[...] zredukowany. Jakie białko na odchudzanie Jakie białko w diecie redukcyjnej najlepiej wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów? Jeśli chodzi o żywność, znakomitym źródłem jest chude mięso (kurczak, indyk, polędwica wołowa lub wieprzowa, cielęcina), chude ryby (np. dorsz, szczupak, sandacz), sery twarogowe i jogurty naturalne. Również jaja kurze (i [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] i zmniejszasz spożycie węglowodanów i tłuszczy, to ilość spożywanego białka powinna być wyższa. Skoncentruj się na jedzeniu wysokiej jakości białka pochodzącego z dobrych źródeł. Spożywaj chude mięso, ryby, jaja, dobrej jakości produkty mleczne, strączki oraz pyszną odżywkę białkową. Produkty białkowe powinny znajdować się w każdym Twoim posiłku.
Epidemiolodzy łączą niedobór witaminy D z chorobą autoimmunologiczną, rakiem, chorobami układu krążenia, depresją, demencją, chorobami zakaźnymi, schorzeniami układu mięśniowo-szkieletowego i wieloma innymi. Podsumowanie Załóżmy, że ktoś potrzebuje od 37,5 do 50,0 μg witaminy D dziennie (1500–2000 IU dziennie). Jednym z najlepszych źródeł [...]
[...] cheat meal podczas przygotowań na starty. W porównaniu do innych zawodników moja dieta odbiega od tych, które są teraz na czasie i bazuję na klasycznej diecie. Dużo warzyw, chude mieso, ryż (kasz ani makaronów nie jadam bo mi nie służą) i różnorakie źródła tłuszczy. Jak wygląda Twój rytm dnia? Treningi zajmują Ci chyba dość dużo czasu? [...]
[...] zalany niezdrową żywnością. Ogólnie przyjmuje się, że na etapie redukcji masy ciała kluczowe są produkty takie, jak: warzywa, rośliny strączkowe, całe świeże owoce i ziarna, chude mięso, drób i ryby. Jeśli chodzi o napoje, zalecana jest woda, niesłodzona herbata i kawa. Kontrowersyjne są niektóre ryby (np. hodowlane – łosoś, panga) oraz niektóre [...]
Dieta pozwala na osiągnięcie sukcesu pod względem poprawy wyglądu sylwetki, nieco mniejsze znaczenie ma w dyscyplinach, w których liczy się tylko siła. Dlatego kiedyś ciężarowcy kategorii open nosili brzemię potężnych brzuchów (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
[...] prowadzi do rozpadu mięśni ramion i ud. W patologicznej odmianie przy zespole Cushinga (hiperkortyzolemii) pojawiają się złogi tłuszczu w górnej części ciała, zauważalne są chude ręce i nogi (wyniszczona tkanka mięśniowa), trądzik, nadmierne owłosienie, osłabienie mięśni ramion i wokół bioder, cienka skóra, bóle brzucha z powodu zmian w jelitach [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Niezależnie od tego, czy pracujesz nad formą na zawody sylwetkowe, czy po prostu chcesz się pochwalić ładnym ciałem na plaży, z pewnością spalenie tkanki tłuszczowej przyspieszy osiągnięcie efektów. Oto 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
[...] które powinny dostarczać wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów. Bardzo ważne w zbilansowanej diecie dziecka są pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze, chude źródła białka, nabiał oraz warzywa i owoce. Istotnym elementem jest ograniczenie słodkich niezdrowych przekąsek oraz gazowanych słodzonych napojów. Dodatkowo w [...]
Od wielu, wielu lat mówi się, że kobiety żyją dłużej, niż mężczyźni. Według badania z 2019 roku średnia długość życia mężczyzn wynosi 68 lat, podczas gdy u kobiet 72 lata. Oczywiście w grę wchodzi wiele różnych czynników, które determinują długość życia i w zależności od lokalizacji dane te mogą się różnić. Zadbaj o zdrowy sen — sen ma ogromny [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]