Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] Banan bądź owoc o wysokim Ig aby uzupełnić glikogen Następnie posiłek: taki sam jak przed treningiem 5. Posiłek na wieczór Ser twaróg bądź tuńczyk i warzywka Nie napisałem ile co ma wartości ponieważ ciezko mi to zbliansowac w programie i nie umiem dojść aby było idealnie aczkolwiek uwazam ze zmieszcze się w tych 1800 kcl dziennie przy 3x [...]
Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
[...] już nie musisz nosić ze sobą całego opakowania odżywki, ewentualnie pojednynczych dawek odsypanych do różnych pojemników. Od dziś możesz wziąć ze sobą tylko tyle odżywki ile aktualnie potrzebujesz. Nie musisz także kupować dużego opakowania odżywki w jednym smaku. Możesz wybrać opcję z całością saszetek w jednym smaku lub w różnych [...]
[...] o tzw. dużej lipofilności (rozpuszczalnych w tłuszczach) a także witamin A, E, D i K. Pokarm bogatotłuszczowy wzmaga w jelicie cienkim wydzielanie kwasów żółciowych i nasilenie procesu emulgacji lipidów. W kontekście tej reakcji powstaje emulsja tłuszczowa która doskonale ułatwia przenikanie leków o charakterze lipofilnym oraz wspomnianych [...]
[...] wyczerpanie lub zniszczenie ich wlasnych tkanek.PO kazdej seri zostaw w miesniach miejsce na regeneracje i rozrost. 3 Zasada->Pozostań wierny podstawowym ruchom Sile i mase miesni najbardziej zwiekszysz za pomoca podstawowych cwiczen.Beda to na klatke-wyciskanie lezac,na nogi-przysiady,na grzbiet-martwy ciag,na barki-wyciskanie nad [...]
[...] dokładnie, ale w zależności od dnia uzbiera mi się pewnie między 10-20g błonnika. Osobiście więcej nie potrzebuję, ale to jest kwestia też w pewnej mierze subiektywna i o ile nie czujemy z powodu nadmiaru błonnika żadnych dolegliwości ze strony układu trawiennego, jak wzdęcia, nadmierna produkcja gazów, ale również mogą pojawić się zaparcia ze [...]
[...] w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie. Kolacja - 200 kcal: Do wyboru 1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka [...]