SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

SMAŻENIE

  • Zdrowe i wygodne smażenie - Dziki Spray

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mało kto z nas nie lubi smażonych produktów: jajecznica, smażone mięso, ryba, omlet czy ziemniaki są ulubionymi produktami wielu z nas. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby znalazły się one w naszych dietach. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że w

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1795 Data: 2018-06-15 12:29:45 Ocena: 5
  • grill elektryczny a smażenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Ciekawi mnie jedna rzecz: czym tak naprawdę różni się grillowanie na grillu elektrycznym od smażenia na patelni teflonowej? Smażenie, wiadomo, niezdrowe i niepolecane. O grillu elektrycznym, tu na forum, są raczej dobre opinie. Wiadomo, że podczas smażenia degraduje się tłuszcz jak i mięso czy ryba, a jak nie damy tłuszczu to się przypali. A co z g

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 19896 Data: 2009-09-22 18:42:41 Liczba szacunów: 3
  • D.Szukała-smażenie

    Temat
    NUTRIFARM&OLIMP

    Tym razem mała zmiana nastrojów. Przygotowałem trochę informacji z zakresu spraw kulinarnych. Ponieważ raz po raz ktos pyta się o smażenie spróbuje więc na ten temat napisac kilka słów. Smażenie jest generalnie nie polecanym zabiegiem termicznym gdyż wywołuje nieciekawe zmiany zarówno w samym tłuszczu jak i produkcie. Ale jak się okazuje, s

    Odpowiedzi: 87 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-27 14:54:56 Liczba szacunów: 0
  • smazenie - co warto wiedziec

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Tłuszcz, pod wpływem wysokiej temperatury, tlenu oraz pary wodnej wydostającej się ze smażonego produktu ulega przemianie do różnych związków chemicznych, które bardzo szybko ulegają dalszym niekorzystnym reakcjom. W wyniku napowietrzania się smażonego tłuszczu dochodzi do powstania niestabilnych nadtlenków, które dalej ulegają rozpadowi na wysokoe

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 4467 Data: 2005-07-06 00:26:01 Liczba szacunów: 0
  • Smażenie/pieczenie prawie bez tłuszczu

    Temat
    Kuchnia SFD

    Uwaga nie jest to przepis, ale pewna technika, "sztuczka", której wykorzystanie w kuchni ułatwia życie. Jak powszechnie wiadomo smażenie jest złe. W procesie tym dzieją się różne magie z dobrymi tłuszczami, które pod wpływem procesu smażenia przechodzą na ciemną stronę mocy. Problem wynika to z konieczności używania dużych ilości tłuszczu w proces

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 5893 Data: 2010-04-23 22:48:15 Liczba szacunów: 1
  • smazenie bez tluszczu - mozlwie?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    witam Nie jestem wielka fanka smazonych potraw ale tak sie zastanwaiam nad tym czy mozliwe jest usmazenie nalesnika bez tluszczu Wiem ze smazenie na oleju z powodu kwasow trans nie jest wskazane i jakos nie czesto to robie.. Rozueme ze to kwresta patelni- na mysl przychodzi mi tefal jednak tej firmy nie mialam i mysle czy na kazdej tefalowskie p

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-09-18 00:38:32 Liczba szacunów: 2
  • SMAŻENIE... olej czy oliwa z oliwek???

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam pytanie... czego lepiej uzywac do smażenia zwykłych olejów roslinnych czy oliwy z oliwek? bo z tego co slyszalem to oliwa sie utlenia i nie wskazane jest jej stosowanie do smażenia.. to prawada? z góry dzieki pozdrawiam :)

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-05-06 14:53:00 Liczba szacunów: 6
  • Smażenie na oliwie z oliwek

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Co sądzicie na temat smażenia potraw na oliwie z oliwek ? Jak robię sobie jajecznicę czy smażę warzywa to zamiast smalcu czy oleju używam zawsze oliwy z oliwek.

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-10-22 22:45:07 Liczba szacunów: 3
  • Tłuszcze trans w maslach orzechowych i smażenie omletow

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam. Zacznę moze na wstępie, ze jedyne informacje jakie znajduje w necie nt powstawania tłuszczy trans dotyczą powstawania tych tłuszczy podczas smażenia na zdrowych olejach w wyniku wysokiej temperatury a także działania światła przez dłuższy czas. Wiemy także ze kwasy nasycone nie maja takich właściwości "psucia sie" ponieważ nie posiadają niet

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 999 Data: 2015-07-09 00:15:00 Liczba szacunów: 1
  • Smażenie niezdrowe? Ale czemu?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam Tak mnie nurtuje ostatnio taki problem. Wszędzie się pisze (na sfd też) że smażenie jet bee, bo jest i kropka. Wszędzie polecają/polecacie raczej grillowanie. Ale jak to jest właściwie z tą szkodliwością smażenia? Trochę się naczytałem po forach i innych kątach internetu i najczęściej przytaczany powód szkodliwości to TŁUSZCZ. Zły tłuszcz. Du

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 1517 Data: 2013-07-08 17:29:55 Liczba szacunów: 1
  • Smażenie na zużytym oleju - opis szkodliwości - link

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, W lodówce stoi u mnie zużyty olej po frytkach. Rodzice chcą dzisiaj na nim usmażyć obiad. Chcę ich od tego pomysłu odciągnąć, ale moje tłumaczenia nie trafiają im do wyobraźni. Pamiętam kiedyś czytałem jakiegoś arta o tym jakie związki wytwarzają się podczas smażenie na oleju i co zostaje na patelni po takim zużytym oleju (nie wiem czy w

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 8516 Data: 2009-03-14 11:31:02 Liczba szacunów: 0
  • Smażenie przy redukcji(teflon)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Widziałem wiele tematów na temat smażenia, jednakże we wszystkich chodziło o smażenie na oliwie,oleju itd.Przeczytałem tam, że wydzielają się szkodliwe związki, a potrawa traci na wartościach, zwiększa kaloryczność i wsiąka w nią tłuszcz. Mi chodzi zaś o smażenie na suchym teflonie.Jak to z nim jest?Czy można tak robić na redukcji czy takie smażeni

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 3437 Data: 2009-02-18 19:09:03 Liczba szacunów: 0
  • smazenie na redukcji

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, z racji, iz zabieral sie bede za kolejna redukcje mam pytanie. Poprzednie redukcje wychodzily mi calkiem fajnie, ale jadlem tylko rzeczy gotowane, grillowane i pieczone. Robilem sobie np. salatke warzywna, gotowalem kurczaka i polewalem wszystko oliwa z oliwek. Zastanawiam sie czy np. moglbym kurczaka sobie podsmazyc na oliwie i dorzucic do

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 5250 Data: 2012-09-24 09:56:19 Liczba szacunów: 0
  • smażenie na smalcu/oliwie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witajcie! Mam pytanie odnośnie smażenia. Przewertowałem forum, i głownie polecane tłuszcze do smażenia to oliwa i smalec. i tu mam pytanie, czy dobrze jest smażyć na smalcu ze względów zdrowotnych np. pierś, czy lepiej pierś smażyć na oliwie? Jak to też wychodzi z punktu widzenia redukcji ??? Bo poczytałem forum i trochę zacząłem się bać smażyć co

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 8574 Data: 2009-08-20 23:06:34 Liczba szacunów: 0
  • Szybkie pytanko o smażenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Cześć mam szybkie pytanko odnośnie tłuszczy używanych do smażenia. Aktualnie mam X dietę redukcyjną z X ilością tłuszczy i dotychczas rozpisując dziennik żywieniowy wpisywałem np z posiłkiem omletem czy mięskiem 5 g oleju kokosowego więc jako, że 5g oleju daje nam 5 g tłuszczy liczyłem to jako 5g tłuszczy do mojego dziennego zapotrzebowania tłuszcz

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 460 Data: 2017-02-09 20:02:17 Liczba szacunów: 8
  • Wołowina sposób przygotowania ! smazenie / gotowanie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam ! Mianowicie do swojej diety jako zmiennik piersi z indyka dam tym czasowo wołowinę . I teraz pytanie ? - wiadomo zmazenie wolowiny zajmuje od 4-10 min - a gotowanie cza poswiecic dosc sporo czasu Dlatego pytanie do was co wybrac Ja osobiscie bym wybrał smazenie , poniewaz zajmuje mniej czasu Ale widomo gotowane jest zrowsze dlatego pyt

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 5964 Data: 2010-06-27 12:42:31 Liczba szacunów: 1
  • Kalorie - smażenie, mieszanie, gotowanie i inne mankamenty

    Temat
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    Witam, Zaczynam i próbuje zredukować nieco wagi i korzystam z programu ustalającego mi dzienne zapotrzebowanie. Wszystko idzie dobrze, jednak mam kilka problemów przy nadawaniu kalorii.. Jak mam obliczać ile ma potrawa smażona kcal? Powiedzmy że mam filet z piersi kurczaka i ma on PRZYKŁADOWO 300 kcal przy 150 gram. Ile będzie miał po usmażeniu w

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 576 Data: 2013-03-16 22:48:51 Liczba szacunów: 0
  • Smażenie, kilka pytań.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Chciałbym trochę zagłębić się w ten temat. A nigdzie nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na te pytania. Bardzo proszę o pomoc. Dlaczego warto smażyć na smalcu, oleju kokosowym czy Pam wiem, ale pytania dotyczą wyboru tego najodpowiedniejszego. 1. Czy przewaga Pam nad tłuszczami polega na tym, ze jest niskokaloryczny ? 2. Jaka jest przewaga smalcu

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1060 Data: 2010-04-10 12:59:10 Liczba szacunów: 0
  • "smażenie" pod przykryciem

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Biorąc pod uwagę że smażenie nie należy do najlepszych sposobów przygotowywania posiłków na wzgląd na jego niekorzystny wpływ na przygotowany posiłek to chciałbym dowiedzieć się czy smażenie pod przykryciem podchodzi pod duszenie które podobno jest raczej ok. Pytam ponieważ duszenie zawsze kojarzyło mi się z przygotowywaniem posiłku bez oleju/tłusz

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1604 Data: 2012-06-17 17:21:55 Liczba szacunów: 0
  • smazenie na smalcu...

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    jestem na tluszczowej od jakiegos juz czasu i przyznam sie ze dobrze mi sluzy...ktos mi tam ja wczesniej rozpisal ale co do miesa to takie bardziej tluste(karczek,boczek)mialem jesc jako 3-4posilki smazone a ostatniw 2posilki jechac juz na lzejszym i raczej gotowane(kurczak,indyk)..problem w tym ze podlapalem jakas nostalgie w smaku i nie jestem ju

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1805 Data: 2005-10-30 23:54:10 Liczba szacunów: 0