[...] białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko jest elementem diety, który nie tylko pozwala na jej uzupełnienie. Ile białka potrzebujemy? Dlaczego trenując na siłowni potrzebuje więcej białka? Skąd brać białko? Czym jest odżywka [...]
Przeszukując zasoby Internetu pod hasłem "kolagen" znaleźć możemy wiele ciekawostek na jego temat. Popularność suplementu sprawiła, że wyszukać możemy całą masę artykułów, w których nie zawsze zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
[...] w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby trenujące korzystają z odżywek [...]
[...] słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto cieszyć się jej smakiem. Inne badania wykazały, że spożywanie ciemnej czekolady skutecznie obniża poziom innych markerów stanu [...]
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mają spory problem w wyborze uzupełnienia diety. Czasem pomimo tego, że producent deklaruje niską zawartość cukru mlecznego w suplemencie i tak problem trawienny daje o sobie znać, co świadczyć może o tym, że marka suplementacyjna, w jaką inwestujemy, nie jest do końca godna zaufania lub tendencja do [...]
[...] produktu znajduje się: 340 kcal 64 g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż makaron lub biały ryż. Połączenie tych dwóch składników pozwala nam [...]
[...] antykataboliczne, jak i sam fakt znacznej sytości, co doskonale hamuje apetyt. Pamiętać jednak należy, że odżywka białkowa, stanowi tylko i wyłączenie pewien element diety. Nie jest to produkt, który sam w sobie buduje masę mięśniową, czy będzie nasilał tempo przyrostów. Odżywka jest substytutem części białkowej posiłku i w takich [...]
GABA należy do suplementów diety, po które sięgają zazwyczaj sportowcy, którym zależy na polepszeniu regeneracji, poprzez poprawę komfortu snu. Kwas gamma aminomasłowy należy więc do związków, które swoje zastosowanie znalazły w okresie przed snem, gdzie swoiste działanie wyciszające przekłada się na szybszy proces zasypiania, jak i głębokość snu, [...]
[...] tegoż pierwiastka do organizmu. 100 g czystego kakao to prawie 500 mg jonów magnezu. Jednak jak w przypadku pestek dyni, bardziej jest to opcja dodatkowa aniżeli baza diety. Odrobina gorzkiej, wytrawnej czekolady do popołudniowej kawy, to nie tylko okazja do tego, aby nacieszyć podniebienie. Otręby – Ilość magnezu w otrębach jest godna [...]
[...] materii, transportem impulsów nerwowych i produkcją hormonów. Mówiąc wprost, białko to energia, siła i po prostu życie. Białko jest także najważniejszym składnikiem diety sportowców. Odgrywa ono fundamentalną rolę w procesie budowania masy i siły mięśni. Bez odpowiedniej podaży w diecie tego makroskładnika ukształtowanie pożądanej masy i [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
[...] i wysiłek fizyczny” http://www.kodekswalkizrakiem.pl/download/pdf/ACS.pdf https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf http://www.medonet.pl/zdrowie/diety,mom---trzy-fakty--ktore-trzeba-poznac,artykul,1689388.html E. Mutschler "Farmakologia i toksykologia", WYDANIE III Fang X, An P, Wang H, et al. Dietary intake of heme [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] jako wysokoprzetworzone i słodzone desery, wsady owocowe w jogurtach słodzonych cukrem itd. Podsumowanie Wbrew obiegowym opiniom nie istnieją dowody na to, iż wykluczenie z diety tłuszczów sprzyja zdrowiu. Tak samo nikt nie był w stanie udowodnić, by diety bazujące tylko na owocach sprzyjały zdrowiu. Nie należy demonizować owoców ani warzyw, w [...]
[...] z innymi drobnoustrojami o substraty oraz o miejsce adhezji na nabłonku jelitowym, a także wytwarzanie przez niektóre szczepy substancji antybiotycznych. Wzbogacenie diety zwierząt laboratoryjnych w oligosacharydy zmniejszyło w stolcu liczbę drobnoustrojów z rodzaju Salmonella, natomiast dodatek inuliny i oligofruktozy ograniczył rozwój [...]
[...] choćby po wynikach, jakie osiągają sportowcy w korelacji z ich dietą. Same tłuszcze nie dadzą takich osiągów np. w sportach wytrzymałościowych, czy wydolnościowych, jak diety z dodatkiem węgli. Wybieraj te źródła, które nie są zasobne w cukry. Powinny one być dodatkowo bogate w minerały, witaminy i błonnik. Nie raz spotykamy wartości w [...]
[...] stołowego czy syropu glukozowo-fruktozowego przez sportowca mającego niskie otłuszczenie ciała, nie musi dawać przykrych konsekwencji. Nikt nie udowodnił, by eliminacja z diety glutenu cokolwiek dawała większości ludzi. Jest to w dużej mierze efekt placebo. Podobnie, umiarkowana ilość tłuszczów nasyconych, również, wg badań, nie powinna być [...]