu np. podskórnego). Podobny problem dotyczy teoretycznie bardzo kalorycznego alkoholu: w praktyce koszt jego przyswojenia jest tak wysoki, że niezmiernie trudno [...]
[...] zdrowia, szczególnie w kontekście obniżenia ciśnienia krwi. Zakłada jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, a małej produktów tłustych oraz tych z zawartością cukru. Nie narzuca konkretnych produktów, ale grupy produktowe i ilość dozwolonych porcji w ciągu dnia. Jest zatem dość prosta do wdrożenia i pozwala na dużą swobodę w komponowaniu posiłków.
[...] energii (grupa IV miała 35% deficyt energetyczny), zwiększenie podaży protein i średnia podaż energii z tłuszczów i większa z węglowodanów (lub mało węglowodanów i spora ilość tłuszczów). Oczywiście, nikomu nie sugeruję takiej diety o proporcjach 90% białka i 10% tłuszczów, bo może być ona groźna dla życia. Podaż protein większa niż 30% [...]
[...] jest prowadzenie notatek zjadanych posiłków, czy to w zeszycie czy swoim telefonie. Najlepiej od razu zapisywać nie tylko rodzaj produktów, ale też makroskładniki. Czy ilość tłuszczu nie będzie zbyt wysoka? Nie będzie, jeśli będziesz kontrolować zjadane kalorie oraz swoją wagę. Pamiętaj, że tutaj też liczy się bilans kaloryczny i to on [...]
[...] a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, proporcje wynosiły 1:1:1 dla kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych oraz jednonienasyconych. Mierzono ilość glukozy we krwi, insuliny oraz odpowiedź zapalną (ilość cytokin w krążeniu oraz ekspresję genów prozapalnych w MNC. Pomiarów dokonywano na czczo i do 6 h po każdym [...]
[...] zależność między ilością spożywanego tłuszczu a metabolizmem tłuszczów w okresie bezpośrednio po posiłku. Średnio około 26% tłuszczu uległo utlenieniu, przy czym ta ilość była odwrotnie i znacząco skorelowana ze spożytą dawką, co oznacza, że spożyte ilości powyżej ~50 g u zdrowych dorosłych osób w stanie spoczynku były przechowywane jako [...]
[...] ilości mięśni bez wpływu na tkankę tłuszczową, większe dawki dawały mniejszy wzrost masy ciała lub wręcz brak wzrostu masy ciała (np. dawka 10 mg na kg masy ciała), jednak ilość białka w ustroju rosła, a tkanka tłuszczowa zmniejszała się nawet o 32% (czyli zachodziła rekompozycja), NPP nie wpłynął na pobór energii w żadnej dawce, maksymalna [...]
[...] kg w grupie SPD, w porównaniu do 7,0±3,7 kg w grupie HPD. W obu grupach odnotowano spadek obwodu w pasie (SPD -6,5±2,6 cm i HPD -8,8±2,6 cm). Czyli nawet nieco większa ilość protein wystarczy, by zwiększyć utratę wagi i centymetrów w pasie. 221 kobiet (wiek, 46,5±12 lat, masa ciała 90.3±16 kg) uczestniczyło w 10-tygodniowym nadzorowanym [...]
[...] dziennego poboru energii) zmniejsza wrażliwość na insulinę niezależnie od rodzaju kwasów tłuszczowych w diecie wysoka podaż protein jest efektywna dla odchudzania (np. nawet ilość rzędu 2.5 - 3.4 g na kg masy ciała), oczywiście, jeśli równocześnie ilość węglowodanów i tłuszczów nie będzie zbyt wysoka. Wykazano, iż samo zwiększenie w diecie ilości [...]
[...] stwierdzono drastycznego wpływu na glikemię. W jednym z badań zastosowano dietę, w której przynajmniej 5 x w tygodniu jedzono na śniadanie 2 jajka (340 kcal) lub taką samą ilość energii w postaci bajgli (pieczywo). Mimo, iż w obu grupach zastosowano 1000 kcal deficyt, to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka straciła 65% więcej wagi, 34% więcej w [...]
[...] a więc jedna grupa dostarczała ~171 g protein dziennie, a druga ~253 g dziennie. Całościowo rozkład makroskładników w grupie wysokiej podaży protein wyglądał następująco: ilość protein w diecie po zakończeniu eksperymentu: 255 ± 53 g ilość tłuszczu w diecie po zakończeniu eksperymentu: 81 ± 33 g ilość węglowodanów w diecie po zakończeniu [...]
[...] same proteiny nie dają niczego. Musi im towarzyszyć duża nadwyżka energetyczna z węglowodanów i/lub tłuszczu! Istnieje na ten temat bardzo wiele danych naukowych. Czy duża ilość białka w diecie daje „extra” przyrost masy mięśniowej? Przykładowo, w badaniu Tarnopolsky MA i wsp. zastosowano trzy, różne ilości białka: 0,86 g na kg m.c (grupa o [...]
[...] pracy (u człowieka te procesy zachodzą z różną intensywnością wskutek adaptacji ciała do wysiłku, nie zawsze wzory i obliczenia będą się sprawdzać), a co gdyby zwiększyć ilość aerobów? Niestety, aeroby w nadmiarze również przynoszą negatywne efekty, m.in. zmieniają profil hormonalny zawodnika, jeżeli masz dobrą wydolność fizyczną, możesz [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Obecnymi czasy treningi w domowych warunkach stały się pewnym standardem. Jestem nawet pewien, że w wielu przypadkach trening w domu zagości na dłużej, nawet jeśli siłownie będą w pełni otwarte. Aktywność fizyczna w domu daje przewagę komfortu czasowego. Osoby zapracowane, które nie mogą sobie pozwolić na zbyt częste wyjeżdżanie do klubu fitness, [...]
Bikini fitness to dość młoda kategoria zawodów sylwetkowych dla pań. Women’s Bikini-Fitness – wprowadzono w 2011 r. (w IFBB) i jest przeznaczona dla pań odżywiających się zdrowo oraz utrzymujących ciało w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie [...]