Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
[...] właśnie w jod. Aby utrzymać odpowiedni poziom odżywienia jodem, należy jeszcze pamiętać o zabezpieczeniu zapotrzebowania organizmu na żelazo hemowe, selen oraz miedź i cynk. Czy jod chroni przed promieniowaniem? Głównym zamysłem stosowania jodu czy płynu Lugola przy ekspozycji na skażenie radioaktywne jest to, aby chronić tarczycę przed [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
[...] która wraz z potasem wpływa na pracę układu nerwowego, serca i naczyń krwionośnych, czy mięśni szkieletowych. Oprócz tego elementem niezbędnym preparatu multiwitaminowego są cynk (odpowiedzialny m.in. za odporność), żelazo (kontrolujące system krwiotwórczy), czy mikropierwiastki takie jak jod i selen (o dużym znaczeniu dla tarczycy), chrom [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Kurczak z rożna wydaje się niezłym wyborem, w przypadku braku czasu na ugotowanie obiadu. Dostępny jest w wielu barach, budkach z jedzeniem, a nawet w marketach. Pachnące, dobrze przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania [...]
/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/7123d040b0ad4440b130f4dbb4807fdf.jpg KAIZEN Bio 6 Cap OPIS PRODUKTU Bio 6 to preparat witaminowo-mineralny, który stworzony został dla osób o dużej aktywności fizycznej, w tym również dla sportowców wyczynowych. Charakteryzuje się optymalnym zbilansowaniem poszczególnych substancji, a także maksymalną przyswajalnością. [...]
[...] czerpać tłuszcze? żółtka jaj /SFD/2016/12/12/9f3a26d7a6cb4514a00223140944b80b.jpg zawierają witaminy: A, E, K, D, z grupy B, żelazo, fosfor, sód, potas, wapń, magnez, cynk, jod. tłuste kawałki mięsa i ryb http://www.sfd.pl/T%C5%82uste_mi%C4%99sa__po_kt%C3%B3re_si%C4%99ga%C4%87,_czy_nale%C5%BCy_si%C4%99_ich_ba%C4%87_-t1131895.html [...]
[...] (np. zupy krem). Mąka z cieciorki zawiera sporą dawkę kwasu foliowego, jest bogata również w błonnik oraz NNKT, ale też żelazo, potas, witaminy z grupy B, fosfor, magnez, cynk, selen, mangan, a nawet miedź. Jak widać ma wiele wartościowych składników. Nie zawiera glutenu. Mąka ta jest ogólnodostępna, cena za kilogram to około 9,50zł. WARTOŚCI [...]
[...] masłowy, octowy, glikolowy, i glicerowy ). Występują także makro i mikroelementy takie jak; wapń, żelazo, fosfor, magnez, mangan, potas, miedź, krzem, selen, chrom, kobalt, cynk, nikiel, miedź, hormony roślinne, witaminy z grupy B, K, D, beta - karoten ( do 50mg%) a przede wszystkim witamina C ( do100-600mg w 100g produktu ). W korzeniach [...]
[...] do produkcji herbat zawiera dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe ( wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen ) oraz witaminę E. Herbatę Pu-erh odróżnia od innych herbat duża zwartość tych związków, a szczególnie flawonoidów, które nadają herbacie Pu-erh [...]
Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organiźmię, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów. Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się [...]
[...] soli mineralnych i pierwiastków śladowych" - mówi Conte. Ciekawe, że procentowo wygląda to podobnie jak u ponad 250 piłkarzy NFL". Chodziło mu o nieprawidłowo niski poziom cynku, miedzi, magnezu i/lub żelaza. Przyjmując, że piłkarze i kulturyści poddawani są podobnym stresom, Conte uświadomił kulturystom, że intensywny trening prawie podwaja [...]
[...] są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: wit. A, B, C, E, H. Maleńkie zarodki kryją w sobie cenne białka, zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz cynk, selen, lit, chrom, a zawartość tłuszczu jest tu śladowa. Zjadając je razem z nasionkiem i jego łuską zaopatrujemy się w substancje wspomagające trawienie i elementy [...]
[...] oksydantów wystarczają do poczynienia uszkodzeń w komórkach (52,53). Dostarczane składniki antyoksydacyjne i ich prekursory, takie jak: witaminy A, C, E, selen, miedź, cynk i acetylocysteina, mogą więc chronić zdrowe komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i w trakcie terapii przeciwnowotworowej (51,54). Goringe i in. donoszą o użyciu [...]
[...] podstawowych, występujących w organizmie człowieka, zalicza się, m.in.: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, a do pierwiastków śladowych - żelazo, miedź, jod, fluor, kobalt, cynk, selen, chrom, molibden, mangan, cynę, wanad, krzem, lit. Są to pierwiastki o znaczeniu biologicznym, których rola w ostatnich latach zarówno w dietetyce, jak terapii [...]