[...] spożycia białka, organizm zostaje nieźle zaśmiecony zbędnymi produktami jego przemian. Wątroba na wysokich obrotach przerabia nadmiar spożytego i niewykorzystanego białka na amoniak, który następnie wędruje do nerek, a stamtąd w formie mocznika usuwany jest z moczem. Jest to związek niezwykle toksyczny. Aby proces usuwania amoniaku przebiegał [...]
[...] spożycia białka, organizm zostaje nieźle zaśmiecony zbędnymi produktami jego przemian. Wątroba na wysokich obrotach przerabia nadmiar spożytego i niewykorzystanego białka na amoniak, a stamtąd w formie mocznika usuwany jest z moczem. Jest to związek niezwykle toksyczny. Aby proces usuwania amoniaku przebiegał sprawnie, organizm musi otrzymywać [...]
[...] w organizmie, nerki usiłują skoordynować próby zbuforowania tej kwasowości. Kości uwalniają wapń i magnez w celu przywrócenia alkaliczności, mięśnie są zmuszone do produkcji amoniaku który jest silnie alkalizujący. Do czasu kiedy odpowiedź się zakończy produkty z kości i mięśni są wydalane z moczem. Długotrwałe wystawienie na kwasowość, [...]
[...] spożycia białka, organizm zostaje nieźle zaśmiecony zbędnymi produktami jego przemian. Wątroba na wysokich obrotach przerabia nadmiar spożytego i niewykorzystanego białka na amoniak, który następnie wędruje do nerek, a stamtąd w formie mocznika usuwany jest z moczem. Jest to związek niezwykle toksyczny. Aby proces usuwania amoniaku przebiegał [...]
[...] ustrojowym. Dwóch naukowców Krebs i Henseleit ogłosili, że l-arginina jest kluczowym składnikiem cyklu mocznikowego, gdzie odpowiada za usuwanie toksycznego dla organizmu amoniaku. Niebawem zidentyfikowano także inne kierunki działania tego aminokwasu w ustroju człowieka. Między innymi wykazano, że arginina ulega przemianie do poliamin - [...]
[...] anaerobowy. Jednak w czasie przerw między seriami organizm regeneruje się w trybie aerobowym, odbudowując zasoby energii i wydalając z mięśni produkty uboczne, takie jak amoniak i kwas mlekowy. Jak dużo treningu aerobowego? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta i zależy od wielu czynników, takich jak genetyka danej osoby, poziom [...]
[...] jest przeciążenie nerek. Organy te oprócz wody usuwają również substancje mineralne, niektóre aminokwasy, katabolity - zarówno kwas moczowy, jak i mocznik, równocześnie też amoniak oraz ketosubstancje ( w niebezpiecznych ilościach przy ostrej diecie redukcyjnej opartej na proteinach ). Specyficzne ryzyko wynika z możliwej obecności w organizmie [...]
[...] organizmu z toksycznych produktów przemiany materii (poprzez udział w cyklu mocznikowym). Cykl, w którym bierze udział opisywany aminokwas przekształca toksyczną cząsteczkę amoniaku w obojętną cząsteczkę mocznika. Jak ważny jest to proces, niech świadczy fakt, że podwyższenie stężenia amoniaku w ustroju, które jest spowodowane dietą [...]
[...] organizmu z toksycznych produktów przemiany materii (poprzez udział w cyklu mocznikowym). Cykl, w którym bierze udział opisywany aminokwas przekształca toksyczną cząsteczkę amoniaku w obojętną cząsteczkę mocznika. Jak ważny jest to proces, niech świadczy fakt, że podwyższenie stężenia amoniaku w ustroju, które jest spowodowane dietą [...]
[...] Ester etylowy jabłczanu cytruliny stymuluje energię, zwiększa odporność,jest metabolizowany do formy L-argininy co w rezultacie reguluje produkcję azotu i neutralizuje amoniak, który niszczy żywe komórki. Beta-alanina bezpośrednio wpływa na siłę mięśni, zwiększa zdolność ich buforowania, zapobiega utracie mięśni - powszechnemu skutkowi [...]
[...] zwiększania wydolności organizmu poprzez różnokierunkowe działanie. Po pierwsze cytrulina jako aminokwas wchodzący w skład cyklu mocznikowego bierze udział w metabolizowaniu amoniaku do mocznika, przekształcając tym samym toksyczny amoniak w rozpuszczalny w wodzie i łatwy do usunięcia mocznik. Ten cykl przemian, a tym samym obecność cytruliny, [...]
[...] utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. Podawanie BCAA's u sportowców powoduje obniżenie poziomu amoniaku o 37%. Dowodzi to, że [...]
[...] utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. Podawanie BCAA's u sportowców powoduje obniżenie poziomu amoniaku o 37%. Dowodzi to, że [...]
[...] utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. Podawanie BCAA's u sportowców powoduje obniżenie poziomu amoniaku o 37%. Dowodzi to, że [...]
[...] zawierającej azot, grupy aminowej (deaminacja). Zwiększona retencja azotu powoduje, że ten azot, w postaci grup NH2, nie jest „marnotrawiony", czyli przekształcany w amoniak lub mocznik, i wydalany z ustroju (mocz, pot), ale może zostać powtórnie wykorzystany do budowania innych aminokwasów w procesach transaminacji. 3. Angażuje tłuszcz [...]
[...] pomagając w regeneracji i w zwiększaniu za kresu treningu. •Asparaginłany magnezu i potasu — W czasie ostrego treningu wytwarzają się pew ne produkty odpadowe, w tym amoniak. Po przez zamienianie amoniaku w kwas moczo wy, asparaginiany pomagają w filtrowaniu związków odpadowych na zewnątrz organi zmu, dodając dodatkowej siły [...]
[...] udowodnił również w swych badaniach negatywny wpływ tych związków. Niestrawiona frakcja białek zawartych w mleku (kazeina) ulega procesom gnilnym, których produktami jest amoniak i inne toksyny. Kiedy wątroba jest zbyt przeciążona, przedostają się one do krwi, co stwarza korzystne warunki do rozwoju nowotworów. Poza procesem gnilnym białka [...]
[...] ATP. ESTER ETYLOWY JABŁCZANU CYTRULINY Stymuluje energię, zwiększa odporność; jest metabolizowany do formy L-argininy co w rezultacie reguluje produkcję NO i neutralizuje amoniak, który niszczy żywe komórki. ESTER ETYLOWY KREATYNY (CEE) Jest obecnie najbardziej zaawansowaną formą kreatyny. Proces estryfikacyjny pozwolił na maksymalne [...]
[...] ( niestety nie jest to dokładna metoda ) Zasada tej metody jest bardzo prosta. Każde białko zawiera określoną ilość azotu. Wystarczy więc cały azot w białku przekształcić w amoniak i określić jego stężenie. Niedokładność tej metody polega na tym, że przeliczając azot na białko używa się współczynników, które wynikają ze średniej zawartości azotu [...]
[...] Ester etylowy jabłczanu cytruliny stymuluje energię, zwiększa odporność; jest metabolizowany do formy L-argininy co w rezultacie reguluje produkcję NO i neutralizuje amoniak, który niszczy żywe komórki. Beta-alanina bezpośrednio wpływa na siłę mięśni, zwiększa zdolność ich buforowania, zapobiega utracie mięśni - powszechnemu skutkowi [...]