Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 44395 razy
Autor

wstrząśnienie mózgu

Alfred007

Wysłana - 29 kwietnia 2006 22:20    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

dzisiaj moja bardzo dobra kolezanka miala wypadek samochodowy ma wstrzas mozgu lekaz mowi ze przeswietlenie nie wykazalo powaznych uszkodzen,ale 4 dni musi lezec gdy dzisij do niej dzwonilem mowila ze kreci jej sie w glowie i ze wymiotuje czy to normalne obrawy wstrzasu mozgu ??? czy to oznacza ze jest to cos bardzo powaznego ??? pomocy prosze o szybkie odpwiedzi bardzo sie martwie

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 30 kwietnia 2006 00:22 
W większości przypadków polecamy:

Nutrex - Lipo-6X

CENA: 119.00zł
SFD - SFD Shaker

CENA: 8.00zł
Olimp - Chela MZB Sport Formula

CENA: 41.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Bahamut

Wysłana - 30 kwietnia 2006 00:22    Edytuj Cytuj
Wymioty, uczucie ze "jest mi niedobrze" i ogolne zle samopoczucie to najpospolitsze objawy wstrzasu mózgu. Jesli przeswietlenie nie wykazalo zadnych trwalych i mechanicznych uszkodzen to nie powinienes sie martwic, kolezanka wyjdzie za pare dni ze szpitala a jej zle samopoczucie, utrzyma sie jakis czas po wyjsciu jednak w koncu przejdzie na dobre. Niestety po mocnych urazach glowy czesto rozne (odpukac) niedobre rzeczy wychodzą po pewnym okresie, jednak powinies byc dobrej mysli

Zmieniony przez - Bahamut w dniu 2006-04-30 00:24:02

DORADCA DZIAŁU ZDROWIE
DORADCA DZIAŁU COMBAT&SAMOOBRONA
MODERATOR DZIAŁU ZDROWIE
Nieaktywny Moderator Combat&Samoobrona
Znawca -

Boofi

Wysłana - 30 kwietnia 2006 08:23    Edytuj Cytuj
jak najbardziej normalne , do tego jeszcze niepamięć wsteczna może być ...
a leżeć musi z kilku powodów .. m in mogących wystąpić innych rzeczach + choroba podstawowa

XXX Boofi XXX
Hard Core Straight Edge
"Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?

Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -

Jeanette_

Wysłana - 02 maja 2006 17:01    Edytuj Cytuj
Jak ja miałam wstrząsnienie mózgu to przez dwa dni w ogóle leżałam, bo jak tylko siadałam albo nawet podnosiłam głowe to miałam zawroty i nudności, o dłuższym chodzeniu w pionie nie było mowy, przez kilkanaście dni miałam b. silną chorobę lokomocyjną (przejechanie pół godziny autobusem to był nie lada wyczyn ). W ogóle pierwsze godziny to mi sie tak dziwnie chodziło, jakby nie było grawitacji, heh, tzn. zero poczucia pionu, kierunków, tego gdzie jest lewo, prawo, góra dół...
Pomijając już zaburzenia równowagi, problemy z wysławianiem się, i hehe mysleniem i pamięcią w ogóle (mówiłam np. 'podaj mi to białe', bo zapominałam słów; albo w połowie zdania czy słowa zapominałam, o czym mówiłam na poczatku , no jak kaleka dosłownie, ale takie ostre jazdy 'dziur w mózgu' miałam tylko przez 2-3 dni...).
Potem przez miesiąc w ogóle nie było mowy o ćwiczeniu, bo po kilku minutach zawroty głowy i nudności, itd. Po trzech miesiącach jeszcze nie mogłam sobie pozwolic na pełny wysiłek fizyczny, i miałam jeszcze np. gorszą równowagę niż wcześniej.
Przez jakieś pół roku miałam lekkie zaburzenia wzroku, potem stopniowo zniknęły.

W każdym razie po wstrząsnieniu najważneijsza jest na początku obserwacja, przez pierwsze 48 godzin bodajże. Chodzi o to, że dopiero w tym czasie (a nie zaraz po uderzeniu), moga się ujawnić różne powikłania, itd., jak np. może się okazać, że się robi jakis krwiak w mózgu czy coś. W praktyce wyglada to tak, że trzeba się niepokoic, jak nastepuje nagłe pogorszenie stanu osoby w ciągu pierwszych dwóch dób od urazu, zamiast delikatnej poprawy (chociaż nie ma co liczyć na szybkie ustapienie objawów, to musi trochę potrwać - oczywiscie to zalezy od siły urazu, ja miałam dosc mocny).

...Only thing to do is jump over the moon...

kyniu2

Wysłana - 03 maja 2006 03:32    Edytuj Cytuj
Ja mam pytanie , czy wstrzasu mózgu można sie (łatwo) nabawić na sparingach (jak ktoś trenuje jakies sw ) ?

Zmieniony przez - kyniu2 w dniu 2006-05-03 03:37:37

:)

Jeanette_

Wysłana - 03 maja 2006 16:14    Edytuj Cytuj
kyniu2

Nie wiem, bo to nie da się też tak łatwo powiedzieć - to zależy jak często możesz tam dostać w głowę
No i jeśli chodzi o urazy głowy to jest tutaj jedna istotna kwestia, co czesto powtarzają neurolodzy: uraz urazowi nierówny. Zdarza się np. tak, że ktoś się lekko uderzył, a ma potem poważne powikłania, a bywa też i poważny uraz, po którym pacjentowi prawie nic nie jest. Dlatego m.in. wazna jest obserwacja osoby przez 1-2 doby zaraz po urazie, bo nigdy nic nie wiadomo, czy jej się nagle coś nie pogorszy, czy coś, bez względu na siłę wczesniejszego uderzenia.

...Only thing to do is jump over the moon...

HarrPott

Wysłana - 11 sierpnia 2009 21:46    Edytuj Cytuj
Witam. Niedawno przyjaciółka doznała poważnego urazu głowy, a dokładniej spadło na nią okno. W szpitalu leżała pół dnia na obserwacji, dokonano tomografii komputerowej i zdjęć RTG. Pięciocentymetrowa rana na głowie została zszyta, a dziewczyna po konsultacji z lekarzami została wypisana ze szpitala. Wstrząs mózgu - padła diagnoza. Martwi mnie bardzo ( nie wiem czy trafnie to nazywam)jej AMNEZJA, gdyż koleżanka nic nie pamięta. Od wypadku minęło 6 dni, a zaburzenia pamięci są dość poważne, czy istnieje szansa na odzyskanie pamięci?? Czy powróci sprawność umysłowa sprzed wypadku? Jeśli tak , to po jakim czasie?? Proszę o pilną odpowiedź, z góry dziękuję!

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

wstrząśnienie mózgu

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.