W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
Intensywny trening siłowy jest jednym z elementów, który stanowi sprawdzian dla naszego aparatu ruchu. Pomimo że wykonywanie ćwiczeń w sposób prawidłowy technicznie nie powinno stanowić problemu, o tyle sam wysiłek fizyczny pod znacznym obciążeniem sprawia, że stawy są poddane przeciążeniu. Oznacza to, że odpowiedni czas odpoczynku, nie tylko ma [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Historycznie rzecz ujmując, potencjał tuczący cukru stołowego (sacharozy) oraz szkodliwość nadmiernej konsumpcji glukozy i fruktozy dostrzeżono w latach 60. i 70. XX wieku. Debata rozpoczęła się w latach 70. i dotyczyła roli cukru w chorobach sercowo-naczyniowych. W podobnym czasie, Ancel Keys „wykazał”, iż główną rolę w chorobie [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
Woda jest nam potrzebna do napędzania każdej reakcji chemicznej zachodzącej w naszym organizmie. Można wytrwać 3 tygodnie bez jedzenia, ale tylko maksymalnie tydzień bez wody. Żyjąc w pędzie, łatwo jest zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu, które jest bardzo ważne dla każdego człowieka. Podsumowanie Omówione wyżej skutki dotyczą umiarkowanego [...]
Czy wiesz, dlaczego utrzymanie prawidłowego stanu nawodnienia jest tak ważne? Prawidłowe nawodnienie jest niezwykle istotne, ponieważ wpływa na całe Twoje zdrowie, wydajność, skład ciała, sen i regenerację, samopoczucie, koncentrację, wyniki sportowe. Podsumowanie Prawidłowe nawodnienie to niezwykle ważna sprawa i nie chodzi tylko o dobre wyniki [...]
u mojego wujka stwierdzono niedobór sodu w organizmie. Nie pomagaja żadne lekarstwa . Ciągle go ubywa. Jak juz lekarze podleczą go trochę i poziom sodu się podniesie wypisuja go ze szpitala. Sytuacja ta jednak nie trwa zbyt długo już po 1 a max. 3 dniach sytuacja się powtarza. Spadek sodu. Co to może dla niego oznaczać i czym to leczyc?
[...] paznokcie z podłużnym bruzdowaniem suche, łamliwe włosy szorstka, sucha skóra suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce osłabione, wrażliwe dziąsła wysypka skórna brak apetytu zmniejszona odporność na zakażenia kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu zaburzenia widzenia zahamowanie wzrostu uczucie zmęczenia Nadmiar Podawanie dużych [...]
[...] paznokcie z podłużnym bruzdowaniem suche, łamliwe włosy szorstka, sucha skóra suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce osłabione, wrażliwe dziąsła wysypka skórna brak apetytu zmniejszona odporność na zakażenia kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu zaburzenia widzenia zahamowanie wzrostu uczucie zmęczenia Nadmiar Podawanie dużych [...]
[...] pokarmach wyróżnia się b. pełnowartościowe, w których obecne są wszystkie aminokwasy egzogenne w optymalnych stosunkach (b. zwierzęce) oraz b. niepełnowartościowe, w których brak choćby jednego aminokwasu egzogennego (b. roślinne). W przewodzie pokarmowym b. są trawione do aminokwasów, które z krwią żyły wrotnej są przenoszone do wątroby i innych [...]
[...] tylko zatrzymaniem wody w tkankach. Czy kreatyna powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe? Uważa się, że kreatyna ulega całkowitemu wchłanianiu w jelicie cienkim. Choć brak jednoznacznych dowodów, by kreatyna powodowała bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy wymioty, niektórzy obserwują u siebie takie objawy. Może to być związane z dwiema [...]
[...] mięśni, tylko zatrzymaniem wody w tkankach. Czy kreatyna powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe? Uważa się, że kreatyna ulega całkowitemu wchłanianiu w jelicie cienkim. Choć brak jednoznacznych dowodów, by kreatyna powodowała bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy wymioty, niektórzy obserwują u siebie takie objawy. Może to być związane z dwiema [...]
[...] narządów płodu w okresie ciąży. Wapń i magnez mogą działać ograniczająco na wchłanianie tego metalu. Niedobór: W deficycie cynku pierwszymi objawami są: - kurza ślepota - brak apetytu - brak popędu płciowego, niedostateczne wykształcenie cech płciowych, choroby skóry, drżenie kończyn, karłowatość, łamliwe paznokcie, łamliwość i wypadanie [...]
[...] wymusić" wytwarzanie przez tarczycę większej ilości hormonów, produkuje więc dużo hormonu tyreotropowego. Patologia przysadki mózgowej może prowadzić do dysfunkcji tarczycy: brak lub niedobór TSH prowadzi do niedoczynności tarczycy, nadmiar - do jej nadczynności. Sprzężenie zwrotne jest w tych stanach zaburzone i funkcja przysadki nie jest [...]
[...] nie dostarczy adekwatnej do ilości HGH ilości insuliny lub testosteronu? Nic. Można powiedzieć, że jego użyty w przenośni dom nie będzie mógł być zbyt duży i trwały, wszak zabrakło w zaprawie dostatecznej ilości ważnego składnika. A mówiąc wprost: po prostu produkcja IGF-1 przez wątrobę będzie stosunkowo mała i zawodnik po za spaleniem tłuszczu, [...]
[...] były zdolne do kontynuowania wysiłku, zasoby ATP muszą być szybko odbudowane. Najpierw wykorzystuje organizm zgromadzone zasoby fosfokreatyny (PC), które dołączają do ADP brakującą resztę fosforanową (P) i w ten sposób organizm uzyskuje pulę nowych cząsteczek ATP. Niestety zasoby fosfokreatyny, nie są również duże na tyle, aby kontynuować w [...]