W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]
[...] zdrowego rozsądku i wiedza na temat tego, czego się wystrzegać. Jeśli pierwszym składnikiem produktu jest cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub jeśli rozmaitych cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, galaktoza, laktoza) jest po prostu za dużo w 100 g, to zostaw taką tykającą bombę na półce. Jeśli musisz od czasu do czasu zjeść coś [...]
[...] nie ma słodkiego smaku - okazuje się dostarczać więcej kcal niż niektóre owoce jagodowe. W wymienionych warzywach też jest koło 5 g (na 100 g produktu), takich jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Dla porównania kapusta włoska to około 5 - 6 g sacharozy, fruktozy i glukozy oraz polioli, tak samo, jak brukselka, a burak to 7 g cukrów prostych i [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
[...] diabetic patients” Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny, jak picie wody słodzonej cukrem stołowym (sacharozą), zaś najgorsze efekty przynosi czysta glukoza. OGTT – polega na podaniu standardowej dawki glukozy (50, 75 lub 100 g) i obserwacji spadku stężenia cukru we krwi. Ogólnie wg ESAP przy dawce 75 g glukozy [...]
[...] jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst [...]
[...] dodatek również z mleczanów, które powstają w trakcie ciężkiego treningu. Oczywiście tłuszcze nie są tak optymalnym „doładowaniem” jak węglowodany np. o szybkiej kinetyce (glukoza, sacharoza, maltodekstryny, odżywki typu gainer (70%-80% węglowodanów + 20%-30% białka), odżywki typu bulk (50% węglowodanów + 50% białka), odżywek o zróżnicowanej [...]
[...] Zaznaczam nadmierne! Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus - owoc) - monosacharyd występujący w owocach i miodzie. Wchodzi tez w skład dwucukru sacharozy (glukoza + fruktoza). Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm niz glukoza. Ma mniejsze IG wiec z tego powodu jest polecana przed dietetykow dla diabetykow. [...]
Witam Wszystkich. Tekst jest długi i z pewnością znajdziesz tutaj odpowiedzi na swoje pytania. Przesiedziałem wiele godzin nad tym, by artykuł był napisany przejrzyście i prostym językiem, byś go w pełni mógł zrozumieć i pojąć, więc wykorzystaj tę chwilę i przeczytaj go. Dziękuję, miłego czytania. W artykule tym podam sposoby pozbycia się [...]
[...] naszego pożywienia - ale odgrywają także zasadniczą rolę w zaopatrzeniu organizmu w białka, błonnik po-karmowy, substancje mineralne i różne mikro-składniki. Cukry proste (glukoza, fruktoza) lub rozpuszczalne dwucukry (sacharoza) znajdują się głównie w owocach, miodzie lub w niektórych warzywach (mleko i jogurt dostarczają laktozy). Źródłem [...]
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie już czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza, fruktoza) - przechodzą przez żołądek nienaruszone; węglowodany złożone (np. skrobia) znajdujące się w ryżu, płatkach i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
[...] (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Fruktoza wchłania się w jelicie cienkim przy udziale swoistego dla niej transportera GLUT 5 i GLUT 2, transportowana do wątroby, gdzie metabolizmowi [...]
Artykuł ten przeznaczony jest dla osób, które postanowiły zmienić swoje nawyki żywieniowe, ułożyć dietę, poprawić stan zdrowia czy poprawić wygląd swojej sylwetki. Treść będzie napisana prostym językiem z przeznaczeniem dla osób, które pierwszy raz zaglądają w tematykę żywienia człowieka. W artykule podałem odnośniki do prac, które szerzej [...]
[...] -Węglowodany. Jest to główne źródło energii, można je nazwać „paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w [...]
[...] sacharoza używanego cukru stołowego. Inne wymienione nazwy są synonimami. Sacharoza jest "zmieszaniem" lub kombinacją dwóch mniejszych węglowodanów prostych tzw. fruktoza i glukoza. Angielskie słowo dla glukozy to dextrose (dekstroza). Pomimo że, dekstroza jest innym cukrem i komponentem sacharozy. Fruktoza jest nazywana lewulozą albo cukrem [...]
Słodka trucizna Po alkoholu i papierosach, cukier jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką niszczącą nasz organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Zmęczenie, stres, depresje, senność, zawroty głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej. Wizyta u lekarza nie wnosi nic nowego, a diagnoza niepokój, środki uspakajające, [...]