SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Nie znaleziono "bia3ko mleko". Wyświetlono wyniki dla:

białko mleko

  • [...] jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70061 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6449 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2083 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] na insulinę pojawia się inna odpowiedź metaboliczna, niż u osób otyłych, opornych na insulinę. Podawano posiłki bogate w węglowodany, bogate w tłuszcz lub bogate w białko, w losowej kolejności. Posiłek wysokowęglowodanowy zawierał 56.4% węglowodanów, wysokotłuszczowy 56.5% tłuszczu, a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13968 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • [...] W niektórych badaniach, np. Ehsan Parvaresh Rizi i wsp., stwierdzono, iż osoby otyłe (~100 cm w pasie) w odpowiedzi na te same posiłki (wysokowęglowodanowe, wysokobiałkowe lub wysokotłuszczowe) wykazywały o wiele wyższą odpowiedź insulinową, w porównaniu do osób o normalnym składzie ciała (~80 cm w pasie). To nie wszystko. Otyli ludzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2382 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 719 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • [...] wsp. opublikowane na łamach Journal of the International Society of Sports Nutrition sugerują, iż EAA podawane razem z białkiem serwatkowym są bardziej anaboliczne niż samo białko serwatkowe. Dlatego, mimo iż WPC zawiera aminokwasy niezbędne i jest niezłym anabolikiem, to można zwiększyć efekty suplementacji, dodając do mieszanki aminokwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9580 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na kilogram masy ciała Dieta – cud? Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20436 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1815 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9096 Data: 2019-12-27 09:13:24
  • Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13214 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • [...] aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś wiemy, że może być ono nierozłącznym elementem diety osób dbających o linię, zdrowie, a także chcących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18607 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • [...] jak i węglowodanów po długotrwałym biegu czy marszu. I teraz odpowiedzmy sobie na pytanie, czy faktycznie niedostarczenie po treningu węglowodanów spowoduje, iż białko (np. serwatkowe) zostanie przeznaczone na cele energetyczne (w domyśle: zmarnowane)? Przykro mi, ale nic na to nie wskazuje: Roy BD I wsp. 1985 r. – same [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14808 Data: 2018-03-11 11:44:40
  • Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6912 Data: 2019-04-23 08:17:10
  • [...] cholesterolu lub po prostu są ciekawe efektów, a przy okazji uwielbiają warzywa.  Najczęściej zadawane pytania Czy wegańskie potrawy są zawsze bezglutenowe?  Nie. Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Nie jest to składnik  pochodzenia zwierzęcego, więc kwalifikuje się jako wegański, jednak wymienione produkty będą go [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1124 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Białko kazeinowe, czy serwatkowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6872 Data: 2018-04-16 11:11:12
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] spożycie fruktozy spowodowało również obniżenie stężenia glukozy w osoczu i zmniejszenie wydajności wysiłku następnego dnia Wnioski Mieszane posiłki (zawierające tłuszcz i białko), a także fruktoza lub glukoza, wywołują podobne odnowienie tłuszczów wewnątrzmięśniowych i glikogenu mięśniowego. Tak więc ostatecznie, wbrew licznym mitom powielanym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2856 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • Czy zachodnie diety powodują raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    IGF-1 nie jest “złe”, ani “dobre”. Takie kryteria nie mają sensu w odniesieniu do medycyny, biochemii czy farmakologii. Najlepsze na świecie lekarstwa często mogą wyrządzić spustoszenie w organizmie, a w nadmiarze zabija nawet woda. W nadmiarze insulina potrafi zabić bardzo szybko, ale jej niedobór powoduje „śmierć na raty” (glukoza w nadmiarze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1041 Data: 2019-05-12 07:24:37
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7473 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] żółtko jaja, sól), woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), imitacja mięsa raka z białek mięśni ryb 2,9% (surimi 57% - w imitacji mięsa raka (białko mięśni ryb, cukier), woda, skrobia pszenna, skrobia modyfikowana ziemniaczana, odtworzone białko jaja, cukier, sól, naturalny aromat (zawiera skorupiaki), barwnik: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24635 Data: 2017-10-30 10:06:31