Kreatyna nie bez przyczyny stała się hitem sprzedaży, gdyż przynosi określone korzyści sportowcom różnych dyscyplin, wpływając na wzrost siły, masy i wytrzymałości włókien mięśniowych. Pośrednio kreatyna przyczynia się do ochrony przed zmianami postępującymi z wiekiem (np. w układzie nerwowym), w mięśniach. Niektóre eksperymenty na zwierzętach [...]
[...] dobrym materiałem energetycznym. Pełni zupełnie inną rolę w ustroju człowieka. Dlatego najpierw przemyśl szkielet diety: 5-6 posiłków w każdym 30-40 g protein + odpowiednia dawka węglowodanów i tłuszczów. Przyjmuje się, iż aktywny fizycznie zawodnik może dostarczać 4-6 g węglowodanów na kg masy ciała (osoby trenujące wytrzymałościowo na wysokim [...]
Jazda na rowerze stanowi jedną z najlepszych aktywności służących do redukcji tkanki tłuszczowej, Stanie się tak, jeśli dany zawodnik zastosuje: dietę z ujemnym bilansem energetycznym, treningi o odpowiedniej intensywności (wysokie tętno robocze) i objętości (czas trwania jednostki treningowej oraz praca wykonana w skali tygodnia). Wniosek i [...]
[...] ciemny, aromat naturalny, barwnik (annato), substancje wzbogacające (składnik mineralny: żelazo; witaminy B3, B5, B6, B2, B1, B9, D)”. Kolejny raz atakuje nas potężna dawka węglowodanów w postaci: cukru, syropu glukozowego, syrop glukozowego w proszku, maltodekstryn, skrobi kukurydzianej. Wygląda, jakby producent nie mógł się zdecydować na [...]
[...] glukozę, badania krwi, aby ocenić kinetykę glukozy, zużycie węglowodanów egzogennych oraz węglowodanów i tłuszczów endogennych. Wyniki najskuteczniejsza okazała się dawka ~ 40 g węglowodanów na 1 h, bez węglowodanów próbę czasową kolarze ukończyli średnio w 37:01 min, przy 20 g węglowodanów na godzinę próbę czasową ukończyli średnio w [...]
[...] Sypać od razu 60 g za jednym razem czy może lepiej podzielić to na trzy porcje po 20 g lub dwie po 30 g? Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy się zastanowić, jaka dawka protein jest optymalna dla organizmu, tak aby mógł ją w pełni wykorzystać i jednocześnie nie otrzymał ani za mało, ani za dużo białka. To ważne, ponieważ zbyt mała [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] te składowe mogą prowadzić do przyrostów mięśniowych. Większość badań z zastosowaniem beta-alaniny trwała minimum kilka tygodni. Tak też polecam ją suplementować. Zalecana dawka to 2-5 g dziennie. Jeśli nie lubisz odczucia mrowienia, a jesteś na nie wrażliwy po spożyciu beta-alaniny, możesz rozbić dawkę dzienną na kilka mniejszych porcji. [...]
[...] 44 mld$ przychodów oraz 7,35 mld$ zysku netto". Po drugie: wg badań alkohol jest jednym z ważniejszych czynników pod względem rozwoju niewydolności serca. W niewielkich dawkach ma działanie ochronne dla serca, ale ... wg badań, przekroczenie tej niewielkiej dawki etanolu powoduje nadciśnienie ( = uszkodzenie nerek i serca), bezpośrednie [...]
Kłamstwa i mity dietetyczne, w które nadal wierzymy Internet jest pełen dezinformacji, co nie powinno dziwić, gdyż nagle każdy zawodnik chce mieć swoją filozofię treningu, kubeczki z logo, strony WWW, indywidualne programy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby jeszcze taka osoba miała 15, 20 czy 30 lat stażu i duże doświadczenie. Poza tym w [...]
[...] hormonów. Zapotrzebowanie na witaminę D dla zdrowej osoby wynosi 800 – 1000 IU. W niektórych przypadkach zaleca się większe dawki, wielu endokrynologów mówi także, że dawka 2000 IU jest całkowicie bezpieczna i profilaktycznie można taką uwzględnić w swojej suplementacji. Adaptogeny Na uwagę zasługuje także dość spora ich grupa zwana [...]
[...] o 25% wyższa w grupie równomiernej ilości protein, w porównaniu do grupy nierównomiernego rozkładu protein. Dla porównania, u pacjentów w podeszłym wieku, źle odżywionych, dawka 1.5 g proteiny na kg masy ciała w jednym posiłku była bardziej anaboliczna, niż porcje białka rozłożone po równo w ciągu dnia. Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
[...] mięśniowych po zakończeniu sesji o 22%, w porównaniu do samej porcji 20 g kazeiny. Poprawa regeneracji po wysiłku. Istnieje duża szansa, iż BCAA pomogą w tym względzie (dawka co najmniej 1 g BCAA na każde 10 kg m.c. zawodnika). Czy jest to opłacalne finansowo? Wylicz to samodzielnie porównując cenę BCAA z WPC (zawierającym przecież także [...]
[...] wpływ na hipertrofię, szczególnie u osób po 60. roku życia. Prawdopodobnie u ludzi potrzeba przynajmniej 1,86 g EPA i 1,50 g DHA, aby miało to wpływ na przyrost mięśni, a dawka skuteczna mieści się w zakresie od 2,4 do 3,0 g EPA i DHA na dzień. Wykazano również, iż kwasy omega-3 mają znaczenie dla układu sercowo-naczyniowego (m.in. w zakresie [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że glukoza podana doustnie powoduje dużo większe wydzielanie insuliny, niż ta sama dawka glukozy podana dożylnie. Tę różnicę w odpowiedzi wydzielania insuliny nazwano efektem inkretynowym, natomiast hormony przewodu pokarmowego stymulujące sekrecję insulin [...]