[...] smażone warzywa miały wyższy poziom histaminy niż surowe warzywa sfermentowane pożywienie nie wykazywało znacznej różnicy w poziomie histaminy po ugotowaniu Podsumowanie Czy histamina faktycznie stanowi aż takie zagrożenie dla człowieka? Każdy musi sam odpowiedzieć na to pytanie, z pewnością warto pamiętać, iż może wywołać różnorakie powikłania [...]
[...] IBS Serotonina jest jednym z kluczowych związków będących neuroprzekaźnikiem. Ponadto (o czym wie niewiele osób) jest mediatorem naczynioaktywnym – działa podobnie, jak histamina. Wpływa na skurcz naczyń w procesie krzepnięcia. Produkowana jest głównie przez niektóre neurony oraz komórki enterochromatofinowe. Reguluje motorykę jelit (a to [...]
[...] utraty wagi ciała w trakcie redukcji. Przykłady kluczowych związków powstających z aminokwasów u człowieka: dopamina powstaje z l-tyrozyny, serotonina z l-tryptofanu, histamina z histydyny (wskutek dekarboksylacji), adrenalina z tyrozyny (na szlaku przemian jest też dopamina), noradrenalina z tyrozyny (na szlaku przemian jest też [...]
Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]
[...] pośredniczą w zapalnych reakcjach naczyniowych i komórkowych. W procesie zapalnym ważną rolę pełnią mediatory chemiczne, takie jak eikozanoidy, kininy, białka dopełniacza, histamina, monokiny i cytokiny, grupa rozpuszczalnych polipeptydów. Te mediatory zapalne działają synergistycznie w rozwoju bólu i nadmiernej reakcji na ból. Czym są [...]
[...] lub nadwrażliwość na histaminę pokarmową jest klasyfikowane, jako pseudoalergia - daje bardzo podobne objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach histamina endogenna jest jednym z podstawowych mediatorów (fazy natychmiastowej wzrostu przepuszczalności naczyń). Najwyższe stężenie histaminy mają: pasta z anchois (~3.4 g [...]
Mało znaną konsekwencją palenia tytoniu jest negatywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Niezależnie od tego, co ludzie myśleli o nałogu tytoniowym w przeszłości, pozostaje faktem, że palenie tytoniu i stosowanie nikotyny (występuje jako osobny produkt) mają niekorzystne skutki, które przyczyniają się do wystąpienia choroby wrzodowej. [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
[...] znalazła się diaminooksydaza (ma znaczenie niesłychanie rzadko, np. dla osób mających problem z metabolizmem histaminy, na pewno nie ma znaczenia dla 99,99% sportowców), histamina (również ma znaczenie w przypadku jednym na kilkadziesiąt tysięcy), ferrytyna (wskaźnik dostępności żelaza w ustroju, znaczenie w przypadku jednym na kilkadziesiąt [...]
[...] krokiem tej odpowiedzi jest m.in. wzmożone wydzielanie immunoglobuliny-E (IgE), która to następnie prowokuje nasilenie produkcji czynników o charakterze zapalnym, takich jak histamina. Konsekwencją tej kaskady sygnalizacyjnej są najczęściej takie objawy jak: katar, kichanie, łzawienie oczu, wysypki skórne, czy bóle żołądka. Ponadto wysokie [...]
zostałem poddany testom na alergię.Wynik testów:histamina 5/5.Co to oznacza?Inne wyniki są ujemne.Lekarz stwierdził ,ze ja nie jestem alergikiem.Alergie jednak mam o czym świadczy swędząca wysypka na całym ciele.mam to już ponad 2 miesiące.
witam! ostatnie moje przejscia związane z alergiami, kazały mi zaprzestac treningu, a zarazem zmotywowały do zgłębienia wiedzy na ten temat, którą chciałem sie z wami podzielic. Jak były podobne tematy to prosze o skasowanie. Co to jest alergia pokarmowa? Alergia pokarmowa polega na specyficznej reakcji organizmie człowieka, która może być [...]
[...] kwiaty zawierają olejek eteryczny, śluzy, saponiny, garbniki (w zielu ok. 12-14%), flawonoidy (lamiozyd, lamiid, hipolamiid), glikozydy irydoidowe, aminy biogenne (cholina, histamina, tyramina), dużo karotenu, liczne sole mineralne i cukrowce. Korzeń zawiera dużo saponiny i stachiozy. Działanie. Korzeń działa silnie wykrztuśnie, moczopędnie i [...]
[...] w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca. Częste są zatrucia po spożyciu zepsutych ryb określane jako "scombrotoxismus". W trakcie gnicia mięsa ryb powstaje histamina, która powoduje przekrwienie skóry, uderzenia gorąca, mdłości i wymioty, a więc objawy podobne do reakcji alergicznej. Inne niebezpieczeństwo to bruzdogłowiec [...]
[...] Aminokwasy zasadowe pHi > 7 histydyna - aminokwas występujący w białkach, egzogenny u nimowląt i dzieci, endogenny u dorosłych. Pochodną histydyny jest hormon tkankowy histamina. Niezbędna w mięśniach, gdyż bierze udział w syntezie białka i hemoglobiny. lizyna - zasadowy aminokwas egzogenny występiujący wbiałkach, szczególnie obficie w [...]
[...] Od typowej alergii piwnej należy odróżnić przypominające odczyn alergiczny reakcje pojawiające się zazwyczaj na skutek przyjmowania jakiegoś leku. Hormon tkankowy - histamina nie odgrywa w tym wypadku tak dużej roli, jak np. w mechanizmie wywoływania reakcji uczuleniowej na wino. Czynnikiem wyzwalającym objawy zbliżone do reakcji [...]