[...] na diecie odchudzającej. Proteiny są bowiem sycące i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, więc znakomicie nadają się na redukcji. Źródła białka w diecie Białko – gdzie najwięcej? W czym jest białko? Na te pytania poszukuje odpowiedzi każdy początkujący adept sportów siłowych i sylwetkowych. Odpowiedź brzmi: w mniejszym lub większym [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Odchudzanie staje się powoli głównym celem wielu ludzi, a dla niektórych stało się obsesją. Niektórzy nawet przez kilkanaście lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” [...]
[...] nie do końca współgra z praktyką. Najbardziej znany przykład to proteiny i węglowodany: na „papierze” dostarczają podobnych ilości energii, tymczasem nawet w badaniach, gdzie zastosowano kolosalne ilości białka, badani nie tylko nie nabierali tkanki tłuszczowej, ale nawet zdecydowanie chudli (zmniejszali ilość tłuszczu np. podskórnego). [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] o sposób podawania i osiągnięte stężenie hormonów katabolicznych, jednak u sportowców mechanizm będzie ten sam np. po zakończonym ciężkim treningu interwałowym (czyli takim gdzie średnie tętno przekroczyło 165 uderzeń na minutę, dla osób w wieku 15-40 lat). Patrz: eksperyment Szivak TK i wsp. Na koniec bardzo ważna uwaga, błędnie postrzega się [...]
[...] (im mniej, tym lepiej). Grafika, która to obrazuje: Z kolei obniżone stężenie insuliny może oznaczać cukrzycę typu 1 (lub dłużej trwającą, nieleczoną cukrzycę typu II, gdzie funkcjonowanie komórek wysp Langerhansa w trzustce jest upośledzone). Możliwe jest też występowanie niskiego stężenia insuliny w niedoczynności przysadki. [...]
Pewne zasady pozostają uniwersalne i niezmienne od kilkudziesięciu lat, inne uległy znaczącym zmianom w ostatnich 20 latach. Niezależnie od lepszych lub gorszych artykułów publikowanych w Internecie lub w prasie, warto pamiętać, iż ludzie reagują kompletnie inaczej na te same bodźce. Tak więc może się zdarzyć, iż trening, po którym Twój partner [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] g) podano przed, czy po treningu, zaobserwowano podobną odpowiedź anaboliczną. Prawdopodobnie istnieje tylko jedno badanie dotyczące podawania protein w trakcie treningu, gdzie sprawdzono odpowiedź pod względem syntezy białek mięśniowych. Beelen i wsp. podawali przed i co 15 minut w trakcie ćwiczeń węglowodany (0,15 g / kg / h) razem z [...]
[...] deficyt. Potwierdzają to inne, liczne badania, chociażby „Effect on body weight of a free 76 Kilojoule (320 calorie) daily supplement of almonds for six months”, gdzie nie wykazano żadnego zysku z dostarczania dodatkowej porcji migdałów codziennie, przez 6 miesięcy. W książce Marion Grillparzer występują inne, liczne uproszczenia i [...]
[...] wiedzę dot. SAA. 13% twierdziło, iż lekarze nie są chętni do kierowania na dalsze badania. 13% twierdziło, iż koszt badań będzie zbyt wysoki. 8% nie wiedziało, gdzie przeprowadzić testy. 7% nie chciało, by fakt brania SAA odbijał się na ich danych medycznych. Czy lekarze znają się na „sterydach”? Na pytanie, czy lekarze pamiętają [...]
Temat aminokwasów jest bardzo rozległy i nadaje się do prac mających objętość pracy habilitacyjnej. Niemniej postaram się przedstawić w skrócie najważniejsze informacje z tej dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie [...]
[...] odżywionych i nawodnionych kulturystów. Podobnie pod dużym znakiem zapytania stoją w takim przypadku rutynowo sugerowane w USA i Europie Zachodniej kompozycje intra-workout, gdzie proponuje się podawanie aminokwasów i węglowodanów nawet w trakcie treningu! Według Ireny Celejowej, dla ciężarowców, zapaśników oraz biatlonistów dopuszczalne jest [...]
[...] do 0,01 mmol/l. Zawodnik brał sterydy nieprzerwanie, z wyjątkiem 4 tygodniowego okresu odstawienia w środku roku. Niskie dawki mogą dziwić, ale było to badanie z 1985 roku, gdzie spotykano niewielkie dawkowania (jak na współczesne standardy). W ciągu roku kulturysta ten zdobył 7 kg beztłuszczowej masy (mięśnie, woda). W jednym z badań Shalender [...]
[...] słusznym wyborem muszą być też diety wysokotłuszczowe, niskowęglowodanowe. Diety ketogeniczne nie muszą BYĆ dobrze tolerowane. Rozsądną pośrednią dietą jest model lowcarb, gdzie podaż węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają [...]
[...] one z reguły wtedy, gdy osoby nie do końca rozumiejące np. badania naukowe, wyciągają z nich tylko wybrane przez siebie fakty. Istnieje też celowa działalność propagandowa, gdzie umyślnie i z pełną świadomością wybiera się tylko zgodne ze swoimi przekonaniami wyniki ankiet, badań itd. W terminologii angielskojęzycznej ukuto termin „cherry [...]
[...] -> glukozo-6-fosforan -> glikogen mięśniowy), mleczan może zostać zamieniony w glukozę w procesie glukoneogenezy; mleczany są transportowane poprzez krew do wątroby, gdzie posłużą, jako źródło energii; mleczany -> krew -> wątroba -> pirogronian -> glukoza; powstała glukoza jest paliwem dla mózgu, jak i pracujących mięśni (cykl [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]