Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

wyskok na silowni / plan do oceny/ problem z kolanami

WWJD

Wysłana - 19 lipca 2007 23:28    Edytuj Cytuj
Tu niestety musze Cie zasmocic. Nie znam gracza powyzej 200cm o wyskoku rzedu 90cm (oprocz czarnoskurych mezczyzn grajacych w NBA lub NCAA), jest ich zaledwie kilku. Oczywiscie chodzi mi o koszykarzy i to o graczy, ktorzy cos wnosza do gry, a nie sa w skladzie z powodu, ze ladnie sie prezetuja na rozgrzwce... Nie zwieksze swojego wyskoku o 20cm bo jest to nie realne. Poniewaz nie chodzi mi o bycie wyskakanym, ale raczej o ogolny rozwoj czysto koszykarski. Poza tym nie wiem czy genetyka pozwolilaby mi na taki wzrost skocznosci.

Zmieniony przez - WWJD w dniu 2007-07-19 23:37:16

"The important thing is not to stop questioning."

Piorunos

Wysłana - 19 lipca 2007 23:47    Edytuj Cytuj
To zapewniam Cie ze jestes w stanie go zwiekszyc do takiej wartosci tylko musialbys wlasnie na tym skupic swoj trening i odpowiednio trenowac a biegajac i skaczac na treningach codziennie to jest nierealne raczej.Sam ladnych pare lat gralem w klubie i wiem ze przy normalnym trenowaniu koszykowki raczej tego nie zrobisz.Bo wyskok generalnie buduje sie poza sezonem koszykarskim.A podczas sezonu go tylko podtrzymujesz.A co do graczy o wzrosice okolo 200 cm. i wyskoku rzedu 90 cm hehe to troche Cie ponioslo bo praktycznie kazdy dobry siatkarz o wzroscie 200 cm ma wyskok nie 90 a 100 cm !!! Dlatego wlasnie koszykarze sa poza pierwsza piatka jesli chodzi o wyskok w roznych dyscyplinach sportowych.A to miedzy innymi dlatego ze w koszykowce sie duzo biega i potrzebna jest rowniez dobra wytrzymalosc miesniowa i kondycja a to nie idzie w parze z super wyskokiem.Wystarczy spojrzec na pierwsze miejsce czyli na ciezarowcow ktorzy kompletnie nie biegaja a w dni wolne od treningu silowego praktycznie nic nie robia tylko sie obzeraja.A przecietny wyskok dosiezny topowego ciezarowca to ok 100-105 cm. :)No ale taki urok koszykowki i ja doskonale was tez rozumiem poniewaz sam jestem bardziej koszykarzem niz "skoczkiem" i do tej pory nigdy nie koncentrowalem sie na samym wyskoku tylko bardziej na grze w kosza.Jak dla mnei wyskok to jest tylko pewien potzrebny dodatek do tej gry.Sam znam wielu gosci ktorzy wychodza na rozgrzewce i popisuja sie wyskokiem i najbardziej wymyslnymi wsadami a pozniej podczas gry robi sie z nimi co sie tylko chce i nawet pilki nie potrafia dobrze zebrac juz nie mowiac o tak prozaicznej jak zastawienie przy zbiorce.No ale tutaj ludzie pytaja o robienie samego czystego wyskoku a nie o gre w kosza raczej.

WWJD

Wysłana - 19 lipca 2007 23:58    Edytuj Cytuj
Zgodze sie z Toba. Oczywiscie, ze siatkarze skacza wyzej niz koszykarze i to chyba nie jest tajemnica, a co do wyskoku ciezarowcow to przyznam, ze nie wiedzialem i jezeli jest to prawda to jestem pod wrazeniem. Zauwaz tylko ile elementow jest Ci potrzebne w koszykowce, a o ile mniej w siatkowce (mam nadzieje, ze nie znajdzie sie zaden forumowicz, ktory chcialbym sie klocic na ten temat ) sam kiedys trenowalem siatke i wiem, ze jest to duzo mniej skomplikowany sport niz koszykowka. Ogolnie to chyba wyjasnilismy sobie wszystko na temat wyskoku w baskecie i uwazam, ze jezeli nawet zdania sa troche odmienne to rozchodzi sie o to samo. Czyli generalnie, ze nie problem byc dobrym skoczkiem, ktory nie ogarnia nic poza wsadami, a prawdziwa sztuka jest bycie pelnowartosciowym zawodnikiem posiadajacym ponadprzecietna motoryke i do tego dobre wyszkolenie techniczne oraz potrafiacym dobrze czytac gre.
Mam nadzieje, ze sie rozumiemy

pozdrawiam.

el nino

Wysłana - 19 lipca 2007 23:58    Edytuj Cytuj
Widzę, że z liczbami trochę poniosło Piorunosa.
Zejdź na Ziemię kolego

Zmieniony przez - el nino w dniu 2007-07-19 23:58:54

Jedyną rzeczą której powinniśmy się bać jest sam strach

janu15

Wysłana - 20 lipca 2007 00:15    Edytuj Cytuj
Piorunos zobacz dwight howard ma ponad 2m a skacze ze 120 z miejsca
James White 2m skacze ponad 120 z rozbiegu
LeBron James wzrostu ponad 2 a skacze ze 120 cm

WWJD

Wysłana - 20 lipca 2007 00:24    Edytuj Cytuj
Dwight Howard ma akurat 211 i jest jak dla mnie fenomenem bo nie dosc ze jest wielki i skacze jak po***any to ma lapska na kolejne 2 metry.
Ale z reguly siatkarze skacza wyzej niz koszykarze poniewaz jest to nieodzowna czesc ich sportu. W kosza gra mnostwo "nielotow", ktorzy wymiataja bo maja dobra miare/dobrze bronia/dobrze podaja, a w siatce to co najwyzej libero.

error1989

Wysłana - 20 lipca 2007 00:25    Edytuj Cytuj
I to są właśnie największe s****ysyny na świecie jeśli chodzi o koszykówke, murzyni z idealna genetyką, a ja biedny co poczne
heh

Zmieniony przez - error1989 w dniu 2007-07-20 00:26:02

"Nawet jeśli wszyscy już w Ciebie zwątpili, pokaż że sie mylili"

Piorunos

Wysłana - 20 lipca 2007 11:00    Edytuj Cytuj
janu15 ja to wiem ale ze ta trojka ma takie za***iste wyskoki ale WWJD chodzilo o bialych ktorzy maja ponad 2 metry i tak skacza w koszykowce i tu ma gosc racje ze jest ich "jak kot naplakal".Wyjatkiem z bialasow jest moim zdaniem w NBA KIrilienko ktory ma ponad 2 m. i ma skoka poteznego.Ale tutaj jestem po stronie WWJD i uwazam ze w koszykowce jest masa nielotów bo w koszu generalnie nie o to glownie chodzi zeby nie wiadomo jak wysoko skakac bo basket to gra wyjatkowo wszechstronna i tu ma wplyw na wynik wyjatkowo duzo czynnikow.I tu WWJD i error maja racje bo jak umiesz odpowiednio grac to rola wyskoku bardzo maleje i takiego goscia mozesz objechac na tysiace sposobow,zgnoic i miotac mu sprzed nosa.Juz nie mowiac o tym ze jak ktos jest od Ciebie znacznie nizszy to to wyskok w grze pod koszem i tak mu malo da bo i tak wyzszy zawodnik bedzie zawsze szybciej na danej wyskoksci.No ale w tym poscie jest mowa o wyskoku wiec na tym temacie sie koncentrujemy.

jumaaanji

Wysłana - 20 lipca 2007 11:28    Edytuj Cytuj
No bez przesady z tymi wyskokami. Nie wiem ile skaczą ciężarowcy, nie interesuje mnie to, bo i tak ruszają się jak kloce. Co do siatkarzy, Świderski jest fenomenem jeśli chodzi o wyskok w siatkówce i ma ok. 104 cm dosiężnego. Co do Howard'a to też chłopcy nie przesadzajcie bo jak sticker dunk robił to sięgnął na wysokość 381 cm, a zasięg rąk ma pewnie z ok 280 więc skoczył ze 100. Dodajmy do tego z 5 cm bo tam ten wynik był podczas SDC więc skacze coś koło 105 cm. I założę się, że żaden gracz w NBA z takim wzrostem nie skacze aż tyle. Ewentualnie Amare może się z nim równać...
Tak więc chłopcy jeśli macie taki wzrost i skaczecie koło 70 cm, to macie bardzo dobry wyskok moim zdaniem.

Piorunos

Wysłana - 20 lipca 2007 11:53    Edytuj Cytuj
Tzn. umowmy sie ze zasiegu Howard 280 nie moze miec hehe bo by bez skakania to krawedzi tablicy dostawal.A brakuje mu sporo !!! Juz nie przesadzajmy z tymi zasiegami bo najwyzszy gosc co ma w NBA teraz grac Sun Ming Ming ma zasieg rowne 3,00 a ma 236 cm wzrostu i ma o wiele dluzsze rece.Juz nie wspomne o tym ze wszystkie wzrosty w NBA sa naciagane.Najlepszym przykladem jest Malgorzata Dydek ktora ma 213 i po wyjezdzie do WNBA w statystykach podaja jej 218,kolejny przyklad to Toni Kukoc ktory mial 207 po wyjezdzie do stanow podawali 212,kolejny Charles Barkley i slynna afera jak krecili reklamowke Nike z Godzilla ktora miala byc w skali 1:1 i miec tyle wzrostu co on czyli 198 gdy stanal kolo niej okazalo sie ze ma 193 wzrostu i przerabiali caly model Godzilli,kolejne gdy komentator Polski stanal kolo Iversona i zapewnial na wizji ze ten zawodnik nie ma jak podaja 183 pozniewaz komentator twierdzil ze ma 179 i Iverson nie jest ani centymetra wyzszy.Ale to u amerykanow standart jest rowniez w boxie czy walkach K1 jak wychodzi gosc ktory sobie podaje wzrost 211 cm naprzeciwko Ignashowa ktory ma 197 i jest wyzszy tylko o ok. 3 cm.Amerykanie po prostu zawsze chca miec wszystko jak najwieksze !!!

Odpowiedzi jest na 19 stron.      poprzednia  następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

wyskok na silowni / plan do oceny/ problem z kolanami

Strony:  pierwsza  1  2  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.