[...] Kwasica zwiększa zwyrodnienie kości i uwalnianie wapnia, zmniejsza aktywność hydroksylazy 1α i wytwarzanie 1α,25-dehydroksy-witaminy D. Zauważono, że wysokie spożycie Coli powoduje kwasicę u niedojrzałych szczurów. Oba te napoje zawierają kwaśne składniki (dwutlenek węgla, kwas fosforowy w napojach Cola i kwas cytrynowy w Fanta®), które mogą [...]
[...] zmieniać mechanizm homeostatyczny i w konsekwencji ograniczać utratę wagi. Węglowodanowo-insulinowy model otyłości zakłada, że dieta bogata w węglowodany, niskotłuszczowa powoduje poposiłkową hiperinsulinemię, która sprzyja odkładaniu się tłuszczu. Insulina powoduje, iż glukoza oraz tłuszcze są magazynowane, a nie krążą w ciele, co ma wpływ na [...]
[...] w węglowodany. Powodem cukrzycy jest dieta bogata w tłuszcze, typowa dieta oparta na mięsie. Gdyby przyjrzeć się komórkom mięśniowym, widać, że obudowują się tłuszczem, co powoduje insulinooporność. Cukier nie może dostać się do właściwych komórek, zostaje we krwi i to właśnie jest cukrzyca”. Komentarz: oczywiście, o ile istnieje wiele teorii [...]
[...] jak ciężkie sterydy. Stwierdzono też, że np. „ziołowy”, niegroźny preparat Jungle Warfare (firmy ALRI) w środku miał... metylowany testosteron! Już 100 mg deca durabolinu powoduje zbicie naturalnego poziomu testosteronu prawie do zera (i to na prawie miesiąc!). „Zablokowanie” polega na wpływie ponadfizjologicznych ilości hormonów na oś [...]
[...] we krwi oraz zużywał porównywalną ilość „węgli” zmagazynowanych jako paliwo w mięśniach (czyli glikogenu mięśniowego). Czyli? Zalanie ciała węglowodanami przed treningiem powoduje, że rośnie stężenie insuliny. Jednocześnie aktywacja wydzielania adrenaliny powoduje, że pojawiająca się w krwiobiegu insulina nie może działać tak, jak powinna! [...]
Przeglądając serwisy internetowe łatwo napotkać pytania, które aż się proszą o komentarz. Szczególnym polem jest obecnie stosowanie dopingu, gdyż jest to bardzo modny temat w serwisie YouTube. I źle się stało, gdyż większość znawców dopingu nie posiada stosownej wiedzy, by komukolwiek udzielać porad. U pacjenta stwierdzono silne powiększenie [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
[...] wyniki. Białko (np. serwatkowe) może mieć wpływ na zwiększenie wydatku energetycznego w warunkach deficytu kalorycznego, kapsaicyna jeszcze „podkręca” te wyniki. Kapsaicyna powoduje zwiększone odczuwanie sytości, co pozwala przetrwać okres mniejszej podaży energii, skromniejszych posiłków. Ekstrakt z zielonej herbaty Nie jest tylko środkiem [...]
[...] Po co nam węglowodany? Fruktoza – charakterystyka Co w nadmiarze może spowodować fruktoza? Ile fruktozy to „za dużo”? Glukoza Czy jedzenie owoców powoduje cukrzycę? Co powoduje picie napojów słodzonych? Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze związki (fachowo mówi się, iż nie ulegają [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] być „zasilane” mięśnie, w tym np. łydki, przednia i tylna część uda, pośladki, grzbiet, mięśnie brzucha warstwy powierzchowne i głębokie itd.). „Przesunięcie” zasobów krwi powoduje niedokrwienie jelit, żołądka oraz wątroby. Stąd u biegaczy mogą występować rozmaite zaburzenia żołądkowo-jelitowe, krwawienia z przewodu pokarmowego itd. Kliniczną [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
[...] tycia, powstawania nowotworów, stanu zapalnego, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy itd. Wiele badań wskazuje, że większa podaż sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego powoduje proporcjonalny wzrost stężenia trójglicerydów w ustroju. Naukowcy twierdzą, że sacharoza jest dla wrażliwości insulinowej groźna dopiero, gdy dostarcza > 30% [...]
[...] awokado Na zakończenie dodam, iż warto suplementować magnez oraz potas (szczególnie, jeśli ktoś intensywnie trenuje), korzystać rozsądnie ze słońca (nadmierna ekspozycja powoduje raka), dostarczać odpowiedniej ilości tłuszczów, witamin C, D oraz witaminy A. Jak donosi "Journal of American Osteopathic Association", nie ma ma możliwości [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] przyczynia się do powstawania próchnicy nazębnej. Idealnie nadaje się do wypieków i innego rodzaju deserów, nie zmienia ich smaku. Polecany diabetykom, gdyż po spożyciu nie powoduje istotnej odpowiedzi insuliny oraz glukozy. Można wykorzystać go w diecie przeciw drożdżakom, pleśni i bakterii Helicobacter pylori. Minusy: ksylitol nie jest [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]