[...] ************************************ Nie będę wybiegał w czasy Paleo - gdzie spozycie weglowodanów a tymbardziej fruktozy - było znikome. Z reszta do 18wieku spozycie cukru było bardzo małe - cukier był towarem eksluzywnym. Explozja nastapiła miedzy 18 a 19 wiekiem gdzie spozycie wzroslo o 1,500%. Pownikajmy troche bardziej w [...]
[...] był jak najprostszy i najkrótszy. Węglowodany zapewniają pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię przez bardzo długi okres czasu. Trzeba jednak unikać rafinowanego cukru, czerpać go natomiast z takich naturalnych produktów jak owoce i miód. Do każdego posiłku powinny być zastosowane jarzyny i to nie ze względu na dużą ilość witamin ale [...]
[...] formach: prostej i złożonej. Forma prosta węglowodanów to cukier prosty - glukoza, który prawie natychmiast po spożyciu włącza się w krwiobieg. Efektem spożycia cukru prostego (batonik, lody, miód) jest szybki przypływ energii ale duża dawka glukozy stymuluje wydzielanie insuliny, która przyśpiesza magazynowanie glukozy w wątrobie [...]
[...] 300 ml wody; dodać 3 łyżki korzenia żywokostu i 2 łyżki korzenia lukrecji; gotować wszystko razem 5 minut; odstawić pod przykryciem na 3 godziny; odcedzić. Dodać 100 ml cukru i 100 ml miodu oraz sok z jednej małej cytryny, wanilię lub cynamon, wymieszać. Na końcu do syropu dodać 2 łyżki wódki. Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżki; dzieci - 2 [...]
[...] był jak najprostszy i najkrótszy. Węglowodany zapewniają pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię przez bardzo długi okres czasu. Trzeba jednak unikać rafinowanego cukru, czerpać go natomiast z takich naturalnych produktów jak owoce i miód. Do każdego posiłku powinny być zastosowane jarzyny i to nie ze względu na dużą ilość witamin ale [...]