[...] na diecie odchudzającej. Proteiny są bowiem sycące i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, więc znakomicie nadają się na redukcji. Źródła białka w diecie Białko – gdzie najwięcej? W czym jest białko? Na te pytania poszukuje odpowiedzi każdy początkujący adept sportów siłowych i sylwetkowych. Odpowiedź brzmi: w mniejszym lub większym [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] diety o różnego rodzaju kasze. Kasza jęczmienna pęczak Mniej popularna odmiana kaszy jęczmiennej. Cechuje się obecnością całych ziaren w porównaniu z łamaną czy wiejską, gdzie ziarno jest cięte. Dzięki temu nie nabiera dużej ilości wody podczas gotowania. Cena ok. 1,7 zł za 400 g. Czasami dostępna w markecie Biedronka. Powszechna w [...]
Troska o nasze stawy jest jednym z kluczowych zadań, w przypadku osób aktywnych fizycznie, ale nie tylko. Dbałość o stawy powinna być dla każdego ważna, z racji tego, iż uszkodzenie stawu spowodować może wyłączenie nas na długi czas z aktywności fizycznej. Kwasy tłuszczowe Omega-3 Kwasy Omega-3 to jeden z najskuteczniejszych naturalnych [...]
Wapń jest minerałem, którego jest najwięcej, w naszym organizmie. Jest jednym z 24 minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poziom wapnia we krwi, jest bardzo dokładnie kontrolowany tak, że ani zmniejszenie, ani zwiększenie spożycia nie mają wpływu na jego poziom we krwi. Z czym wiąże się zbyt [...]
[...] tych białek znacznie mniej. Ilość 70 g w zupełności wystarczy, aby po prostu żyć. W internecie spotkać możecie dodatkowe podziały ze względu na uprawiany wysiłek fizyczny, gdzie sportowcom trenującym wytrzymałościowo zaleca się nieco niższe wartości białka, które zaczynają się od 1,6 g białka na 1 kg masy ciała w ciągu dnia. Jednak zazwyczaj [...]
[...] choćby od tego, jaka jest pora roku, jak i ile czasu przeznaczamy na ekspozycję naszej skóry na promienie słoneczne. Inne więc będą dawki witaminy D3 w okresie letnim, gdzie mamy dostęp do słońca, a inne w okresie zimy, gdy nie mamy dostępu do słońca. Co więcej, zapotrzebowanie będzie mocno zindywidualizowane ze względu choćby na styl [...]
[...] zachodniej. Wykazuje ona dużą różnicę w stanie zdrowia pomiędzy osobami jedzącymi mięso a tymi, którzy je wykluczają. Trochę inna sytuacja jest właśnie na wschodzie, gdzie nie notuje się zbyt dużych różnic w częstotliwości występowania cukrzycy w zależności od prowadzonej diety. Może to wynikać z zupełnie innych nawyków żywieniowych, a [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Jeszcze do niedawna ziemniaki w diecie były uważane za zło, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny. Cały czas staramy się jednak przekazać, że IG nie ma większego wpływu na jakość produktu, a warzywa te są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Jak w takim razie przedstawia się ich porównanie względem uważanych za dużo lepsze jakościowo bataty? W [...]
Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]
Niewiele jest osób, które bardzo lubią warzywa, a ilości ich w diecie mają na optymalnym poziomie. Z reguły znacznie ich brakuje lub spora część osób ogranicza się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z [...]
[...] witaminy D3, głównie poprzez odpowiednie kierowanie gospodarką wapnia w naszym ciele. Istnieją również produkty, które posiadają znaczny udział witaminy K2 w suplemencie, gdzie jej ilość podniesiona jest specjalnie dla osób, które szukają witaminy K2 z dodatkiem witaminy D3, a nie odwrotnie. Tego typu kombinacje stosują sportowcy trenujący [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
[...] zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia hispanica należącej do rodziny jasnotowatych. Uważa się, że pochodzą z ameryki środkowej, gdzie nasiona miały zastosowanie lecznicze i stanowiły ważną część diety ludzi. Dlaczego nasiona chia są od wieków tak popularne? Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych [...]
[...] fosforylację glukozy wpływa na syntezę hormonów steroidowych kory nadnerczej i syntezę insuliny. Witamina C jest nieodzowna w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki łącznej, gdzie uczestniczy w syntezie kwasu hialuronowego niezbędnego do syntezy kolagenu oraz w procesach kostnienia. Bierze także udział hematopoezie, w przyswajaniu żelaza i [...]
[...] jak w przypadku ludzi. Mleko ludzkie jest przystosowane do szybkiego rozwoju kory mózgowej, ale znacznie mniejszego tkanki mięśniowej i kostnej. Zwróćcie uwagę na USA, gdzie kult mleka sięgnął zenitu. Ludzie mieszkający tam charakteryzują się dużą średnią wzrostu (ok. 180 cm), ale nie cieszą się dobrym zdrowiem. Jest to spowodowane bardzo [...]
[...] fosforylację glukozy wpływa na syntezę hormonów steroidowych kory nadnerczej i syntezę insuliny. Witamina C jest nieodzowna w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki łącznej, gdzie uczestniczy w syntezie kwasu hialuronowego niezbędnego do syntezy kolagenu oraz w procesach kostnienia. Bierze także udział hematopoezie, w przyswajaniu żelaza i [...]
[...] ferrytyny, głównie w wątrobie i śledzionie oraz innych narządach. Żelazo zmagazynowane w organizmie pozostaje w dynamicznej równowadze z tym, które znajduje się w surowicy, gdzie jest transportowane w surowicy krwi w połączeniu z białkiem nośnikowym którym jest transferyna. W mięśniach żelazo wchodzi w skład mioglobiny, czerwonego barwnika [...]
[...] jak w przypadku ludzi. Mleko ludzkie jest przystosowane do szybkiego rozwoju kory mózgowej, ale znacznie mniejszego tkanki mięśniowej i kostnej. Zwróćcie uwagę na USA, gdzie kult mleka sięgnął zenitu. Ludzie mieszkający tam charakteryzują się dużą średnią wzrostu (ok. 180 cm), ale nie cieszą się dobrym zdrowiem. Jest to spowodowane bardzo [...]