Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
[...] ponadto ceni się, że producenci wzbogacili je o wartościowe witaminy i minerały, natomiast taka ilość cukru w tym wypadku to jak strzał w kolano. Podsumowanie Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, a mamy ochotę na odskocznię albo jesteśmy na diecie masowej z dużym udziałem węglowodanów w diecie, z „czystego jedzenia” ciężko nam dostarczyć [...]
[...] podzielonych na 5 porcji, a jedną z tych porcji może stanowić również sok lub nektar”. Tymczasem wytyczne WHO są jasne i mówią o czymś zupełnie innym: „Dla dorosłych. Zdrowa dieta obejmuje: owoce, warzywa, rośliny strączkowe (np. soczewica i fasola), orzechy i produkty pełnoziarniste (np. nieprzetworzona kukurydza, proso, owies, pszenica i [...]
[...] pod możliwości wysiłkowe osoby trenującej. Skąd brać białko? Ułożenie jadłospisu, który będzie obfitował w białka pełnowartościowe, nie powinno być dla nas problemem. Aby dieta była zasobna w aminokwasy egzogenne, powinniśmy korzystać przede wszystkim ze źródeł pełnowartościowych białka, a więc białek zwierzęcych. Dieta powinna być więc bogata [...]
[...] Dieta kapuściana od pewnego czasu zyskuje sporą popularność. Wynika to z jej prostoty, niskiego kosztu i szybkich efektów w pozbywaniu się "zbędnych" kilogramów. Co więcej, dieta ta trwa wyłącznie przez tydzień, co również jest bardzo zachęcające dla osób, którym nie chce się trzymać długiej, czasochłonnej zbilansowanej diety. Dieta kapuściana [...]
[...] słodzonych i występowania zjawiska przedwczesnego porodu. Mogą mieć tu znaczenie inne, liczne czynniki, np. palenie w ciąży, większa podaż niezdrowych pokarmów, kiepska dieta, nieaktywność fizyczna itd. Do tej pory nikt nie powiązał słodzików z występowaniem cukrzycy ani raka. Jeśli te substancje będą używane racjonalnie (a nie np. przez [...]
[...] kolację zamiast kanapek z wędliną i serem, parówek i dodatków pokroju majonezu podać można kanapkę z jajkiem na miękko i warzywami, takimi jak pomidor, czy ogórek. Wspólna dieta i aktywność fizyczna Wspólne dbanie o właściwą higienę stylu życia jest kluczem do dobrego samopoczucia i zdrowia każdego członka rodziny. Optymalizacja rozwoju oraz [...]
[...] i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra dieta z odpowiednią nadwyżką kaloryczną i ilością makroskładników. Posiłek ten jest również dziecinnie prosty w przygotowaniu, przez co możemy zaoszczędzić sporo czasu. [...]
[...] w Szanghaju oraz Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville stwierdzili, że wykorzystanie dużych dawek witaminy E w diecie, niezależnie od tego, czy jest to suplement diety czy dieta zasobna w witaminę E, będzie sprzyjało zapobieganiu powstawaniu nowotworów wątroby. Badacze z Finlandii z kolei wskazują na to, że witamina E skutecznie zapobiegać [...]
Coraz więcej ludzi świadomie rezygnuje z mleka i przetworów mlecznych, jedni z własnego wyboru, inni zaś idą za modą, a jeszcze inni ze względu na różne jednostki chorobowe, które ich dotknęły. Do takich można zaliczyć, chociażby choroby autoimmunologiczne jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry, czy pojawiające się [...]
Nie jest tajemnicą, że zdrowa dieta wpływa pozytywnie na wiele aspektów naszego życia, czy to zdrowie czy kondycja fizyczna, nastrój, zdolność uczenia się i wiele innych. Nie ma też wątpliwości, że dbałość o to, co ląduje na naszych talerzach, jest ważne w każdym wieku. Do ciekawych wniosków doszli epidemiologowie z Uniwersytetu w Auckland w Nowej [...]
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
Żelazo jest głównym mikropierwiastkiem organizmu i musi być dostarczane z dietą dla zachowania zdrowia. Nie każda forma chemiczna żelaza jest jednak tak samo wartościowa z punktu widzenia odżywczego. Warto znać różnice pomiędzy nimi - mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, kiedy dochodzi do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być [...]
[...] się w ten sposób i stosują diety białkowe, należy zadbać o częstą obecność na talerzu mięsa, nabiału, serów, jaj, ryb, orzechów, komosy ryżowej czy soi. Jednocześnie dieta białkowa powinna być bogata w warzywa i owoce, które odkwaszają organizm zakwaszony przez dużą ilość protein. Jeśli w każdym posiłku dostarczasz białko, dieta tego typu [...]
[...] otyłość, a niektóre rodzaje węglowodanów mogą zmieniać mechanizm homeostatyczny i w konsekwencji ograniczać utratę wagi. Węglowodanowo-insulinowy model otyłości zakłada, że dieta bogata w węglowodany, niskotłuszczowa powoduje poposiłkową hiperinsulinemię, która sprzyja odkładaniu się tłuszczu. Insulina powoduje, iż glukoza oraz tłuszcze są [...]
Palenie tytoniu pozostaje plagą XXI wieku. Wywołuje lawinę problemów zdrowotnych. Przykładowo, na początku XX wieku rak płuc występował rzadko, kiedy upowszechniło się palenie tytoniu, ilość nowotworów wzrosła w sposób astronomiczny. W latach 30. XX wskaźnik śmierci z powodu raka płuc wynosił 4.9 na 100 000 osób, w 1990 roku wskaźnik wynosił już [...]
[...] insuliny), obok hiperglikemii, jest powstawanie ciał ketonowych. Niestety wiele osób, gdy słyszy „ciała ketonowe” od razu myśli: „cukrzyca”! Czy dieta ketogeniczna ma coś wspólnego z cukrzycą typu I? Nie. Synteza ciał ketonowych nie świadczy o tym, iż cukrzyca, choroba autoimmunologiczna, ma coś wspólnego z dietą [...]
[...] 60% węglowodanów i 30% tłuszczów. Zwiększone stężenie GLP-1 stwierdzono również u mężczyzn po wysokobiałkowym śniadaniu, obiedzie i kolacji. Podsumowanie Wydaje się, iż dieta wysokobiałkowa stymuluje odczuwanie sytości, ma wpływ na stężenie hormonów inkretynowych (np. GIP, GLP-1), oddziałuje na wydatek energetyczny indukując wysoki koszt [...]