Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
[...] całość białka odpowiadającego całemu dziennemu zapotrzebowaniu w jednym posiłku, osiągnęła już gorsze wyniki niż grupa mężczyzn spożywających 4 regularne posiłki. To badanie pokazuje, że istnieje pewna ilość białka, która jest na tyle duża, że organizm nie potrafi jej w pełni wykorzystać w celach anabolicznych. Pierwsze badanie dowodzi [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] jako substancje anaboliczne. W ten sposób, np. clenbuterol czy raktopamina, działa być może u… owiec, koni czy krów. Do tej pory nie zetknąłem się z żadnym przekonującym badaniem, dotyczącym anaboliczności beta-mimetyków u ludzi. Bonus dla zaawansowanych Normal 0 21 false false false PL X-NONE [...]
[...] absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W ciągu 4 h przyswoi się ~12 g protein. Dlatego nie ma znaczenia, czy podamy 20 g czy 40 g białka w porcji. Jeśli to badanie ma czegoś dowieść, to naukowcy powinni skorzystać z szybko przyswajalnego białka (np. hydrolizatu lub izolatu białka serwatkowego - ich rola kończy się po kilku [...]
[...] w wieku powyżej 40 lat byli bardziej narażeni na odniesienie kontuzji, najwięcej kontuzji dotyczyło barku, łokcia, kręgosłupa w odcinku lędźwiowym oraz kolana, inne badanie: wskaźnik urazów na 100 h treningu jednego uczestnika wynosił: 0.8000 dla rugby, 0.0035 dla treningu oporowego (kulturystycznego) oraz 0.0017 dla podnoszenia [...]
[...] było mniej efektywne, niż suplementacja po sesji. Niektóre badania sugerują, iż podawanie kreatyny ma znaczenie nawet przy unieruchomieniu kończyny. Naukowcy przeprowadzili badanie na mężczyznach w wieku 18-25 lat, którzy dotąd nie stosowali kreatyny. Jedni dostawali placebo (maltodekstryny, czyli węglowodany o dość szybkiej kinetyce), inni 20 g [...]
[...] g monohydratu razem z 237 ml gatorade. U 3 z 4 osób odnotowano spadek ilości kreatyniny w moczu. Suplementacja nie miała wpływu na pH, ani ciężar właściwy moczu. OK, było to badanie na zbyt małej liczbie osób. Szersza metaanaliza przytacza kolejne dane, iż spożywanie kreatyny jest bezpieczne dla zdrowia. W 5 badaniach po 4-5 dniach spożywania [...]
Dostarczanie różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub [...]
[...] IU/L (norma: < 270 IU/L) Bilirubina całkowita: 1,6 mg/dL (norma: 02-1,1 mg/dL) uszkodzenie mięśni (kinaza kreatynowa CPK) wyniosło 298 U/l (norma: 40 – 200 U/l). Dopiero badanie ultrasonograficzne wątroby wykazały dwie duże zmiany wątroby (nowotwory) – jedena 6 cm w lewym płacie, druga 12 cm w prawym płacie. W większej zmianie wykryto [...]
Okno anaboliczne to jeden z najbardziej zmitologizowanych elementów przeplata się tu wątek odżywiania, suplementacji oraz właściwego czasu dla rozpoczęcia odbudowy mięśni. Wielu naukowców weryfikowało już tezy dotyczące „okna” i wbrew obiegowym opiniom oraz guru pseudo-nauki, wyniki wcale nie są jednoznaczne. A więc pora wytoczyć ciężkie działa. [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] straciła masę ciała, w ciągu 8 tygodni waga zwierząt spadła ze średniego poziomu ~628 g do ~580 g (czyli prawie do stanu wyjściowego). Komentarz: co najbardziej zabawne, badanie było sponsorowane przez największego koreańskiego producenta produktów pochodzących z soi. Jednak najbardziej korzystne okazało się podawanie zupełnie innego rodzaju [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z pewnością ma duże znaczenie dla budowania masy mięśniowej i siły, jednak czy sprawdzi się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej? Zagadnienie nie jest takie proste. Ogólnie przyjmuje się, iż redukcja tkanki tłuszczowej wymaga specjalnego środowiska, czyli ujemnego [...]
[...] poziom IGF-1 w surowicy jest związany ze zwiększonym ryzykiem raka gruczołu krokowego, piersi i jelita grubego. Steuerman i wsp. przeprowadzili duże ogólnoświatowe badanie, dotyczące występowania raka u pacjentów z różnego rodzajami wrodzonymi niedoborami IGF-1 i potwierdzili, że osoby z zespołem Larona (czyli z wrodzonym niedoborem [...]
BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów ugruntowywanych przez kulturystycznych „guru” na facebooku, youtube czy kiepskich portalach internetowych. Czy kreatyna niszczy nerki i jest szkodliwa dla zdrowia? W normalnych warunkach właściwego nawodnienia, nawet dla [...]