Tofu to produkt lubiany przez wiele osób, ponieważ można z nim zrobić właściwie wszystko. Jego smak jest neutralny, dlatego pasuje do wielu różnych dań. Co więcej, przejmuje szybko smak przypraw, których używamy. Może stanowić podstawę posiłku, zastępując porcję mięsa, lub być dodatkiem np. do sałatki. Najczęściej znaleźć możemy tofu naturalne [...]
Odżywka białkowa jest wygodnym uzupełnieniem białka w diecie i jest bardzo pomocna w sytuacji, kiedy nie jesteśmy w stanie pozyskać go w odpowiedniej ilości z pożywienia. Weganie i wegetarianie mają nieco ograniczone możliwości w tej kwestii, ponieważ najwięcej białka znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście, da się mądrze [...]
Jeśli szukasz jakiegoś wage produktu, który zastąpi Ci domowy pasztet, który pamiętasz z dzieciństwa, albo po prostu znudziły Ci się kanapki z pastą z fasoli, to ten produkt jest wart uwagi. Skład produktu Kiełki słonecznika 27%, gotowana kasza jaglana, woda, olej rzepakowy, skrobia, pomidory suszone 3%, cebula smażona, mielone siemię lniane, [...]
[...] najszerszych grzbietu oraz mięśni piersiowych, zapewne działania tego typu sprawdzą się również w przypadku innych grup mięśniowych, jak np. mięśni czworogłowych i dwugłowych ud, lub też w sytuacji odwrotnej, gdzie celem będzie wspomaganie mięśni piersiowych poprzez rozciąganie najszerszych grzbietu. Źródło: Res Sports Med. 2015; 23 (1): 37–50.
Mam wrażenie, że dawniej słowa hummus i wegetarianin były wręcz nierozłączne. Jeśli ktoś nie je mięsa, to na pewno je hummus. Nawet częściej potrawa ta była kojarzona z nurtem dietetycznym niż faktem, że to element kuchni bliskowschodniej. Dziś już na szczęście się to zmieniło. Hummus gości na talerzach każdego, niezależnie od stosowanej diety. I [...]
Sezon grillowy w pełni, więc wiele osób zmierza po wszelkiego rodzaju kiełbaski, karkówki itp. Można pomyśleć, że grill nie jest dla wegan, ale na szczęście nie muszą się oni czuć wykluczeni. Wiele marek z sieciowych sklepów oferuje całą gamę produktów wegańskich od kiełbasek, po różnego rodzaju burgery. Sos czosnkowy dla wegan Grill kojarzy się [...]
Jeśli jesteś kawoszem, to z pewnością zainteresuje Cię wegańska kawa. Kawa sama w sobie jest pochodzenia roślinnego. Nie ma też obecnie problemu ze zrobieniem kawy białej. Na rynku jest całe mnóstwo alternatyw dla mleka krowiego, zatem taką wegańską kawę zrobisz sobie w domu sam. Nawet idąc do kawiarni, zazwyczaj masz wybór. W sklepach można też [...]
Wege pasta w stylu indyjskim z serii Vemondo to połączenie smaków wytrawnych pochodzących z marchwi, soczewicy i pasternaku ze słodką nutą ananasa. Kuchnia indyjska charakteryzuje się zdecydowanymi smakami, intensywnymi aromatami i bogactwem przypraw. Bardzo często łączy się też mięso z ananasem i curry i właśnie do tych smaków miała nawiązać [...]
[...] ilość kalorii. Domyślacie się pewnie, że Hafthor Bjornsson jako jeden z najsilniejszych ludzi na świecie je bardzo dużo. Ostatnio podjął się pewnego challenge’u, gdzie próbował zjeść 200 hamburgerów w ciągu 30 minut! Oczywiście nie sam, ale przy pomocy kolegów z jego teamu. W filmie opublikowanym na jego profilu YouTube możecie [...]
[...] tak jak i inne stany w USA została mocno dotknięta pandemią koronawirusa. Powoli jednak kraj i poszczególne stany planuje znosić obostrzenia. Floryda jest w fazie pierwszej, gdzie otwierane są parki, restauracje i część sklepów detalicznych. Faza nie obejmuje barów, siłowni ani usług fryzjerskich. Gubernator ostrożnie podchodzi do ponownego [...]
Kuchnia tajska charakteryzuje się bogactwem smaków i kolorów. Wyraziste przyprawy, często pikantne, ale z dodatkiem słodkiej nuty to wspólny mianownik wielu potraw. W kuchni tajskiej bardzo często pojawia się kokos w różnych formach, a także kolendra, trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, imbir i wiele innych roślinnych dodatków. To sprawia, że [...]
Mleko to jeden z najczęściej stosowanych produktów w każdej kuchni. Czy to do kawy, czy płatków śniadaniowych, a nawet do wypieku ciast. Rezygnując z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie trzeba mieć jednocześnie na myśli pożegnanie z ulubioną formą śniadań lub kubka białej kawy. Tradycyjne mleko można z powodzeniem zastąpić mlekiem, czy też [...]
Kto powiedział, że wegetarianie i weganie jedzą tylko owoce, warzywa no i jakieś zboża? Kto powiedział, że lubują się tylko w sałatkach i zdrowych koktajlach? Owszem, tego typu potrawy są częste w menu wegetarianina i weganina, ale wśród tych osób są także miłośnicy słodkości. Słodycze na pierwszy rzut oka nie kojarzą nam się z produktem [...]
Szukając czegoś ciekawego, co by się nadało zarówno jako wkład do sałatki, jak i do dania głównego, natknęłam się na fileciki roślinne z Garden Gourmet. Bardzo mi się podoba, że wegańskie produkty zachęcają dziś swoim wyglądem i opakowaniem. Dawniej raczej nie można było na to liczyć, więc wegetarianie i weganie mogli się czuć nieco [...]
Nie wiem, czy to kwestia sezonu na grilla, czy po prostu zamiłowania wielu ludzi do wszelkiego rodzaju kiełbasek i parówek, ale w tym roku obserwujemy w sklepach wyjątkowy boom na przeróżne wegańskie kiełbaski. Chyba każdy producent oferuje ze dwa smakowe warianty. Go Vege ma bardzo bogaty asortyment, więc nic dziwnego, że dostępne są także [...]
Pasty kanapkowe są super dodatkiem do śniadań i nie tylko. Wiem, że przeciętny śmiertelnik, myśląc o kanapce, widzi przede wszystkim kromkę chleba z serem lub wędliną. I pewnie wielu zastanawia się, co taki weganin może zjeść w ramach tej "kanapki". Co ciekawe, weganie zwykle mają naprawdę bujną wyobraźnię i tworzą mnóstwo ciekawych past, a ich [...]
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym z ryżem, to kolejna wegańska propozycja, która próbuje odwzorować mięsny posiłek. Mamy porcję ryżu, mamy kilka pulpetów i sos, czyli pełny posiłek, który już nie wymaga żadnych dodatków, choć zawsze można dodać jakąś smaczną surówkę. Danie jest proste ”w obsłudze” - wystarczy podgrzać w mikrofali i gotowe. W [...]
Produktów mięsopodobnych było już wiele, więc pora na coś à la rybnego. To niesamowite, jak producenci potrafią wszystko przekształcić na wyrób roślinny. Niekiedy wychodzi to całkiem ok, a jak jest tym razem? Szczerze mówiąc, podchodziłam do tych kotlecików z wielką dozą niepewności. Szukałam w składzie jakiś dziwnych dodatków, które miałyby dać [...]
Kolorowe galaretki kojarzą mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak mama wlewała gorący, pachnący owocami płyn do miseczek, a ja co chwilę zaglądałam do lodówki czy już stężały. Taka forma deseru nieco odeszła w zapomnienie, ale przechodząc ostatnio w sklepie obok półki z produktami bio, wpadły mi w oko saszetki z wegańskimi galaretkami. Czemu by nie [...]
[...] spokojnie zamienić na inne owoce jagodowe i zalewamy masą serową. Na górze układamy pozostałe owoce. Ponieważ sezon na figi i jeżyny jest krótki - wykorzystuje te owoce gdzie tylko mogę:) Całość chłodzimy około godziny. Gotowe. Wartości odżywcze: Sernik podzieliśmy na 6 porcji. Każda to 268 kcal. Białko 17,4 g, Tłuszcze 8 g, Węglowodany [...]