[...] i podgatunkach. Najczęściej uprawianą odmianą pszenicy jest pszenica zwyczajna (Triticum aestivum). Dodatkowe typy to durum, samopsza, płaskurka i orkisz. Kiedy należy wykluczyć je z diety lub nie są zalecane? Celiakia i nadwrażliwość na gluten Osoby z chorobą autoimmunologiczną znaną jako celiakia, nie tolerują białek zwanych glutenem, ponieważ [...]
[...] zawierać śladowe ilości jaj, serów. Cukier rafinowany - proces wytwarzania rafinowanego cukru obejmuje bielenie zwęgleniem kostnym, a to jest zdecydowanie niewegańskie. (dotyczy to cukru trzcinowego, cukier z buraków jest odpowiedni dla wegan) Potrawy smażone na głębokim tłuszczu - krążki cebulowe mogą być obtoczone ciastem jajecznym lub [...]
Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
[...] obiecujące przemianę sylwetki w 3 tygodnie lub „pozbycie się 10 kg w miesiąc”. Odradzam przygodę z sektami głoszącymi, iż „dieta wysokotłuszczowa” leczy wszystkie choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, [...]
[...] przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być przyczyną twoich problemów zdrowotnych, udaj się do dietetyka lub lekarza gastrologa. Eliminacja glutenu z diety nie jest złotym środkiem na redukcję wagi. W większości osób [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
[...] glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet jeśli nie mają pojęcia, czym tak naprawdę jest gluten. Co więcej, zwykle, gdy gluten jest usuwany z żywności (zwłaszcza z produktów piekarniczych), w zamian dodaje się do niej więcej tłuszczu i [...]
[...] dynia + zakwas z mąki żytniej. A płatki owsiane mogę zjeść i nic mi się nie dzieje (a mają one gluten). Płatki owsiane nie nie posiadają naturalnie glutenu. Zostają zanieczyszczone na sortowniach, gdyż w polskie fabryki zajmują się prawie zawsze przetwarzaniem większości zbóż dostępnych na rynku - to się nazywa zanieczyszczenie krzyżowe. [...]
[...] że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. Czym jest dieta bezglutenowa? Jak sobie na niej radzić? Na te oraz inne pytania [...]
Witam Ryż , podobnie jak pieczywo czy makaron jest źródłem węglowodanów złożonych – czyli skrobi. Po rozłożeniu przez enzymy trawienne z przewodu pokarmowego cukry przenikaj do ustroju gdzie wykorzystywane są albo jako paliwo na potrzeby bieżące, bądź też odkładane są w postaci glikogenu lub – tłuszczu. Ryż zawiera trochę więcej węglowodanów i [...]
Pierwszą kwestią dlaczego ryż jest wybierany częściej niż makaron przy układaniu diet, jest to że coraz więcej osób ma nieprzyjemności związane z alergią czy różnymi chorobami na gluten oraz inne substancje zawarte w zbożach. Ma to na celu wyeliminowanie tych nieprzyjemności oraz poprawę naszej sylwetki. Co więcej jest to produkty wysoko [...]
Sushi brzmi tak samo tajemniczo, jak wygląda. Choć popularność zyskało w Polsce całkiem niedawno, to ma wielkie grono sprzymierzeńców i to bez wliczania w nie Japończyków. Sushi jest przykładem, jak z niewielu składników można wykonać cuda na talerzu. Kiedyś jadało się je zazwyczaj w restauracjach, smakosze przyrządzali je w domu, a teraz zestawy [...]
Da się rosnąć w mięśnie na deficycie (pod pewnymi warunkami), nie chudnąć na deficycie, tyć na deficycie , chudnąć mimo nadwyżki... Przyczyny zdrowotne mają wielki wpływ na zachowanie organizmu - to czy on "chce" akurat budować mięśnie czy niszczyć je, odkładać tłuszcz czy go spalać. Ok, może się da. Jak się dopiero zaczyna lub wraca po długim [...]
[...] Pytań trochę będzie :-) Chciałem Was dopytać, z tego wykładu ona mówi, że witamina D3 w Hashimoto powinna być między 50-80 im wyżej tym lepiej, też gdzieś czytałem i pokrywa się to co ona mówi. U mnie Wit D3-53. Co o tym sądzicie? Tak samo ferrytyny, optymalny poziom przy Hashi 90-110. U mnie 73. Czy jest na forum jakiś blog, w [...]
[...] poprawnie, spróbował bym robić masę na kaloryce potrzebnej do utrzymania wagi dodając dalej powoli kalorii żeby się dalej nie zalewać tylko budować jak tylko możliwe czystą masę mięśniową. Waga będzie iść wolno do góry a przyrosty będą ""czystsze". 2.Jeżeli wiesz że będziesz mieć kilku dniową przerwę to dobrze było by zwiększyć [...]
[...] ilości węglowodanów, gdyż wtedy dopadał mnie stres, wnerwienie na wszystkich w okół i psychiczne doły. Chcę od razu nadmienić : ten temat nie służy dla promocji mojej osoby czy promowania jedynego słusznego rozwiązania dla każdego. Proszę byście nie wrzucali mnie do modeli Kwaśniewskiego czy paleo... Postaram się w punktach opisać jak to [...]
[...] mi rodzina wyżarła (wczoraj zarzekali się że kaczki nie zjedzą). Ocaliłam jednego cyca i większą część sosu. Wiem ile mięsa zjedli, za to nie potrafiłam oszacować tłuszczyku, stąd ten smalec w misce. W ramach rodzinnej soboty, skusiłam się na latte bez dodatków, stąd to nadwyżkowe mleko. Jak mi kokos przypasuje to porzucę zgubny nałóg [...]
[...] ****SPRZĘT********************************************** PROFESJONALNA SIŁOWNIA: NIE ZDĘCIA: na razie brak Trochę o mnie: Z otyłością (najpierw nadwagą) mam do czynienia odkąd pamiętam, już w podstawówce miałam więcej tu i ówdzie, w gimnazjum wołano na mnie "buła", potem było tylko gorzej. W okresie gim nazjalnym (jakieś 10 lat [...]
[...] : krakersy ,lód kit kat,niemiecka czekolada,kiełbasa z grilla 5) twarog chudy 100g+kakao Supelki: - Magnez - Wit. C Podsumowanie: Krótko dzisiaj bo naprawdę nie ma o czym pisać dzień rozpoczął się dobrze w miarę a zakończył jak widać w posiłku 4 kompletny spadek humoru wręcz frustracja .. Muszę ogarnąć i przemyśleć parę spraw co dalej. Z [...]
Miałam ostatnio trochę czasu i zaczęłam czytać w necie o niedoczynności tarczycy i zalecanej diecie i... zwariować można. Znalazłam mnóstwo sprzecznych informacji... Z jednej strony wydaje mi się, że umiar przede wszystkim i nie można dać się zwariować. Przy zróżnicowanej diecie, niczego teoretycznie nie powinno być na tyle dużo, żeby sobie [...]