Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] jest w postaci disacharydów (laktoza), trisacharydów (raj7noza) i polisacharydów, np. galaktanów czy galaktoara banów - żywic roślinnych, z których najbardziej znane są guma arabska, agar-agar i karageny. Występuje również jako składnik niektórych glikozydów, oraz fosfolipidów mózgu - sJingomielinach. Wolną D-galaktozę otrzymuje się z [...]
[...] stabilizator, substancja utrzymująca wilgotność, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię E 425 Konjac zagęstnik, substancja żelująca, nośnik (i) Konjac guma (ii) Konjac glukomannan E 432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu emulgator, nośnik E 433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu emulgator, nośnik E 434 [...]
[...] emulsji, lepszego związania wody, ukształtowania odpowiedniej tekstury produktu. W zależności od pochodzenia można je podzielić na: 1.Naturalne: - Wydzieliny roślin, np. guma arabska, tragakant, karaya, tara. - Składnik roślin wyższych w postaci ekstraktu, np. pektyna, lub wyizolowanego składnika, np. skrobia, mączka chleba świętojańskiego, - [...]