SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

g bialka

  • Wiemy, iż tłuszcze, węglowodany i białka nie oddziałują tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4504 Data: 2021-06-24 22:33:22
  • Żelazo jest głównym mikropierwiastkiem organizmu i musi być dostarczane z dietą dla zachowania zdrowia. Nie każda forma chemiczna żelaza jest jednak tak samo wartościowa z punktu widzenia odżywczego. Warto znać różnice pomiędzy nimi - mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, kiedy dochodzi do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2941 Data: 2021-08-08 10:34:53
  • Kreatyna długo kojarzyła się wyłącznie z adeptami sportów siłowych płci męskiej, których celem była rozbudowa masy mięśniowej, czy też pobijanie kolejnych rekordów ze sztangą w rękach. Dzięki licznym badaniom naukowym wiadomo obecnie, że aminokwas ten wykazuje szerokie spektrum funkcji w organizmie i nie tylko przydatny jest dla największych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2789 Data: 2021-10-21 15:22:56
  • Regularna aktywność fizyczna nie jest czymś powszechnym w krajach z rosnącym odsetkiem osób otyłych, czy też chorujących na schorzenia metaboliczne. W konsekwencji służba zdrowia coraz gorzej radzi sobie z opieką nad ludźmi. Brak aktywności fizycznej jednak nie ogranicza się w swych skutkach ubocznych tylko do przyrostu masy ciała. Unieruchomienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1176 Data: 2022-01-04 12:56:51
  • Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1174 Data: 2022-01-19 12:28:15
  • W 2021 r. pojawił się artykuł sugerujący, iż kreatyna może powstawać lokalnie w mięśniach. To nie pierwszy raz, kiedy pojawia się przełom. Do tej pory wierzono i powtarzano we wszystkich opracowaniach, iż kreatyna powstaje tylko w nerkach, trzustce i wątrobie oraz jądrach, wskutek metylacji kwasu guanidynooctowego poprzez oddziaływanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1030 Data: 2022-08-05 08:35:24
  • W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć.  Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 794 Data: 2023-02-20 18:11:58
  • Pyszna przekąska - baton proteinowy w mlecznej czekoladzie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dla wielu osób okres letni wiąże się z większą aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Długie spacery, wypady rowerowe, wycieczki nad jezioro lub rolki, to tylko niektóre czynności, jakie zyskują na popularności w słoneczne i ciepłe dni. Jednak dla wielu osób wyjście z domu na kilka godzin to również staranne planowanie posiłków i przekąsek, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 335 Data: 2023-06-17 21:22:34
  • Natalia Grzyb - ocena sylwetki

    Artykuł
    Sylwetki i porównania

    Na scenie z biegiem czasu pojawia się coraz więcej młodziutkich zawodniczek, pięknych, doskonale przygotowanych pod względem sportowym, a także estetycznym. Młodość doskonale „sprzedaje się” na scenie, a świeżość, subtelność, delikatność, kobiecość wpływa bardzo korzystnie na tworzenie wyraźnego wizerunku scenicznego. To dodatek do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9046 Data: 2017-07-28 09:45:31
  • Czego potrzebujemy: Na ciastka: 180 g zmielony płatków owsianych lub mąki owsianej 25 g kakao 35 g ksylitolu szczypta soli 80 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 całe jajko 1 żółtko Na masę: 110 g ser mascarpone 30 g białka WPC Delicious o smaku waniliowym Jak wykonać: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem w misce. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11507 Data: 2018-04-03 11:49:07
  • Torcik MangoLOVE

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 40 g mąki - ja daję mix bezglutenowych - ryżowa, owsiana, gryczana 10 g Sugar FREE Pudding o smaku czekoladowym 25 g ksylitolu pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g jogurtu naturalnego 15 g kakao Masa: 300 g mango bez skórki - jedno duże 400 g mleka kokosowego 50 g ksylitolu 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 50 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2874 Data: 2018-04-21 09:43:54
  • Poszukujesz jeszcze bardziej zaawansowanej formę podciągania, która da nowy i mocniejszy bodziec do wzrostu mięśni grzbietu? Jeżeli tak, to czytaj dalej. Na wstępie artykułu należy zaznaczyć, że zaprezentowana wskazówka nie ma na celu wskazania, jaka jest książkowa technika wykonywania podciągania na drążku. Co ma na celu podciąganie w tej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3060 Data: 2019-09-17 18:02:08
  • Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje  uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 889 Data: 2021-11-20 14:28:22
  • Krzepnięcie krwi jest procesem niezbędnym do utrzymania równowagi w układzie krwionośnym. To niezwykle istotne zjawisko fizjologiczne zabezpiecza organizm przed nadmierną utratą krwi w sytuacjach przerwania ciągłości tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2367 Data: 2021-12-07 09:30:22
  • Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1638 Data: 2022-01-24 13:37:18
  • Czytając opisy odżywek białkowych, pewnie nie raz zauważyliście informacje, które wskazywały, że dany produkt zawiera dodatek probiotyków. Zapewne niektórych dziwi ten fakt, gdyż probiotyki kojarzą się nam głównie z profilaktyką zdrowia jelit, antybiotykami, ewentualnie wsparciem odporności, a nie poprawą wyników sportowych. W jakim celu dodaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1231 Data: 2022-02-01 10:21:34
  • Kawałek po kawałku ludzki organizm odkrywany jest w coraz dokładniejszych szczegółach. Stopniowo odkrywa się właściwości i funkcje genów oraz tego, co powstaje na skutek ich aktywności. Genów zarówno ludzkich (około 23 tysięcy), jak i genów bakterii zamieszkujących organizm człowieka (ponad 1 milion). Zestaw bakterii, których charakterystycznym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1281 Data: 2022-04-05 18:54:22
  • Substancje odżywcze w pożywieniu nigdy nie występują w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2888 Data: 2022-05-25 12:32:10
  • Serca, żołądki i wątróbka - czy podroby są zdrowe? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1275 Data: 2022-05-31 17:36:32
  • Katarzyna Rodzik Maliszewska - ocena sylwetki

    Artykuł
    Sylwetki i porównania

    Bikini fitness zyskuje popularność w zawrotnym tempie, coraz więcej zawodniczek dobrze przygotowanych pojawia się na zawodach, jednak miejsce w „czołówce krajowej” dla zawodniczki z klasą zawsze się znajdzie. Postawa przodem - szeroka obręcz barkowa w stosunku do talii i bioder, z zaznaczonym estetycznie naramiennym, środek ciała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3729 Data: 2017-09-28 08:33:32