[...] pierwszej kolejności można wymienić: serce, wątrobę, nerki, mózg, w drugiej np. mięśnie). Niestety człowiek jest podatny na wszelkie odchylenia stężeń glukozy we krwi. Ten cukier prosty jest jednym z najważniejszych substratów energetycznych w organizmie. Jaką rolę pełni glikogen wątrobowy? Glikogen wątrobowy (~100 g dla osoby ważącej 70 kg, [...]
[...] na rynku). Taka porcja coli dostarcza ~100 g węglowodanów o szybkiej kinetyce. W sumie napoje słodzone i 100% soki owocowe nie powinny różnić się wpływem na ustrój, gdyż cukier to cukier. Niezależnie, jak pozyskamy glukozę czy fruktozę, ich wpływ na zdrowie będzie podobny. Obraz: wpływ na glikemię piwa (lager), piwa z sorgo oraz napoju ze 100 [...]
[...] g dostarcza 5.3 g protein, 41.14 g węglowodanów i 22.32 g tłuszczów, czyli 387 kcal. Nie można twierdzić, iż mieszanka protein, węglowodanów i tłuszczów działa tak samo, jak cukier, bo to nieprawda. Ponadto wierutnym kłamstwem jest twierdzenie, iż energia pochodząca z cukru jest „natychmiast odkładana”. Jeśli nie dostarczasz znacznej [...]
[...] dotyczy np. enzymów trzustki czy rąbka szczoteczkowego jelita cienkiego. Przykładowo, w rąbku szczoteczkowym powstają najróżniejsze enzymy. I tak: laktaza rozkłada laktozę (cukier obecny w mleku) => powstaje glukoza + galaktoza maltaza (glukoamylaza) odpowiada za rozkład maltozy - rozkłada α-1,4-oligosacharydy do dziewięciu reszt cukrowych [...]
[...] aktywna fizycznie, z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, [...]
[...] wątków, gdyż taka praca miałaby kilkaset stron. Celowo spłyciłem i uprościłem niektóre kwestie, aby artykuł mógł być łatwiej zrozumiany. Dieta redukcyjna: owoce i warzywa vs cukier Pewien człowiek twierdził, iż zjada duże ilości owoców, a pozbywa się tkanki tłuszczowej. Oczywiście, jest to możliwe – kwestia dziennego ustawienia bilansu [...]
[...] problemu stężenia insuliny może być dieta, w której unika się produktów wysokoprzetworzonych zawierających duże ilości cukrów prostych lub dwucukrów (sacharoza, klasyczny cukier i jego tańsze zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii [...]
[...] Naukowcy wybrali mniejsze zło i „udowodnili”, iż sok pity razem z posiłkami jest dobroczynny dla zdrowia! Czy na pewno? Nic na to nie wskazuje. Cukier to cukier, niezależnie, czy jest naturalny czy syntetyczny i niezależnie, czy to napój słodzony czy w 100% „naturalny”. Ogólnie wg badań picie soków owocowych i [...]
[...] słodzonych, a 30% z pożywienia o stałej konsystencji. Wyniki: po 10 tygodniach grupa cukru stołowego zwiększyła dzienną podaż energii o 1.6 MJ/D, czyli o 382,1 kcal, z tego cukier stanowił aż 28%, jednocześnie spadła ilość dostarczanych tłuszczów i białek, grupa słodzików zmniejszyła dzienną podaż cukru, grupa cukru zwiększyła masę ciała o 1.6 [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze związki (fachowo mówi się, iż nie ulegają hydrolizie do prostszych związków). Dla odróżnienia cukier stołowy (dwucukier) składa się z cząsteczki glukozy i fruktozy, a taka budowa może być przyczyną licznych, negatywnych skutków dla człowieka. Podobnie wygląda kwestia [...]
[...] szybko spożyć i zapewnić sobie dobrej jakości mini posiłek czy przekąskę. Müller Müllermilch Napój mleczny o smaku mango Skład: mleko częściowo odtłuszczone, maślanka, cukier, dekstroza, laktoza (z mleka), skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, [...]
[...] węglowodanów” to co najmniej skandal, a nawet herezja. To właśnie nadmiar węglowodanów jest główną przyczyną otyłości, szczególnie jeśli dostarczamy jednocześnie tłuszcz i cukier (a tak jest np. w przypadku czekolady, ciastek, drobnych przekąsek, fast food itd.). Poza tym, skoro naukowcy źle dobrali ilość protein w diecie rzekomo [...]
[...] miało najmniejsze odniesienie do ogółu populacji? Nie! Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki, sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie wyjaśnienie to fakt, iż osoby otyłe często są narażone na cukrzycę i chętnie korzystają ze słodzików. [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Greg Doucette to znany zawodnik mający swój kanał YouTube. Kiedyś miał przykrą wpadkę związaną z przemytem sterydów i innych środków dopingujących (rzekomo wartych 250 tys. dolarów, co wydaje mi się 10-krotnie przesadzoną kwotą). Kosztowało go to tysiące dolarów. W odróżnieniu od większości kanałów w tym serwisie, Greg opiera się na ponad 30 [...]
[...] mające mniej, niż 35% tkanki tłuszczowej i aktywne fizycznie będą o wiele gorzej reagować na deficyt kaloryczny stworzony dietą i treningiem. Czy wystarczy wykluczyć z diety cukier? Nie wystarczy! Węglowodany wcale nie mają tak dużo energii i nie są wcale tak bardzo szkodliwe, jak się powszechnie uważa. Poza tym osoby, które twierdzą, iż pozbyły [...]
[...] W licznych badaniach wykazano, iż podobne połączenie zaburza mechanizmy regulacyjne. W badaniach na szczurach Oscai LB i wsp. wykazano bardzo ciekawe efekty diet bogatych w cukier lub tłuszcze. Przez 55 tygodni: pierwsza grupa szczurów zjadała 28,314 ± 756 kcal tygodniowo, dieta cukrowa druga grupa szczurów zjadała 28,884 ± 953 tygodniowo, dieta [...]
[...] z nadwagą, w ciągu 10 tygodni wzrosła masa ciała (+1,6 kg) i jednocześnie masa tkanki tłuszczowej (+1,3 kg), gdy te osoby spożywały napoje lub przekąski słodzone sacharozą (cukier stanowił ~ 28% całkowitej podaży energii). Te same osoby schudły w podobnym czasie o 1 kg i 0.3 kg, gdy zamiast cukru podawano jego zamienniki (niskokaloryczne [...]
[...] słodzików z występowaniem cukrzycy ani raka. Jeśli te substancje będą używane racjonalnie (a nie np. przez kobiety w ciąży), to nie stwarzają ryzyka większego niż np. cukier stołowy czy sól. Ponadto często badania bazujące na ankietach są nierzetelne, bo ludzie nie pamiętają, zawyżają, zaniżają lub w inny sposób „poprawiają” rzeczywistość. [...]